Соціум

Субсидії перерахували: хто без готівки?

Які заходи вживатимуть до субсидіантів, які не розрахувалися за комунальні борги?
З 1 травня житлова субсидія не призначається, якщо: структурний підрозділ з питань соціального захисту населення отримав інформацію про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (крім заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами в разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням обсягів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, а також заборгованості, що виникла у зв’язку з тим, що управитель, об’єднання, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ “Ощадбанк” (його установами) для перерахування сум житлових субсидій у грошовій формі).
Питання призначення житлової субсидії на неопалювальний сезон можливо розглянути за умови подання документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців з початку сезону, в іншому випадку — з місяця, наступного за тим, у якому до структурного підрозділу з питань соцзахисту населення надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).
Як виняток питання призначення житлової субсидії може розглядатися комісією з питань надання населенню субсидій на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, якщо для цього є поважні причини.

Чи потрібно наново подавати документи на оформлення субсидії на літній період?
Відповідно до діючого законодавства нову заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі через АТ “Ощадбанк” та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії з 1 травня, подають особи із домогосподарств, які не отримували житлову субсидію в попередньому періоді, отримували житлову субсидію за рішенням комісії, як виняток, окрім непрацюючих, непрацездатних пенсіонерів, яким надано виняток на понаднормову площу, в складі сім’ї сталися зміни зареєстрованих або фактично проживаючих осіб, відбулися зміни в майновому стані домогосподарства, є члени сім’ї, зареєстровані в іншому місці.
Всім іншим домогосподарствам, які отримували субсидію в попередньому періоді, буде проведено перерахунок автоматично на новий термін без подання нових документів.
Просимо звернути увагу, що всі домогосподарства, які претендують на отримання субсидії, не повинні мати заборгованості за житлово-комунальні послуги, що перевищує місячну вартість послуг.

Стосовно інших змін у порядку надання субсидій
Надано право комісіям призначати житлову субсидію домогосподарствам: які мешкають у житловому приміщенні, опалювальна площа якого перевищує 120 квадратних метрів для квартири, 200 квадратних метрів — для індивідуального будинку, якщо у складі домогосподарства є особа з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, котра пересувається на візках і яку забезпечено цим житловим приміщенням за рахунок державного чи місцевого бюджету; якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особа, яка має заборгованість зі сплати аліментів, але перебуває у місцях позбавлення або обмеження волі.
У зв’язку з впровадженням грошової форми надання житлових субсидій з травня скасовано проведення перерахунків розміру житлових субсидій (у разі ненадання або надання не в повному обсязі житлово-комунальних послуг, зменшення витрат на управління багатоквартирним будинком, нарахування плати за послугу, з постачання теплової енергії у разі відсутності засобів обліку з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря), які здійснювалися за попередній період на підставі інформації надавачів послуг.
З метою уникнення непорозумінь, коли людям видається повідомлення про призначення житлової субсидії, а розмір субсидії складає 0,00 грн., Положенням вводиться термін “непризначення житлової субсидії” — якщо за результатами розрахунку житлової субсидії її розмір має нульове або від’ємне значення.

Стосовно виплати субсидії у готівковій формі за довіреністю
Постановою №373 внесено зміни до пункту 186 Положення, якими врегульовано питання виплати житлової субсидії у готівковій формі АТ “Ощадбанк” представнику одержувача за довіреністю, оформленою відповідно до ч. 4 ст. 245 Цивільного кодексу України.
Така довіреність має бути видана на працівника територіального центру соціального обслуговування, зразок підпису якого посвідчує керівник структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, та оформлена на офіційному бланку організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні або за місцем його проживання. Підписується довіреність керівником (начальник, директор, голова, головний лікар тощо) цієї організації (навчальний або лікувальний заклад, житлово-експлуатаційна організація, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний кооператив тощо) та скріплюється печаткою організації (за наявності).
Таким чином, одержувачу житлової субсидії, який не може особисто отримати кошти в АТ “Ощадбанк”, потрібно звернутися до органу соціального захисту населення з проханням оформити довіреність на отримання коштів працівником територіального центру соціального обслуговування.

Чи можуть за призначенням субсидії звернутися особи, в яких доходи вищі та субсидія може бути призначена на опалювальний період?
Справді, на термін звернення за призначенням субсидії варто звернути увагу. Для вчасного отримання готівкової субсидії на опалювальний сезон можна звернутися в одному з місяців, починаючи з 1 травня 2019 року. В такому випадку розрахунок субсидії з жовтня цього року (з початку опалювального сезону) буде здійснено автоматично, що забезпечить вчасне отримання субсидії.

Щодо запровадження надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій формі
Постановою №373 затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, який застосовуватиметься з 1 жовтня 2019 року.
Передбачено дві форми надання пільг у грошовій формі: безготівкова і готівкова.
Пільги надаватимуться у грошовій безготівковій формі через АТ “Ощадбанк” аналогічно грошовій безготівковій формі надання житлових субсидій.
За заявою пільговика надання пільги може проводитись у готівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок в АТ “Ощадбанк”, відкритий пільговиком. Реквізити рахунку мають бути вказані в заяві.
Якщо в пільговика, який отримуватиме пільги у готівковій формі, виникне заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, про що орган соціального захисту населення повідомлятиме надавачів послуг, пільга надаватиметься йому з наступного місяця у грошовій безготівковій формі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *