Місто і влада

Місту присвоєно рейтинг інвестиційної привабливості на рівні invА

Об’єкт рейтингування з рейтингом invА характеризується високою інвестиційною привабливістю, однак спостерігається чутливість до впливу інвестиційних ризиків.

Структура економічного комплексу
На 271,3 тисячі жителів у місті функціонують майже 2,7 тисячі підприємств та 20,3 тисячі підприємців. Основу економіки формують переробна промисловість і торгівля. Більшість економічних показників у 2016-2018 роках демонстрували зростання та є співставними з середніми по країні.
У 2018 році порівняно з 2017-м обсяг промислової продукції збільшився на 16,7% (до 14,4 млрд. грн.), обіг роздрібної торгівлі — на 10,6% (до 6,7 млрд. грн.), зовнішньоторговельний обіг — на 19,8% (до 405,9 млн. дол. США), обсяг виконаних будівельних робіт — на 53,7% (до 2,2 млрд. грн.).
Стан ринку праці
За відносно низького рівня зареєстрованого безробіття середня зар-плата по місту в четвертому кварталі 2018-го склала 8,1 тисячі гривень (84% показника по країні), хоча і зросла за рік на 20%. Середньооблікова кількість штатних працівників практично не змінюється впродовж останніх років та складає 65,6 тисячі осіб, ще 32,1 тисячі працюють на приватних підприємців. При цьому в місті функціонують 18 вищих та 6 професійно-технічних навчальних закладів, які випускають майже шість тисяч випускників щороку та готують кадри за понад 100 спеціальностями.

Природно-географічний потенціал та логістичні можливості
Загальна площа міста складає 9 747,5 тисячі гектарів. Хмельницький має вигідне географічне розташування і значні логістичні можливості. Місто розташоване на перетині двох європейських автомобільних маршрутів — Е50 і GO Highway (будується) та маршруту загальнодержавного значення — М12, має добре залізничне сполучення. Крім того, досить розвиненою є локальна транспортна та складська інфраструктура.

Регуляторна політика, умови для ведення бізнесу
Рішення щодо регулювання діяльності бізнесу є прозорими та публікуються на офіційному сайті міської ради. Окрім того, на місцевому і регіональному рівнях діють програми підтримки бізнесу — як фінансової, так і консультативної. У місті локалізовані головні адміністративні органи Хмельницької області, а також побудована система надання адміністративних послуг (217 адмінпослуг та видача 23 видів документів дозвільного характеру).
Потенційні об’єкти для інвестування ідентифіковані та доступні (інформація й умови розміщені на сайті). На площі 90,9 га створюється індустріальний парк “Хмельницький”. Сервісна інфраструктура для бізнесу має достатній рівень розвитку. Загальні надходження до бюджету у 2018 році склали 3,2 млрд. грн., з яких 54,8% — власні доходи. Частина коштів стабільно спрямовується на розвиток інфраструктури (частка капітальних видатків склала 15% у 2018 році).

Умови життя та безпека
Місто має розвинену освітню, медичну, соціальну, комунальну інфраструктуру та задовільний стан екології. До основних проблем інженерно-транспортної сфери слід віднести застарілий стан житлового фонду і зношеність зовнішніх та внутрішньобудинкових інженерних мереж, а також недостатнє фінансування ЖКГ. 70% водопровідних і каналізаційних мереж, 65% мереж теплопостачання потребують заміни. Разом з тим налагоджується співпраця з МФО стосовно участі в реалізації заходів з енергозбереження та енергоефективності.
“Рішення агентства IBI-Rating щодо присвоєння рейтингу на рівні, який відображає високу інвестиційну привабливість Хмельницького (invА), — це позитивний сигнал для інвестиційного співтовариства і визнання успішності реалізації стратегії розвитку міста, спрямованої на поліпшення легкості ведення бізнесу й створення комфортних умов для життя хмельничан. У найближчому майбутньому драйверами зростання економіки нашого міста повинні стати проекти в легкій промисловості та логістиці. Хочу запевнити про готовність влади міста надавати підтримку і супровід кожного інвестиційного проекту”, — прокоментував рішення агентства міський голова Олександр Симчишин.

Інформація з сайту IBI-Rating Agency

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *