Культура

“Rock&Buh-2019” порвав публіку

Цьогорічний “Rock&Buh” зібрав 24-26 травня значно більшу кількість шанувальників рок-музики, які зʼїхалися до Хмельницького з різних міст України. Тож мети фестивалю — популяризувати сучасну якісну рок-музику і заразом розвинути в місті подієвий туризм досягнуто. Корінний хмельницький фестиваль по праву заслужив звання міжнародного, адже виступали не тільки вітчизняні рокери, а й гурти з Італії та Швеції.
Особливістю фестивалю став не лише третій додатковий фестивальний день, а й насичена програма. Також діяли три сцени. Крім традиційної для фесту рок-музики, звучала й альтернативна музика різних стилів.
Під головною сценою фани рвали сорочки, оголювали душі. Минулої суботи і неділі тут виступили хедлайнери фестивалю: відомі вітчизняні поп-рок-гурт “СКАЙ”, хіп-хоп колектив “Танок на майдані Конго” та популярний серед молоді рок-гурт “О.ТORVALD”.
Виступи провідних українських рокерів зібрали на фестивалі чи не найбільше шанувальників. Хмельницький уперше почув романтично-рокові композиції від гурту “СКАЙ” на сцені під відкритим небом, раніше вони давали концерти у нашому місті лише у стінах муздрамтеатру. Нарешті можна було не скуто сидіти на кріслах академічного культурного закладу, а скакати, танцювати, підспівувати і робити все, що заманеться, на просторому природному танцполі. Гурт “СКАЙ” виконав неперевершені хіти, улюблені композиції, зібравши публіку різного віку, а не лише молодь. Як і “Танок на майдані Конго”: брутальні чоловіки з суто українськими композиціями заворожили романтичні натури й прихильників важких ритмів.
Багато хто приїхав до нашого міста саме на гурт “О.ТORVALD”. Молодий колектив з симпатичним солістом став ще більш популярним після відбору на минулорічне “Євробачення”. Якби за нього тоді проголосували всі фани з “Rock&Buh”, точно б представляв нашу країну на пісенному Євробаченні.
“Удома в Львові, прокинувшись зранку пʼятниці, звично думав: чи проспати цілий день, чи піти гуляти рідним містом. Але в Інтернеті побачив інформацію, що в Хмельницькому відбудеться міжнародний “Rock&Buh” і на ньому виступатиме улюблений “О.ТORVALD”! Зібрався і вже за мить був на вокзалі. Я — меломан. Дуже люблю метал і рок. Обожнюю технікал дескор, де до металу додається експериментальний вокал. На хмельницькому фестивалі — вперше, дуже сподобались організація, класна музика, ще якби не дощ… Хоча в цьому теж своя романтика: з другом підселилися в намет до двох класних дівчат. Уже встигли перезнайомитися. Особливо новим подружкам сподобалося, що за фахом я — повар і працюю художником, малюю психоделічні картини, організовую виставки”, — розповідає гість Хмельницького Даниїл Чистов. По хлопцю одразу помітно — свій на фестивальній тусовці: ірокез, пірсинг, тату…


Поділилися враженнями й сусіди по намету, зокрема одесит, 25-річний Роман Ітерський: “На “Rock&Buh” приїжджаю вже втретє. Тут дуже круто! Вражає, що молодий фестиваль такого високого рівня, повірте, мені є з чим порівнювати. У фестивальній сфері я дуже давно. На “Rock&Buh” зустрівся зі ще кількома друзями з минулорічного фесту. Атмосфера тут неймовірна!”.
“На фестивалі їжджу вже шість років, але на “Rock&Buh” я вперше. Музика — суперова, відірвало від рутини життя повністю. Атмосфера — свято! Хоч мокрі, як цуцики, але не голодні: асортимент їжі на фуд-корті задовольнив на всі сто! З сусідами по наметовому містечку співали, тусили, грали на гітарі… До фестивалю добиралася автостопом, водії траплялися хороші”, — ділиться враженнями 23-річна юристка зі Львова Маріанна Михайлюк.
Наметове містечко фестивалю — окрема тема. Ті, хто приїхали на “Rock&Buh” з інших міст лише на день, залишилися на всі три. Наметники радо ділилися своїми тимчасовими домівками. Відпочивали, бо майже ніхто повноцінно не спав, як у консервній банці, зате — романтика.
На головній сцені виступили й довгоочікувані гості фестивалю — молодий італійський рок-гурт “WakeUpCall”, особливістю якого є поєднання різнопланових музичних ритмів. Стиль музики іноземців дуже сподобався розпашілим від танців фестивальним рокерам.
Епатажним видався виступ швецького колективу “RIDEAU”. На хмельницькому фестивалі соліст виконав свій коронний номер: видерся через паркан попід сценою на юрбу шанувальників і буквально проплив морем рук фанів на надувному велетенському льодянику. Такі витівки соліста “RIDEAU” — не дивина для тих, хто добре знає цих музикантів. На сцені транслювалися креативні фото з попередніх виступів колективу, де відбувалося те ж саме.
Вирізнився соліст не тільки найбільшим зближенням із шанувальниками, а й зовнішністю. Якщо всі рокери виступали в порваних джинсах і футболках, він — у строгих сорочці і штанях. Рокера видавала лише маска-грим і, звісно ж, музика.
Ще багато чим дивували виступи на головній сцені фестивалю, де звучав суто рок. Так, несподівано зазвучала в стилі рок “Червона рута”, яку виконав гурт “М.Тюссо”. Підспівували навіть ірокезники. Шаленіли фестивальники й від виступів молодого колективу “Тоys&Hammers”.


Не передати, що творилося під головною сценою: рокери, панки у болотяному місиві скакали, кричали… Окреме місце фани відвели невідʼємній частині рокового фестивалю — слему, тобто імітації бійки прихильників різних рокових колективів. Голі до торса, бо попри дощ їм було надто спекотно, вони то набігали команда на команду, то дерлися, то просто падали у намісене болото відпочивати.
Тим, хто не брав участі в цьому дійстві, довелося під сценою в гумових чоботях стояти…
Мала сцена була більш спокійною. За задумкою організаторів фестивалю, на ній звучала альтернативна музика різних стилів. Тут публіка була врівноваженішою і скромнішою. “Жесткач” року перебило звучання фолкових, джазових, попсових композицій. Особливо сподобався хмельничанам місцевий гурт “The Wine Philosophy”. Музиканти поєднали рок з піснями в стилі Джо Кокера. Їхній виступ особливо припав до душі дорослій частині публіки.
До речі, організатори фестивалю — Хмельницька міська рада та міське управління культури і туризму цьогорічний “Rock&Buh” позиціонували саме як сімейний фестиваль для людей різного віку і навіть дітей. Проте місце для малечі — спеціальну лабораторію на третій сцені, де мали навчатися грі на музичних інструментах, завалило вітром. Особливим гостем на малій сцені став гурт з чудернацькою назвою [O’’].


“Свою музику називаємо поп-музикою, хоча дехто каже, що це future-поп, тобто музика майбутнього або інді-поп. Любимо використовувати складніші, ніж у звичайній попсі тексти, цікаві інструментальні поєднання. Інколи додаємо джазові ритми, поєднуємо електронний звук із живими інструментами (особисто граю на фортепіано та укулеле). Пісні пишемо самі. Я — слова і музику, а Сашко Каспров — аранжування. З улюблених композицій — “Роби любов”, за яку нас навіть похвалила ONUKA. З нею й виступали на фестивалі”, — розповіла солістка колективу Ольга Чернишова, яка в Хмельницькому вперше.
Здивував музичним виступом на малій сцені й Микола Палига, якого хмельничани звикли чути й бачити у ролі поета. Він виступив у складі хмельницького колективу “Забавка”. Зіграли девʼять композицій лайтової етнічної музики. Особисто Микола Палига грав на перуанському інструменті кахоні, який робили йому на замовлення майстри з Чернігова. Інструмент оздоблений авторським принтом.
Загалом на фестивалі виступили 37 виконавців, з них сім — хмельницьких. Вибирали учасників з-понад півтора сотні колективів з усього світу, які хотіли взяти участь у “Rock&Buh”. Голова комісії відбору — лідер хмельницького гурту “Чумацький Шлях” Сергій Строян. Самі ж “чумаки” на фесті не грали, кажуть, дуже багато організаційної роботи.
Але не тільки музикою вражав фестиваль. Було ще чимало цікавого. Гості в музичній ейфорії могли навіть одружитися. Вперше на фестивалі діяла романтична зона. Закохані під весільною аркою під слова переодягненого в рясу псевдосвященника давали одне одному обітниці “любити до віку”. Сказане підкріплювалося липовими свідоцтвами про шлюб. Можливо, якась із кількох десятків “вінчаних” пар таки діжде справжньої весільної церемонії?!


Ще одним цікавим пунктом на “Rock&Buh” став намет, де з дерева випилювали лаву. Майстрував її рівненський умілець Олександр Козачук. Над скульптурою працював протягом двох днів. З однієї липової колоди випиляв лаву в формі гітари, з іншої — логотип фестивалю — скелет риби. Зробити логотип попросили організатори фестивалю, а форму підказало дерево. Лава зберігатиметься в Молодіжному парку. Відкривали лаву, запаливши. Як зазначив майстер, вогонь її не зіпсував, лише надав цікавого тонування.
За словами начальника міського управління культури і туризму Артема Ромасюкова, загалом майже все задумане вдалося втілити. Подякував за роботу комунальникам, медикам та поліції, які несли службу в Молодіжному парку впродовж трьох фестивальних днів. Чекатимемо на не менш успішний “Rock&Buh” уже наступного року.

Втретє поспіль заснов-ники та організатори фестивалю зуміли здивувати неймовірним дійством хмельничан та гостей міста. Цьогоріч на березі річки Південний Буг та в прилеглому Молодіжному парку розташувались одразу три локації.
За словами фронтмена гурту “Stanza” Андрія Журби, створення кількох майданчиків дає можливість насамперед виступити більшій кількості виконавців. Загалом у фестивалі взяли участь більше 30 музичних колективів.
Участь хедлайнерів “Rock&Buh-2019” гуртів “СКАЙ”, “Танок на майдані Конго”, “O’Torvald” була запланована заздалегідь. Також організатори запросили вже досвідчених українських та закордонних виконавців. Окрім того, на фестивалі випробували свої музичні сили молоді музиканти.
“В Україні є багато не досить відомих, але потужних гуртів, котрі можуть заявити про себе. І фестиваль “Rock&Buh” має на меті зробити все, щоб ці виконавці були почуті”, — впевнений Андрій Журба.
“Хтось мріє побачити Рим, тим часом деякі італійці мріють відвідати Хмельницький”, — так ведучі презентували гостей із Італії гурт “WEKE UP CALL”, який з перших нот запалив публіку на головній сцені.
Тим часом на малій сцені виступав молодий гурт із Києва “VOVK”. Усього кілька днів тому хлопці записали альбом і на фестивалі презентували аудиторії свої пісні.
“Ми вперше на фестивалі у Хмельницькому. Наша музика поєднує одразу кілька рок-жанрів. Участь у відкритому фестивалі дає змогу поспілкуватися з публікою, яка до цього тебе ніколи не чула. Часто пересічному слухачу важко самостійно наважитися піти на якусь експериментальну музику. Натомість люди охоче відвідують музичні заходи з безкоштовним входом. Такі фестивалі, як “Rock&Buh”, дають можливість відвідувачам ознайомитися з новою музикою і вподобати те, чого не чули раніше”, —­ розповідає один із учасників гурту “VOVK” Олександр Куц.
Поміж головною та малою сценами переміщаються тисячі відвідувачів. Люди вільно підходять від однієї сцени до іншої, щоб не пропустити жодного виступу.
Хмельничанин Владислав Трохимчук з друзями з нетерпінням чекав на фестиваль “Rock&Buh-2019”.
“На мій погляд, це найкраще свято, яке тільки може бути. На “Rock&Buh” неперевершена енергетика. Ми з друзями сподіваємося не тільки побачити і почути своїх кумирів, але й добре повеселитися”, — ділиться молодий чоловік.
Окрім колоритно вбраних прихильників рок-музики, на фестивалі зібралося чимало молодих родин із дітьми.
Олександр та Олена Бойчуки — музиканти. На фестиваль подружжя завітало з півторарічною донечкою. “Я граю на трубі, а дружина — на фортепіано. Ми любимо будь-яку музику, чи то рок, чи то класика. Сьогодні вперше такий масштабний музичний захід відвідала наша доня. Сподіваємося, що їй тут також сподобається”, — твердить батько.
Углиб Молодіжного парку, під вербами, розбили наметове містечко. Холодна та дощова погода не налякала мешканців інших міст, котрі приїхали до Хмельницького, щоб відвідати “Rock&Buh-2019”. Назара з Вінниці запросили на фестиваль місцеві друзі.
“Мешкатиму в наметовому містечку. На випадок негоди взяв із собою три светри і чотири пари штанів. Але ці речі мені не знадобились, бо на фестивалі й так спекотно від адреналіну й драйву. Хочеться відчути увесь запал свята, тому сподіваюся бути тут до останнього, поки не розберуть усі сцени”, — каже хлопець.
Фестиваль єднав не тільки серця, але й долі. Поміж інших розваг двоє хмельничан Костянтин та Любомир поєднували закохані пари незвичними подружніми обітницями.
Олеся та Андрій зустрічаються вже два роки. Усього кілька хвилин — і пара стала подружжям. Попри те, що миттєвий шлюб був несправжнім, емоцій у новоспечених молодят було вдосталь.
“На фестивалі переживаєш неймовірні відчуття. Людей тут єднає особлива атмосфера. Хочеться веселитися й радіти кожній хвилині”, — каже дівчина. А щодо справжнього одруження пара зізнається, що не поспішатиме: життя покаже, що буде згодом.
Тим часом засновники та організатори фестивалю “Rock&Buh” впевнені, що й надалі знаходитимуть, чим дивувати хмельничан та гостей міста наступного року, нехай тільки-но відлунає цей фестиваль.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *