Екологія

До сміття — по-європейськи

На ІІІ Міжрегіональному форумі “Ефективні партнерства для сталого розвитку територій”, який відбувся у Він-ниці, участь узяли представники Хмельницької, Чернівецької, Житомирської, Одеської, Вінницької, Херсонської та Миколаївської областей. Організатор — спільний проект Уряду Швеції та ПРООН в Україні “Посилене партнерство для сталого розвитку”.

Начальник управління економіки Хмельницької міської ради Оксана Новодон презентувала на форумі масштабну проектну заявку за результатами напрацювань робочої групи з планування та підготовки програми поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ): “Створення навчального центру поводження з відходами у місті Хмельницькому” в рамках проекту “Розумне довкілля Хмельницький”.
Як і більшість міст України, наш обласний центр має цілу низку проблем, що стосуються твердих побутових відходів. Адже в останні 60 років в місті лише збирали сміття та накопичували його на сміттєзвалищі. Тим, що це шкодить здоров’ю людей та забруднює навколишнє середовище, ніхто особливо не переймався. Принаймні, в цей період не було реалізовано жодного великого проекту, який би покращив екологічну ситуацію в місті. Кожного року Хмельницький продукує приблизно 95 тисяч тонн сміття, тож на полігоні ТПВ місця майже не залишилось. Проектна завантаженість полігону перевищена вже давно. Тому користуватися ним можна в межах 4-5 років. Місто прагне до європейських стандартів щодо поводження з ТПВ, а це означає підтримку міжнародно визнаних варіантів поводження зі сміттям, в пріоритеті яких — запобігання їх утворенню та зменшення захоронення.

Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *