Місто і влада

Замість 50 відтінків сірого — кольори веселки

Сіра та похмура будівля Палацу творчості дітей та юнацтва незабаром заграє кольорами веселки. Так вирішили викладачі, запронувавши свій дизайн зовнішніх стін будівельникам, які працюють на об’єкті. Ні, будівлю не просто хочуть підчепурити, її ремонтують, причому капітально, вперше за 30 років.

Саме стільки часу минуло з тих пір, як туди переїхав колишній Палац піонерів, який у 1991 році перейменували на Палац творчості дітей та юнацтва. Час від часу приміщення латали, але руки до ремонту в керманичів міста так і не доходили. Та й фінансування не вистачало, втім, як і на всі заклади культури. А ось екс-меру Сергію Мельнику здоровенний мінус, адже керував містом цілих вісім років і не бачив, що будівля тріщала по швах, а через щілини у віконних рамах вітер гуляв кімнатами. Тож тепло там було хіба що тим, хто танцював, а тим, хто вишивав бісером чи малював картини, було не до мистецтва. Про сходи та майданчики між ними й говорити нічого.
Тепер у Хмельницькому все інакше. Як кажуть у народі, видно пана по халявах, іншими словами: видно, що в місті є господар. За кілька останніх років місто не впізнати: будуються нові школи, дитсадки, ремонтуються дороги, двори, сортується сміття… Нарешті й до Палацу творчості руки дійшли. Другий рік тут тривають будівельні роботи, на які вже витратили майже дев’ять мільйонів гривень. Під час першої черги зняли шар старого асфальту на сходовому майданчику та зробили гідроізоляцію, щоб під час дощів не затікала вода. А ще за кошти міського бюджету збудували скейт-парк. Нині триває друга черга. Замість старих дерев’яних вікон уже встановили 229 металопластикових, відремонтували перекриття між входом, гаражами, музеєм та підвалами, перед входом облаштували площу. Тепер будівельники утеплюють фасад будівлі.
“Минулого року акцентували увагу на ремонті сходів, плит перекриття між підвалами і входом. Це були важкі технічно роботи, ще й тривалі в часі. Ми трохи підганяли підрядників. Нині утеплюємо фасад будівлі. Згодом Палац творчості дітей та юнацтва повністю змінить свій вигляд. Це не буде стара, сіра, совкова будівля, це буде сучасний об’єкт”, — розповів міський голова Олександр Симчишин.
До речі, таких палаців, як у Хмельницькому, в Україні всього п’ять. Усі споруди унікальні: є велика сцена для концертних виступів, достатньо містка зала, просторі класи для занять хореографією та іншими видами мистецтва. Нині у 143 класах Палацу займаються понад дві з половиною тисячі хмельницьких школярів. Тут проходять різноманітні конкурси, фестивалі, брейн-ринги, зустрічі, концерти та інші цікаві заходи.
Усі ремонтні роботи планують завершити 2020 року. Їх загальна вартість — понад 15 мільйонів гривень. Тож уже наступного року подарунком для всіх стане відкриття відремонтованого Палацу творчості дітей та юнацтва. А з часом влада планує відремонтувати й асфальтне покриття біля будівлі.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *