Місто і влада

Підземний перехід оновлять

На одному з виходів центральної підземки, поруч із “Либідь-Плазою” та вулицею Подільською, тривають ремонтні роботи. Будівельники зняли старе покриття з бокових частин і частково зі сходів, щоб викласти нове. За словами начальника відділу благоуст-рою управління житлово-комунального господарства Тетяни Циб, час від часу підземний перехід потребує ремонту, адже тут щодня проходить величезна кількість людей.
“Місцями відколюються гранітні плити. Є загроза, що вони можуть впасти і травмувати когось із перехожих. Тому ремонт необхідно було розпочати якнайшвидше”, — розповідає Тетяна Циб.
Пішохідний перехід на вулиці Кам’янецькій, 21/1 має шість виходів. Комунальники обстежили їх усі, але ремонтуватимуть лише два, у яких найбільше аварійних ділянок. Лагодитимуть виходи біля магазину “АТБ” та з протилежного боку вул. Подільської. Зокрема в першому з них потрібно замінити понад 135 квадратних метрів плит.
Наразі будівельники підрядної організації оббили східці та бокові гранітні панелі. Незабаром вони звільнять блоки підпірних стін від старого бетону, щоб нанести на них нову штукатурку і шпаклівку, а потім пофарбувати. Бокові панелі викладуть новими плитами. Також частково оновлять самі східці. Пандуси теж пофарбують. Вартість робіт складає 197 тисяч гривень. Завершити ремонт планують до кінця вересня.
За попередніми підрахунками, повна реконструкція підземного переходу могла би обійтися місту в понад півтора мільйона гривень. Однак здійснити капітальний ремонт із заміною дверей та виконанням внутрішніх робіт не можуть, бо досі тривають суди за право користування цим місцем.
В управлінні житлово-комунального господарства пояснюють, що витрачати бюджетні кошти на повну реконструкцію підземного переходу можна було би, якби цей об’єкт перебував на балансі одного з комунальних підприємств, як це відбулося з міським пляжем.
“Ремонтувати східці треба, щоб люди могли тут безпечно ходити. Звичайно, хотілося б, щоб підземний перехід у центрі міста мав привабливіший вигляд”, — ділиться хмельничанин Олег Гуменний.
До участі у благоустрої міста долучаються й приватні підприємці, аби зробити Хмельницький кращим.
“Напередодні Дня матері за сприяння одного з них закупили понад 300 кущів троянд. Їх висадили у парку імені М.Чекмана. Також нещодавно на вулиці Проскурівській встановили нову водяну арку. Цього року вона майже вдвічі ширша, а ще на ній з’явилося більше форсунок, які розпилюють воду”, — розповідає Тетяна Циб.
У спеку чимало перехожих воліють пройти крізь водяну арку, щоб насолодитися миттєвою прохолодою. Арка працюватиме, коли надворі сонячно, натомість у дощові дні та ввечері її вимикатимуть.


Киянка Лариса Кушнір із шестирічним сином Денисом залюбки проходять між тонкими струменями води. “Така конструкція в центрі Хмельницького дуже доречна, особливо тішаться нею діти. В Києві я такого не бачила”, — каже жінка.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *