Місто і влада

Підбито підсумки фінансово- господарської діяльності

Відбулося розширене засідання виконавчого комітету міської ради під головуванням міського голови Олександра Симчишина. Учасники засідання заслухали звіт “Про підбиття підсумків фінансово-господарської діяльності бюджетних установ міста Хмельницького за 2018 рік”. Доповідач — заступник міського голови Галина Мельник проаналізувала роботу галузей освіти, охорони здоров’я, культури і туризму, а також молоді та спорту.

Фінансування галузі освіти у 2018 році, зазначила Галина Мельник, зросло на 179 млн. грн. порівняно з 2017 роком і склало 1 038,8 млн. грн. Видатки на оплату праці за минулий рік становили 78,3% (збільшилися на 22,8%), на оплату комунальних послуг та енергоносіїв — 9,7%, на харчування — 5,8%, інші видатки — 6,2%. Відтак у 2018-ому вдалося підвищити посадові оклади педагогічним працівникам, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції, на 10%, виплатити надбавку за престижність праці педпрацівникам, матеріальну допомогу на оздоровлення, грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (100% посадового окладу), матеріальну допомогу на оздоровлення технічному персоналу закладів.
Незважаючи на те, що у 2018-ому в місті функціонували 92 навчально-виховні установи, влада міста постійно дбає про розширення мережі загальноосвітніх та дошкільних закладів. Так, заплановано відкрити вже цьогоріч новий ДНЗ №9 “Кобзарик” у мікрорайоні Озерна та прийняти у комунальну власність відомчий ДНЗ №55 “Сонечко” у Дубовому (чотири групи). Є зміни й у впровадженні інклюзивної освіти. Торік уперше відкрито 32 інклюзивні групи, якими охоплено 95 дітей у восьми закладах. Витрати на одну дитину в дошкільних закладах у середньому (без поточного ремонту) та фактичному відвідуванні дітей склали 32,4 тис. грн. Спостерігалося збільшення учнів та класів. Вартість утримання одного учня (без урахування видатків на проведення ремонтів) у середньому склала 14 750 грн. Постійний моніторинг стану організації харчування в закладах освіти свідчить про позитивні зміни. Проте є недоліки в якості харчування, обліку надходження й використання продуктів. Серед зауважень до роботи закладів освіти посадовець назвала напрямки: формування оптимальної мережі класів, їх наповнюваності, рівномірного педагогічного навантаження; припинення практики заміни уроків адміністраціями навчальних закладів, забезпечення ефективного використання робочого часу; збільшення кількості додаткових освітніх послуг та контроль за повнотою обліку фінансових надходжень від них; покращення якості страв для харчування дітей.
Галина Мельник у своєму виступі зауважила на низькому рівні організації роботи шести закладів професійно-технічної освіти, яку також фінансує міський бюджет (78,5 млн. грн.). Натомість у закладах охорони здоров’я, як поінформувала заступник міського голови, впроваджено перший етап медичної реформи — створено два центри первинної медико-санітарної допомоги. У грудні минулого року в галузі розпочата реорганізація шляхом перетворення в комунальні підприємства міської дитячої лікарні та об’єднаної стоматологічної поліклініки, злиття міських поліклінік та КЗ “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр” в КП “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр”. Обсяг видатків галузі за 2018 рік по загальному фонду склав 358,0 млн. грн., що на 44,3 мільйона або 14,1% більше, ніж у 2017 році. Галина Мельник розповіла про ряд нововедень, кошти на які виділив міський бюджет: 1,0 млн. грн. на безкоштовне медикаментозне забезпечення фізіологічних пологів та операцій кесаревого розтину в міському перинатальному центрі, 26,2 млн. грн. — на безоплатний та пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами.
На 14,8 млн. грн. або на 25,6% більше, ніж у 2017 році, отримали торік заклади культури на своє утримання та проведення культурно-мистецьких заходів. Усього витрачено 72,7 млн. грн.
На утримання установ галузі фізичної культури та молодіжної політики в 2018 році, а також на проведення спортивних та молодіжних заходів з міського бюджету спрямовано 40,5 млн. грн., що на 11,1 мільйона більше, ніж у 2017 році.

Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *