Сьогодення

Танцюристи зі Старобільська оздоровлюються в “Березі надії”

Подалі від міського галасу, за лісовою ослоною розташований рекреаційний центр сімейного типу “Берег надії”. Саме тут, у селі Головчинці Летичівського району, серед мальовничої природи вже п’ятий рік поспіль відпочивають діти з Луганщини. Цього року старобільчани приїхали на Хмельниччину на початку липня.

“Маємо 28 дітей віком від 9 до 15 років. Їх супроводжують двоє дорослих. Разом із ними відпочивають ще четверо дітей учасників війни з Хмельницького.
Луганчани приїхали зі Старобільська, яке є побратимом Хмельницького. Відтак витрати, пов’язані з відпочинком дітей, повністю компенсує Хмельницька міська рада. Луганчани відпочиватимуть два тижні. Вважаю, що такі заходи сприяють братанню нашої молоді. За час відпочинку діти знайомляться з відпочивальниками оздоровчого табору “Чайка”, заводять нових друзів, їдуть додому з гарними враженнями про Хмельниччину”, ― розповідає директор рекреаційного центру сімейного типу з відновлення здоров’я дітей-інвалідів та інших груп населення з обмеженими можливостями  “Берег надії” Андрій Гулько.
Про те, що у себе вдома мешкають у прифронтовій зоні, діти не згадують. Вони веселяться, грають у ігри і намагаються якомога більше спілкуватися українською.
“У нас не стріляють, проте ми не забуваємо поводитися з обережністю”, ― розповідає 15-річна Каріна Толок.
Дівчина закінчила де-в’ять класів і планує отримати повну середню освіту в рідному місті. На Хмельниччині вона вже вдруге. “Під час таких мандрівок можна побачити нові місця, як живуть інші, чомусь навчитися і своїм поділитися”, ― додає дівчина.
Тим часом Артем Гойденко вперше відпочиває на Хмельниччині.
“За три дні уже встиг побувати на озері, побачити оленів у зоокуточку, пограти у волейбол та футбол з новими друзями, можливо, також спробую себе у танцях”, ― каже з усмішкою хлопець.
Діти, які приїхали на відпочинок у “Берег надії” — учні Старобільської загальноосвітньої школи №4, переважна більшість із них — учасники танцювального колективу “Квест”.
“У центрі створені гарні умови для відпочинку. Кімнати розраховані на двох та чотирьох осіб. Харчування повноцінне і смачне. Щодня різноманітні цікаві заходи. У вільний час проводимо репетиції”, ― розповідає керівник танцювального колективу “Квест” Анна Руденко, яка супроводжує старобільських дітей.
Відпочивальники отримують чотириразове харчування, яке складається з м’ясних та рибних страв, різноманітних каш, м’яких сирів, йогуртів та фруктів.
“Щоб забезпечити веселе та цікаве дозвілля, намагаємося щоразу урізноманітнювати програму заходів. Чимало з них проводимо спільно з дитячим оздоровчим табором “Чайка”. З числа юних старобільчан, які оздоровлюються у “Березі надії”, сформовано окремий десятий загін дитячого табору. Відповідно у нас відбуваються спільні ранкові лінійки, ігри, спортивні змагання та дискотеки”, ― розповідає вожата і соціальний працівник “Берега надії” Олена Паліга.
Окрім того, у центрі юні старобільчани мають змогу позайматися в спортивних залах та комп’ютерній кімнаті, пограти у настільний теніс, лото та бадмінтон.
Упродовж відпочинку для них влаштують велосипедні тури двома маршрутами, екскурсії до католицького санктуарія у Летичеві, фортець Меджибожа та Кам’янця-Подільського.
Особливістю цьогорічного відпочинку стане прогулянка на моторному катері вздовж берега Південного Бугу, а також приготування юшки та смаження шашликів на березі водойми.
З початку літа у “Березі надії” уже відпочили 64 дитини, 32 оздоровлюються нині, а до кінця літа рекреаційний центр відвідає ще 150 осіб, у тому числі діти учасників військових дій, а також малюки з обмеженими можливостями.
Заклад працює впродовж усього року. Влітку “Берег надії” приймає дітлахів, а в інший час тут мають змогу оздоровитися повнолітні, зокрема люди з обмеженими можливостями, сім’ї переселенців та учасників російсько-української війни. З 2008 року заклад займав частину будівлі площею 620 метрів квадратних. Цього року центр додатково отримав ще 930 метрів квадратних. У новому приміщенні замінили систему опалення та зробили частковий ремонт.
Відтак уже наступного року в оздоровчому центрі “Берег надії” мають намір прийняти вдвічі більше відпочивальників.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *