Про Хмельницький

Траєкторія танцю від подружжя Роїків

Танець — магічна гармонія рухів та музики, пластика тіла у просторі, вдосконалена до мистецтва. Усе це вдалося тонко підмітити подружжю одеситів: фотографу Олені та художнику Андрію Роїкам. Виставку їхніх робіт, присвячених танцю, презентували минулого четверга в міському музеї-студії фотомитецтва.
На світлинах — танцюристи різних балетів Європи.

На світлинах — танцюристи різних балетів Європи, які застигли в дивовижної краси позах. Інколи це спеціально сформовані кадри, а інколи вловлені під час виконання танцю.
Головне завдання фотографа — показати неповторну мить, емоцію, рух, динаміку на світлинах. Усе це вдається Олені Роїк. Вона й була натхненницею цього проекту. Натомість Андрій Роїк як художник створив ескізи з витонченими рухами танцюристів. Ряд світлин доповнюють ескізи його картин, присвячених танцю. Деякі фотографії — суто уява художника. Наприклад, легкість руху танцюристки він передає через зображення її у невагомості.
“Зібрати колекцію світлин було дуже непросто. Танцюристи багато гастролюють і виступають, це дуже зайняті особистості. Та все ж проект вдався”, — зазначає Ірина Роїк.
Фото з колекції, якій навмисне не дали назву, провокують глядача на індивідуальне бачення кожної роботи. Тут чорно-білі та кольорові сюжети, де танцюристи у парі та наодинці з танцем.
Елегія світлин лірична, романтична, надихає. Крім того, на деяких фото зафіксовані мʼязи тіла хореографів, це свідчить, що довершена краса танцю — це великий безперервний труд. І, як і будь-яке мистецтво, потребує постійного тренування й удосконалення.
З відкриттям уже не першої виставки Ірини Роїк у нашому місті та з дебютом у Хмельницькому її чоловіка Андрія привітала керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій, вручивши грамоти від міського голови Олександра Симчишина.
Триватиме виставка до 8 липня.
У рамках заходу оголосили про новий старт традиційного конкурсу фотографій для професіоналів та любителів “Хмельницький крізь обʼєктив”. До Дня міста учасники можуть подавати свої світлини, присвячені рідному місту.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *