Спорт

“Хмельницький City Run” ­— бігли усі

Матусі з візочками, діти, жінки на підборах, фахові спортсмени, військові АТО… — майже тисяча учасників взяла участь у пробігу “Хмельницький City Run”. Забіги на 3, 10 та 21 кілометр (напівмарафон) відбулися 18 травня на центральних вулицях міста. Фінішували учасники на майдані Незалежності.

Організаторами видовищного спортивного дійства стали міська рада, особисто міський голова Олександр Симчишин, міське управління молоді та спорту та обласна федерація легкої атлетики. Мета пробігу “Хмельницький City Run” — залучити якомога більше людей до масових спортивних заходів та пропаганда здорового способу життя.
“Такі пробіги — гарна європейська практика. Найвідоміший — лондонський пробіг, в Україні — київський “Пробіг під каштанами”. Торік ми також вирішили започаткувати пробіг у Хмельницькому. Цьогорічний відрізняється більшими дистанціями та масштабністю”, — зазначив Олександр Симчишин.

 
Приклад сили волі й духу показали особливі бігуни “Хмельницький City Run” — ветеранська десятка — учасники бойових дій, поранені військовослужбовці, ветерани АТО.
“Участь у забігах для мене стала найкращою реабілітацією, — розповів учасник АТО, київської та вашингтонської ветеранської десятки Олександр Дарморос. — Реабілітацію спортом для поранених військовослужбовців раджу як психолог восьмого хмельницького полку спецпризначення. Особливо важлива реабілітація нині, коли дуже багато наших хлопців повертаються пораненими. На жаль, швидко налагодити роботу з реабілітаційними центрами не вдається. Це потребує чимало часу, водночас, як звичайна пробіжка чи руханка повертають сили й наснагу. Участь військових і ветеранів АТО у “Хмельницький City Run” — це насамперед частина реабілітаційної програми”.
Нагадаємо, Олександр Дарморос — боєць 8-го полку спец-призначення. В березні 2016 року під час розвідки в районі Авдіївки він підірвався на міні, втратив зір та ногу, але не силу волі та жагу до життя… Олександр у складі національної команди ветеранів АТО нещодавно брав участь у марафоні морпіхів у США. Разом із Олександром Дарморосом участь у забігу взяли троє іноземців — учасники забігу ветеранської десятки у США. У рамках “Хмельницький City Run-2019” відбулися відбори на міжнародні забіги ветеранської десятки, які цьогоріч пройдуть у Вашингтоні та Шотландії. У трикілометровому забігу взяв участь міський голова Олександр Симчишин. Попри негоду, на рівні з іншими учасниками він фінішував одним із перших. Найцікавішими були забіги матусь із візочками та жінок на підборах. Хмельничанки продемонстрували, якими мобільними можуть бути — навіть на підборах та з немовлятами рухатись у швидкому ритмі міста.
Поряд із дорослими мчали на різних дистанціях діти. Цьогоріч у марафоні малечі було, напевно, стільки ж, скільки й дорослих. Більшість запевнили, що бігли не за головний приз, а для того, щоб було весело. Серед малечі — вихованці спортивних закладів міста, які заохочували ровесників до занять спортом.


Нагороди за перемогу в цьогорічному забігові отримали понад 100 учасників. Загалом призовий фонд забігу “Хмельницький City Run-2019” склав 60 тисяч гривень. Грошові призи — від 10 тисяч гривень за перемогу на найдовшій дистанції до 500 гривень для найменших.


Для тих, хто фінішував не першим, забіг не засмутив поразкою чи негодою. Усі учасники посміхалися, мокрі і щасливі обнімалися, робили селфі у фотозоні з друзями.
“На жаль, цьогоріч не брала участі в пробігу через надмір організаційної роботи. Не зважаючи на те, що на голови лив дощ, настрій учасників і глядачів це не зіпсувало. Захід чудовий! Здавалося, все місто біжить, прагне бути здоровим”, — зазначила заступник начальника міського управління молоді та спорту Наталя Томусяк.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *