Місто і влада

Талановита юнь — до Верховної Ради!

Переможці брейн-рингу серед школярів міста “Моя позиція”, лауреати міських конкурсів читців “Слово нації”, поезій Тараса Шевченка та знавців української мови ім. П.Яцика отримали унікальну можливість побувати на екскурсії у Верховній Раді. Шанс осягнути механізми керівництва країною подарувала школярам міська рада. А сама поїздка в Київ відбулася під патронатом міського голови Олександра Симчишина та головної ініціаторки поетичних конкурсів і брейн-рингу — керуючого справами міськ-виконкому Юлії Сабій.

У столиці школярі мали зустріч з народним депутатом України сьомого скликання від Всеукраїнського обʼєднання “Свобода” Ігорем Сабієм. Радо зустрівши юних хмельничан, він став для них головним гідом будівлею Верховної Ради. Діти побували у ложі для гостей зали пленарних засідань, зробили фото на місці для брифінгів та конференцій.
Загалом Верховна Рада — це 15 адміністративних будинків, де є навіть своя церква, спеціальна ігрова кімната для дітей, перукарні, крамниці з українськими сувенірами та одягом. В одній із головних будівель парламенту хмельницьких учнів чи не вперше в житті попросили засвідчити українське громадянство: на пропускному пункті предʼявити свідоцтво про народження, а декого й паспорт. Пройшовши ще один пропускний пункт у підземному переході, у коридорах діти познайомилися з головними українськими реліквіями. Тут вони побачили перший синьо-жовтий прапор часів Незалежності, внесений у ВРУ 24 серпня 1991 року в день проголошення Незалежності України, а також першу Конституцію України. Від спеціального гіда діти почули й короткий екскурс в історію ВРУ та про те, що в роки Другої світової війни будинок горів від розірваної всередині бомби.
Цікавим екскурсійним пунктом для дітей став прес-поінт — місце для брифінгів та конференцій. Майбутні депутати навперебій ставали за трибуну з мікрофонами, уявляючи себе спікерами на зустрічі з журналістами. Серед найактивніших — капітан команди-переможниці брейн-рингу “Моя позиція” “Юні хмельничани” з СЗОШ №8 десятирічний Сергій Березюк. Каже, дуже б хотів працювати у ВРУ, щоб зробити багато хороших справ для України. Для цього відмінно навчається і дуже любить історію.
Кульмінація екскурсії — зал пленарних засідань. Школярі сиділи у ложі для гостей, бо за депутатськими кріслами можуть сидіти лише парламентарії.
Зал засідань розрахований на 1000 місць. Екскурсовод показав дітям, які місця займає кожна фракція, преса (нині це 4000 акредитованих журналістів) та гості.
У сесійній залі школярі мали зустріч з депутатом-мажоритарником від Всеукраїнського обʼєднання “Свобода” Юрієм Левченком. Дуже втішила дитяча активність — запитань до депутата було пребагато. Майже годину хмельницькі розумники розпитували парламентарія про особливості та складнощі роботи у Верховній Раді, про охорону навколишнього середовища та майбутнє України… Юрій Левченко був приємно здивований, що діти задавали досить “дорослі запитання”.
Трохи розважила після серйозної екскурсії дітей зустріч з дитячою письменницею Ларисою Ніцой у Національній парламентській бібліотеці ім. Ярослава Мудрого. Вона розповіла дітям про свої книги, процес їх творення. Письменниця — частий гість Хмельницького, де в бібліотеках презентує власні твори, які виховують гідних громадян України.
“Це вже шоста екскурсія для хмельницьких школярів. Дуже раді, що маємо можливість привезти до Верховної Ради України, а нині ще й до парламентської бібліотеки молодь, яка показує ровесникам приклад патріотизму, старанності й самовдосконалення. Поїздка до Верховної Ради України є доказом, що освіта дітей є рушійною силою і лише завдяки знанням можна досягти успіху”, — зазначила Юлія Сабій.
На завершення екскурсії діти добряче втомилися, але то була приємна втома з відчуттям звершення гарної справи і задоволення від власних успіхів.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *