На варті

Свято, яке об’єднує всіх

В усі історичні віхи українцям доводилося боротися за свою державу. Тих, хто безстрашно боролися за Вітчизну, — незчисленна кількість. Усіх героїв — борців за Україну Хмельницький урочисто вшанував 23 травня. Саме цей день в Україні називають Днем Героїв. Нині, у часи війни на сході країни, особливо важливо не втратити позиції військ. І техніка відіграє не останню роль. Захистить від кулі, призведе до поразки суперника хороша сучасна військова техніка. Чим багаті хмельницькі військові — демонстрували на виставці військової техніки біля кінотеатру ім. Т.Шевченка.

Свою важку артилерію представили військові частини міста, прикордонна академія, представники Національної гвардії. На Проскурівській вишикувався цілий парад спецмашин у камуфляжі.
Серед автомобілів військових частин — медичний і бойовий “Хамери”. На озброєнні бойового автомобіля є спеціальний кулемет. Ці автомобілі — нові державні надходження до Збройних Сил України. Пильнували нові машини військовики у спеціальній сучасній формі з приладами дальнього нічного бачення, бронежилетами, автоматами. Підрозділи військової частини використовують ці прилади при виконанні бойових завдань.
Техніку військової частини А3053 представив військовослужбовець Національної гвардії України, солдат Сергій Цибулько. Особисто пильнував військовий КРАЗ, “Рено Дастер”, а також екіпірування: модульний костюм, який використовується під час масових заворушень, та бойовий комплект форми: бронежилет, модульні окуляри та кевларову каску. Автомобілі, представлені на виставці, використовують і в зоні проведення ООС. Для того, щоб працювати з такими машинами, потрібні спеціальні знання.

З якою технікою бережуть кордони України випускники НАДПСУ — розповіла третьокурсниця вишу Олександра Усок. Зокрема, навчила експлуатувати рухомий технічно-програмний комплекс. Це машина-прикордонний пункт. Застосовуються такі автомобілі на пунктах пропуску на кордоні для реєстрації осіб. Спеціальний прилад здійснює зчитування паспортних документів, перевіряє їх законність.

Крім того, академія представила тепловізійний комплекс для ведення спостереження на кордоні, броньований автомобіль і квадроцикл.
З протилежного боку від кінотеатру в День Героїв діяла ще одна виставка “Люди Свободи”. На велетенських банерах розміщувалися світлини національних героїв, їх біографія, короткі розповіді про героїчний шлях відстоювання Незалежності, гідності України. Надано банери Інститутом Національної памʼяті. Представляла експозицію директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш. Серед облич “Людей Свободи” — наймолодший учасник Революції гідності Назар Войтович, український політичний діяч Микола Міхновський, художниця Катерина Білокур та інші. Зберігатимуться банери в обласному краєзнавчому музеї.

Продовжилося відзначення Дня Героїв виступом на сцені просто неба патріотичного гурту “Тінь Сонця”. У День Героїв відбулося й урочисте покладання квітів до меморіальної дошки памʼяті Героїв Небесної сотні та учасників АТО, що на майдані Незалежності.
З цієї нагоди у місті відбувся урочистий марш курсантів Націанальної академії Державної прикордонної служби України, представників військових частин міста й учасників АТО (ООС).

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *