Спорт

Змагалися стронгмени-професіонали

Парний чемпіонат України зі стронҐмену у ваговій категорії 95-110 кілограмів відбувся в останню неділю червня на території Молодіжного парку. Участь у змаганнях взяли шість команд, зокрема з Хмельницького, Вінниці, Львова, Закарпаття та ще дві з Києва. Загалом дванадцятеро атлетів демонстрували свої сили у звитязі та витривалості. Головним суддею був володар титулів “Найсильніша людина України” та “Найсильніша людина світу”, заслужений майстер спорту Василь Вірастюк.

Турнір стронҐменів складався з п’яти вправ. Одразу в першій дисципліні команда з Хмельницького впевнено заявила про своє прагнення здобути чемпіонський титул. Богдан Лук’яненко та Олександр Пєлєшенко протягнули на відстань 20 метрів восьмитонну вантажівку в найкоротший час — за 43,5 секунди. До речі, атлети виконували вправу сидячи, що значно ускладнювало завдання. Наступною була естафета “Прогулянка фермера”, під час якої спортсмени по черзі носили дві валізи вагою 130 кілограмів, а також переміщали на відстань 20 метрів 150-кілограмову гирю “Качка”, яку потрібно було нести широко розставивши ноги. У цій вправі наша команда також показала гарний результат — 25,88 секунди, залишаючись серед лідерів. Під час чергової естафети хмельничани знову були кращими, зафіксувавши сумарно чотири підняття 80-кілограмової гантелі “Дамбл” та колоди вагою 130 кілограмів. Натомість під час виконання останніх двох дисциплін нашій команді не вдалося заробити багато балів. Найвправніше покришку від колеса вагою 360 кілограмів перевертали львів’яни. Їм вдалося зробити це аж 15 разів. Натомість дві команди з Києва показали найкращий результат в останньому конкурсі. Атлети цих команд двічі перекидали через планку заввишки 140 сантиметрів кулю вагою 120 кілограмів. Снаряд із пресованої гуми вдалося перекинути через бар’єр також вінничанам.


За результатами п’яти вправ у загальному командному підсумку перемогу здобули Сергій Грачов та В’ячеслав Антохін з Вінниці, друге місце — у киян Олександра Сташенка та Євгена Настенка. Третє посіли Богдан Лук’яненко та Олександр Пєлєшенко з Хмельницького.
Не зважаючи на те, що хмельницька команда була створена усього за два тижні перед змаганнями, хлопці зуміли скласти гідну конкуренцію суперникам і в наступних змаганнях обіцяють здобути перемогу. Обидва спортсмени прийшли до стронҐмену з важкої атлетики. Богдан Лук’яненко — майстер спорту зі стронҐмену, але тривалий час не виступав, бо відновлювався після травми. Натомість Олександр Пєлєшенко у цьому виді спорту лише два місяці, і за плечима у нього лише змагання серед аматорів.
“На відміну від важкої атлетики, де є тільки дві вправи, у стронҐмені їх у кільканадцять разів більше. Тому готуватися потрібно ретельно до кожної з них. У цьому силовому виді спорту потрібно бути витривалими впродовж усієї дистанції. До речі, маємо намір узяти участь у чемпіонаті світу з лог-ліфту ― однієї з дисциплін стронҐмену, під час якої підіймають колоду. Змагання відбудуться на початку вересня у Литві у ваговій категорії 90 та 105 кілограмів, що значно ближче до нашої ваги. Адже під час сьогоднішніх змагань ми виступали у вищих вагових категоріях”, ― зазначає Богдан Лук’яненко.
Наталя Прилепа прийшла на змагання із дев’ятирічним сином Олександром. Разом із друзями вони активно вболівали за місцеву команду.
“Вперше перебуваю на такому дійстві. Навмисно взяла з собою сина, щоб він побачив, що таке стронҐмен. Тато Олександра — майстер спорту з легкої атлетики, але, якщо в майбутньому син захоче стати важкоатлетом, то не заперечуватиму. Загалом хочеться, щоб такі змагання стали для міста традиційними”, ― ділиться враженнями жінка.
Цього року, на відміну від минулого, у Хмельницькому відбулися уже не аматорські, а професійні змагання серед стронҐменів.
“У 2019 році Федерація стронҐменів України має найщільніший графік заходів у різних регіонах. Сезон стартував 29 квітня. Щотижня відбуваються якісь змагання або майстер-класи, ― розповідає президент Федерації стронҐмену України, дворазовий чемпіон світу, рекордсмен Сергій Конюшок. — Загалом ми провели уже більше 20 заходів і так триватиме аж до 20 жовтня. Це дозволяє популяризувати наш вид спорту, який відрізняється видовищністю, а також долучити більшу кількість спортсменів. Однак найвища наша місія ― це пропагування здорового способу життя. У наступному році також розвиватимемося і впроваджуватимемо масштабні проекти”.


З кожним роком розвиток стронҐмену як виду спорту набирає обертів.
“Проте всі турніри, які проводить Федерація, відбуваються за підтримки спонсорів та давніх партнерів. Хотілося б більше розвиватись у міжнародному напрямку, запрошувати до нас атлетів з різних країн. Але, щоб проводити міжнародні змагання, кошторис потрібно збільшити, як мінімум, вдвічі”, ― каже почесний президент Федерації стронҐмену України Василь Вірастюк.
Окрім турніру професіоналів, на майданчику в Хмельницькому мірялися силами глядачі. Вони підіймали 30-кілограмову гантелю, 60-кілограмову колоду, тримали на витягнутих руках дві заведені пили, кожна з яких важила дев’ять кілограмів, робили інші силові вправи.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *