Юридичний кабінет

Як проголосувати не вдома

Центральна виборча комісія внесла зміни до своєї постанови і дозволила змінювати місце голосування без підтверджувальних документів

Для того, щоб мати можливість проголосувати, потрібно перевірити себе у списках виборців і, за потребою, внести зміни до Державного реєстру виборців.
Відповідно до Закону України “Про вибори народних депутатів України” будь-які зміни можна вносити до 15 липня (включно) поточного року. Після цієї дати зміни можна вносити лише за рішенням суду. Звертаємо увагу, що в день виборів жодних змін до списку виборців вносити не можна, окрім виправлення неточностей у персональних даних.
З 30 травня цього року, щоб змінити місце голосування, заявнику достатньо подати до відділення Держреєстру виборців лише паспорт і заяву. Жодних додаткових довідок не потрібно. Це значно спростить роботу органів реєстру та громадян. Раніше тимчасову зміну місця голосування потрібно було обґрунтувати й підтвердити документами, які б засвідчили перебування громадянина у місті чи селі, де він бажає проголосувати. Таким підтвердженням могла бути довідка з місця роботи, трудова книжка чи договір, для студентів — довідка з місця навчання, а для орендарів квартир — договір про оренду. Підставою для зміни місця голосування могла слугувати й низка інших документів: довідка про відрядження, путівка до санаторію, виписка з лікарняного закладу, квитки на літак чи потяг. На минулих виборах багато людей мали проблеми зі зміною місця голосування.
Відтепер усі охочі мають до 15 липня прийти до найближчого відділу ведення реєстру виборців. У Хмельницькому таке відділення є у виконкомі міської ради. Тут ви маєте заповнити заяву, де вказується дільниця чи адреса, за якою бажаєте проголосувати.
Бланк заяви можна завантажити на сайті реєстру і заповнити заздалегідь або отримати на місці. Для зміни місця голосування потрібно взяти паспорт громадянина України. Також прийнятним є тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які недавно набули громадянства) чи військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби).
Мотивація тимчасової зміни місця голосування зазначається лише в заяві виборця, зразок якої встановлено у додатку №2 до постанови ЦВК від 13 вересня 2012 року №893. Зазначена мотивація може бути викладена, зокрема, у такій формі: “за сімейними обставинами”, “у зв’язку з відрядженням”, “у зв’язку з виробничою необхідністю”, “за місцем роботи”, “за місцем навчання”, “за місцем фактичного проживання”, “у зв’язку з відпусткою”, “у зв’язку з санаторно-курортним лікуванням” тощо.
Перевірити, чи включили вас до списку виборців, можна на сайті Державного реєстру виборців.

Олег Торкало, юрист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *