Мовою здоров'я

Новий апарат УЗД діагностує патологію на ранніх стадіях вагітності

Щороку в Хмельницькому міському перинатальному центрі народжується в середньому 2,5 тисячі малюків. Принаймні двічі кожна вагітна проходить обстеження на апараті ультразвукової діагностики. Всього у перинатальному центрі їх шість. Останній вартістю 2,3 мільйона гривень з᾽явився нещодавно.

За словами головного лікаря міського перинатального центру Андрія Ропотана, новий апарат УЗД придбали за кошти міського бюджету. Сучасне обладнання прийшло на зміну старій техніці, яка давно вичерпала свій ресурс. Виробником апарату VOLUSON S8 є американська компанія Дженерал Електрик.
“Ультразвуковий апарат експертного класу дасть можливість здійснювати якісну діагностику на ранніх стадіях розвитку плоду. Сучасне обладнання виявить будь-яку патологію, зокрема серцеву, легеневу, черевної порожнини, опорно-рухового апарату та головного мозку. Завдяки маркерам генетичних порушень скеровуватимемо майбутніх матерів на дообстеження. Виявити вади розвитку на ранніх стадіях надзвичайно важливо, щоб до 12 тижня вагітності вирішити питання про доцільність виношування”, ― зазначає Андрій Ропотан.
Перше ультразвукове дослідження здійснюється під час третього місяця вагітності. Лікар УЗД вимірює комірцевий простір ембріона, перевіряє наявність частин тіла та внутрішніх органів. Як правило, через два місяці — повторний огляд, щоб здійснити ретельні заміри. За словами лікаря ультразвукової діагностики відділення перинатальної діагностики міського перинатального центру Надії Якубовської, апарат, який використовували до цього, був застарілим та не мав спеціалізованих програм для акушерства та гінекології.
“Програми на новому ультразвуковому апараті напівавтоматичні. Якщо правильно вивести зображення на екран, то можна отримати чіткі заміри. Під час здійснення діагностики у вагітних висока точність відіграє важливу роль. Новий апарат дозволить отримати якісне зображення, кольорове картування і навіть подивитися кровотік. Окрім програм для діагностики в акушерстві, апарат може ідентифікувати гінекологічні патології, наприклад, визначити відсоток злоякісності будь-якого утворення”, ― зазначає Надія Якубовська.
Щодня на огляд до лікаря ультразвукової діагностики приходять вісім-дев’ять вагітних. Залежно від термінів скринінг триває від 30 до 40 хвилин.
Світлана Проценюк — на 20-му тижні вагітності. Ультразвукове дослідження проходить не вперше. “Вважаю, що медичне обладнання повинно бути досконалим та сучасним, як на Заході”, ― каже жінка.
За словами начальника управління охорони здоров᾽я міської ради Бориса Ткача, окрім апарату УЗД для перинатального центру та артроскопічної стійки для міської лікарні, цього року буде придбано аналізатори для поліклінік, ректороманоскоп для поліклініки №2, а також комп᾽ютерну техніку для амбулаторних закладів.
“До кінця року маємо намір стовідсотково забезпечити робочі місця амбулаторних закладів комп᾽ютерами”, ― каже Борис Ткач.
За словами міського голови Олександра Симчишина, з 2016 року в місті діє програма “Здоров᾽я хмельничан”.
“Протягом 2016-2018 років на закупівлю медичного обладнання було витрачено майже 44 мільйони гривень. Сучасна техніка відкриває перед медиками нові можливості, завдяки її використанню вдається зберегти здоров᾽я та врятувати життя багатьох хмельничан”, ― впевнений Олександр Симчишин.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *