Культура

Вітав молодих свіжий літній “My Fest”

До Дня молоді минулими вихідними у місті тривав восьмий фестиваль “My Fest”. Цьогоріч його організаторами стали міська рада, управління молоді та спорту та молодіжна громадська рада.

Дводенне культурне дійство проходило в парку Молодіжному. Тут діяли 13 тематичних локацій, де гостей знайомили з різними напрямками молодіжної політики. Наприклад, на локації національно-патріотичного виховання товариство збереження “Січ” знайомило з різними видами сучасного військового захисту, першої медичної допомоги та зброєю. Кожен міг навчитися одягати бронежилет, розібратися в головних складових військової аптечки та доторкнутися до справжніх ракетниць, прицілів, автоматів тощо. Ця локація була особливо цікавою для хлопців, чиї ровесники нині захищають кордони України на Сході.
“Разом з головою товариства Дмитром Савчуком розповідаємо про різні національні види бойового захисту, українські традиції, вчимо адаптуватися в екстремальних умовах, історії війська”, — зазначає один із лідерів товариства Богдан Михайлов.


Патріотично налаштована молодь міста має знати шляхи і способи самореалізації. Досвідом, секретами власного успіху з молоддю ділилися на локації “Молодіжного центру” “Зона прокачки” відомі успішні особистості. Сівши у коло на мʼяких кріслах-мішках, молодь спілкувалася з представниками різних сфер діяльності. Так, з молоддю зустрілися керівник ІТ-компанії Олександр Владика, громадські активісти Степан Кушнір (засновник “My Fest”) та Олена Береза, представники патрульної поліції.
“Зона прокачки” — це найінтелектуальніша зона фестивалю “My Fest”. Тут ми знайомимо з різними молодіжними організаціями та ініціативами, де можна корисно провести вільний час, навіть улітку. Також особливість цієї зони — молодіжні стартапи, як-от стартап “Трава”. У нас можна взяти участь у безпрограшній лотереї від громадської організації “Молодь за краще майбутнє”, — каже голова “Молодіжного центру” Владистав Гребенюк.


На фестивалі пропагували здоровий спосіб життя, заняття спортом. Одразу в кількох локаціях відбувалися спортивні змагання. Житомирська та хмельницька команди боролися за першість на баскетбольному майданчику. Відбулися змагання з пляжного волейболу серед чоловіків і жінок. На пляжних пісках Південного Бугу проходили гонки мотоциклістів. Екстремали наввипередки долали шлях з перешкодами. Змагалися навіть люди з обмеженими можливостями — візочники долали перешкоди наввипередки. Це відбувалося у новій фестивальній зоні інклюзії під керівництвом завідувачки центру соціальної інклюзії ХІСТ ВМуРОЛ “Україна” Олени Корабльової. Тут також навчали писати та читати шрифтом Брайля, мови жестів. Організаторами цих змагань стала громадська організація “Світ без кордонів”.


Для витончених, проте не менш екстремальних натур цікавим був майстер-клас від студії повітряної акробатики й танців на пілоні “Royal pole danse” під керівництвом тренера Ірини Вовк. Охочі могли навчитися циркових трюків на повітряному полотні, підвішаному на вербі, та повітряному кільці, яке постійно вертілося. Участь у майстер-класах взяли й зовсім юні вихованки студії, вражаючи карколомними трюками. Студія “Royal pole danse” входить до спортивної асоціації і маленькі хмельницькі гімнастки займають призові місця на змаганнях різних рівнів.


Поряд із гімнастичним шоу в повітрі кожен учасник фестивалю міг зробити собі тату хною чи розмалювати обличчя фарбою, а також помалювати кольоровим піском від центру “Дитяча планета”.


Найромантичнішою зоною була мала фестивальна сцена, де вдень свої душі оголювали молоді поети міста. Ніжною, відвертою лірикою підкорила слухачів Ольга Саліпа. Вона читала вірші зі своєї нової збірки “Територія жінки”. Поетичними рядками потішив хмельничанин Юрій Ерметов, розказавши глядачу секрети власного я.
На цій же сцені дарували власну творчість й поети-піснярі, музиканти. Каверами на відомі хіти Макса Барських, Святослава Вакарчука, групи “Руки вверх” та авторськими композиціями під гітару завоював публіку хмельничанин Владислав Ликов, який уже встиг засвітитися на різних фестивалях та культурно-мистецьких заходах. Його виступ був одним із найяскравіших на малій сцені.


Тепло зустрічали хмельничани й гостя з Чернівців — Льошу Маркеса з його романтичними авторськими мелодіями.
Ближче до вечора мала фестивальна сцена перетворилася на зону гумору. Глядача смішили до сліз відомі вітчизняні гумористи та нічим не гірші хмельницькі коміки, як-от Костя Времен та Любомир Соколовський.
А згадайте-но часи хіпі, коли щаслива молодь гуртом їздила на кольорових автобусах! На “My Fest” також можна було сфотографуватися на фоні розмальованого хмельницьким художником тролейбуса. Відтепер чудернацький тролейбус тішитиме відвідувачів Молодіжного парку. За ініціативи молодіжної громадської ради міста списаний тролейбус подарувало молоді МКП “Електротранс”. Як зазначає директор підприємства Віктор Паламарчук, тролейбусу вже 32 роки, але ось так він ще послужить добрій справі. Молоді активісти розписують тролейбуси не вперше. Минулими роками розписували ті, що на ходу, а цього разу — нове життя вдихнули в один із найстаріших “рогатих” міста. На фоні розфарбованого транспорту можна буде зробити класне селфі для соцмереж і після фестивалю.
Під час “My Fest” молодь могла сфотографуватися й на фоні поліцейської машини, навіть за кермом. Так правоохоронці закликали молодь до порядку та дружніх стосунків з поліцією.


Попри всі цікавості фестивалю, найбільше публіки зібралося біля головної сцени, де виступили пʼять зіркових колективів.
В перший день фестивалю молоду і гарячу публіку ще дужче розігрівали гурти The Same Toy, LAUD, Roll Models та Detach. Відомі українські колективи різних музичних напрямків дарували нові композиції та хіти. А після музичного вибуху молодь заспокоїв нічний перегляд фільму “Секс і нічого особистого” у кінотеатрі просто неба.
У рамках фестивалю відбулися також видовищні вогняне шоу та пінна вечірка.
“На організацію цьогорічного фестивалю витрачено майже 250 тисяч гривень. Це найдешевший фестиваль, але не менш цікавий”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
“За сім років фестивалю хотілося дати йому нове дихання. Почали з логотипу та загальної концепції, що молодіжна політика міста — не базар, — зазначає голова молодіжної громадської ради Анастасія Козак. — Цьогоріч фестиваль підтримало Міністерство молоді та спорту України, представники якого вітають наше місто з Днем молоді і раді з нами співпрацювати. Кожен молодий активіст, який долучився до організації заходу, отримав відзнаки від міської ради, особисто міського голови Олександра Симчишина. Фестиваль був цікавим для всієї сімʼї, людей різного віку, а не лише молоді”.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *