Місто і влада Мовою здоров'я

Зима починається з літа

Хмельницькі комунальники готуються до нового опалювального сезону

На календарі вже травень, тож теплопостачальники активно займаються підготовкою до нового опалювального сезону. Увесь обсяг робіт передбачений Стратегічним планом розвитку КП “Хмельницьк-теплокомуненерго” на 2019 рік. На це витратять інвестиційні (власні) кошти підприємства, а також з міського бюджету, всього — 15,6 мільйона гривень. У переліку робіт — реконструкція кількох котелень. Зокрема, на вул. Водопровідній, 48 з встановленням сучасних пальників та насосів. Завдяки цим змінам покращаться показники роботи котельні, буде досягнуто економії енергоресурсів не менше 312 тисяч кіловат-годин. На вул. Кам’янецькій, 46/1 та 48/1 запланована реконструкція котельні з прибудовою приміщень. Тут облаштують групову котельню для гарячого водопостачання влітку. Ремонтні роботи передбачають також облаштування побутових приміщень для покращення умов праці робітників. У цілому реконструкція дозволить зекономити паливно-енергетичні ресурси до 305 тисяч кіловат-годин, підвищити якість та надійність послуг теплопостачання.
Інвестиційно, програмою “Хмельницьктеплокомуненерго” передбачено облаштувати груповий тепловий пункт у приміщенні виведеної з експлуатації котельні на вул. Зарічанській, 2. Цей тепловий пункт матиме незалежну схему теплопостачання для 27 багатоповерхівок. Як розповідає головний технічний керівник підприємства Борис Кизима, реалізація задуманого дозволить заощаджувати паливно-енергетичні ресурси завдяки тому, що не буде перегрівів в опалювальний період; спроститься обслуговування системи теплопостачання житлових будинків; підвищиться якість послуг. При цьому економія газу складатиме приблизно 120 тисяч кубічних метрів, електроенергії — 18 тисяч кіловат-годин. На вул. Кам’янецькій, 82 тепловики мають замінити два старі котли на нові більш потужні. Працюватимуть вони в автоматичному режимі без персоналу. Таке переоснащення дозволить заощадити кошти підприємства за рахунок економії природного газу до 10 тисяч кубічних метрів. А вивільнення працівників зменшить фонд оплати праці на 234 тисячі гривень. Цьогоріч КП “Хмельницьктеплокомуненерго” для економії енергоресурсів (майже 800 тисяч кіловат-годин) встановить сучасні мережеві насоси з кращими технічними характеристиками в котельнях на вул. Бандери, 32/1, Зарічанській, 30, просп. Миру, 99/101 та вул. Свободи, 44. Працівникам підприємства належить відновити лінії рециркуляції на котлоагрегатах, аби підвищити терміни їхньої експлуатації та якість використання обладнання.
У переліку робіт під час підготовчого періоду також ремонт когенераційних установок, що перебувають на балансі підприємства; завершення диспетчеризації з виведенням усіх параметрів роботи котелень та ЦТП на виробничо-диспетчерську службу підприємства, заміна старих механічних теплових лічильників на сучасні ультразвукові, а також заміна двох кілометрів теплових мереж на попередньо ізольовані в двотрубному вимірі.
У 2019 році МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” планує встановити до 20 одиниць частотних перетворювачів на електродвигуни насосів. Також додатково замінять шість зношених котлів у котельні госпіталю для інвалідів війни та на даховій котельні на вул. Північній і 31 засувку на тепломережах.
У результаті всіх проведених заходів тепловики передбачають отримати економію енергоресурсів понад 1700 тисяч кіловат-годин та 312,5 тисячі кубічних метрів газу.
Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *