Культура

Сім’я найбільша цінність

У сучасному світі поняття сімейних цінностей часто буває спотворене. Раніше понад усе цінувалися цілісність і міцність сім’ї. Вона будувалася на повазі і взаємодопомозі, на передачі життєвих принципів і досвіду молодому поколінню.
Зараз же, на жаль, багато сімей розпадаються через дрібниці, люди не вміють слухати одне одного, поступатися. Особисті інтереси стоять вище сімейних.
У кожній родині, безумовно, свої цінності, вони не можуть бути однаковими в усіх. Та якщо сім’я здорова і міцна, вона завжди буде підтримкою й опорою в складних життєвих ситуаціях. Молоді люди визначають своїми пріоритетами навчання, кар’єру, матеріальне забезпечення, а значимість інституту сім’ї все більше нівелюється.
До речі, найміцніші сім’ї — в Західній Україні, де традиції, звичаї та релігія значною мірою зберігають своє значення.
Варто зазначити, що найбільше розлучень припадає у перші роки шлюбу. А це є свідченням того, що сімейним цінностям треба навчати й виховувати змалку. Тим більше, що чимало молодих людей зростає в неповних сім’ях. На моє переконання, сьогодні потрібно розказувати і показувати в інформаційному просторі суспільну та особисту користь від створення, існування та збереження здорової та міцної родини. А все те, що нівелює роль і цінність сім’ї, — обмежити або й заборонити.
Хмельницькому щодо цього респект. Адже за останні чотири роки в місті проведено сотні заходів, які пропагують сімейні цінності і сприяють зміцненню сімей. З останніх — сімейне свято до Дня матері “У світі все починається з мами”, яке відбулось 11 травня, та Фестиваль сім’ї. Під час останнього біля кінотеатру ім. Т.Шевченка розгорнулось ціле містечко, де відбулися сімейні ігри, конкурси, розваги. Тут же підбили підсумки першого міського етапу Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри “Сокіл” (“Джура”), а на футбольних майданчиках провели сімейні турніри з футболу та волейболу. Вперше в рамках фестивалю відбувся сімейний велопробіг, а також традиційна святкова хода “Всі разом за сім’ю”, під час якої представники різних релігійних конфесій з молитвами та піснями пройшлися вулицями міста заради пропаганди сімейних цінностей. До урочистого дійства, незважаючи на сильну зливу, приєднались тисячі хмельничан разом із дітьми.
Підтримуючи сімейні цінності, у святковій ході взяв участь і міський голова Олександр Симчишин — батько трьох синів і глава міцної молодої сім’ї. Чим не приклад для наслідування для молоді? До речі, організатором цього заходу виступила Духовна рада міста Хмельницького за підтримки міської ради.
Говорити про сімейні цінності можна довго, використовуючи пафосні слова і думки, але так хочеться сказати просто: “Люди, бережіть сім’ю”, адже цим самим ми всі зробимо щасливими наших дітей, тобто саме те, заради чого ми й прийшли у цей світ.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *