Місто і влада

Комунальники готують сани влітку

У міській раді визначили першочергові завдання підготовки житлових будинків та споруд, теплового і водопровідного господарства до роботи в наступний опалювальний період.

Під час розширеного засідання виконавчого комітету, яке відбулося 13 червня, міський голова Олександр Симчишин наголосив, що найкраще за останні чотири роки комунальники спрацювали саме минулої зими.
Олександр Сергійович вручив представникам комунальних підприємств дипломи та грамоти із визнанням їхніх досягнень на державному рівні. За результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” (директор — Володимир Скалій) вибороло перше місце, а МКП “Південно-Західні тепломережі” (директор — Павло Возборський) друге в конкурсі, проведеному міжгалузевою Асоціацією з розвитку систем теплопостачання “Укртеплокомуненерго” на звання “Краще підприємство комунальної теплоенергетики України”. Теплопостачальні підприємства нагороджені грамотами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України й ЦК профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України.


“Останнього опалювального сезону керівники комунальних підприємств та управляючих компаній працювали особливо відповідально, тому й зима минула без непередбачуваних ситуацій. Окрема подяка підприємствам “Хмельницькгаз” та РЕМ, які не припиняли подачу газу та електроенергії, що дало можливість забезпечити стабільну роботу котелень. Сьогодні Хмельницький залишається єдиним містом в Україні, у якому стовітсотково встановлені лічильники теплової енергії на житлові будинки. Також, на відміну від інших міст, де питна вода подається за графіком, у Хмельницькому вона є цілодобово”, — зазначив заступник міського голови Анатолій Нестерук.
У міській раді сподіваються, що досвід роботи у минулому опалювальному сезоні допоможе зберегти високу результативність у майбутньому.
“Минулої зими ми трішки відійшли від стандартної процедури посипання доріг піщано-соляною сумішшю і на магістральних дорогах використовували більше солі, що дозволило краще і швидше прибрати місто навесні. Загалом було заготовлено 6,5 тисячі тонн піщано-соляної суміші та 2,5 тисячі тонн солі, з яких частину не використали і запаси залишилися до наступної зими. У ціновому діапазоні утримання доріг коштувало на 30% менше, ніж попереднього опалювального сезону, у тому числі завдяки використанню солі, яка дешевша від піщано-соляної суміші. Однак узимку нам не вистачає техніки для очищення міжквартальних вузьких доріг індивідуальної забудови. Тому потрібно планувати придбання малогабаритної техніки”, — наголошує начальник управління житлово-комунального господарства Василь Новачок.
На підтримку з міського бюджету також розраховують місцеві теплопостачальні підприємства. Левову частку своїх надходжень підприємства віддають за газ, тому не мають достатньої кількості обігових коштів і не можуть вкладати у розвиток мереж. Завдяки підтримці з міського бюджету теплопостачальні компанії зуміли стабільно відпрацювати в минулому опалювальному сезоні, і це відчули всі мешканці міста.
“Щороку міська рада виділяє комунальним підприємствам кошти на забезпечення їх фінансово-господарської діяльності та покриття витрат на енергоносії.
У цьому році “Хмельницькводоканал” отримав 10 мільйонів гривень, а “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі” — до 20 мільйонів гривень. Кожного року загальна сума фіндопомоги сягає 30-40 мільйонів гривень, — каже міський голова Олександр Симчишин, припускаючи, що цього року витрати можуть навіть зрости. — Восени відбудеться чергова сесія міської ради, під час якої розглядатимуться зміни до бюджету. До того часу вивчимо питання, скільки коштів потрібно буде ще виділити теплопостачальним підприємствам для їх безперебійної роботи в наступному опалювальному сезоні”.
Наразі тривають капітальні та поточні ремонти в багатоквартирних житлових будинках. На програму співфінансування робіт з міського бюджету планують виділити понад п’ять мільйонів гривень. 30 об’єктів претендують на участь у програмі, проте в органах місцевої влади не впевнені, що коштів вистачить на всіх охочих. Залежно від віку житлового фонду міська рада та мешканці долучатимуться до фінансування у різних відсоткових пропорціях. Завдяки програмі замінюватимуть вікна, двері, покрівлі, мережі водопостачання і відведення.
Виділятимуть кошти і на ремонт доріг. “На поточний ремонт доріг суцільним методом заплановано витратити 44 мільйони гривень. За ці кошти ремонтуватимуть основні магістралі — вулиці Подільську, Шевченка, Бандери та проспект Миру. Ще 80 мільйонів гривень піде на капітальні роботи приватного сектора там, де ніколи не було доріг. Зокрема це — вулиці Цегельна і Транспортна. Провулок Волочиський, до речі, вже завершений”, — розповідає Василь Новачок.
Загалом до початку нового опалювального сезону керівники установ, підприємств та організацій міської комунальної власності мають підготувати будівлі та споруди, придбати суміш для посипання доріг та протиожеледні матеріали, створити запас для аварійно-відновлювальних робіт, оглянути техніку тощо.
Упродовж наступних трьох місяців управителі багатоквартирних житлових будинків також будуть зайняті підготовкою житлового фонду до експлуатації в осінньо-зимовий період 2019-2020 років. Там планують замінити непридатну запірну арматуру, здійснити теплоізоляцію мереж, промити внутрішньобудинкові системи опалення та перевірити прилади обліку теплової енергії.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *