Юридичний кабінет

Нове в законодавстві

Кабмін змінив Порядок атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою Відповідною постановою від 30 січня 2019 року №343 розширено підстави, що підтверджують вільне володіння державною мовою.
Відповідно до змін вільне володіння українською мовою підтверджують документи державного зразка про повну загальну середню освіту:
t видані до 2000 року, з оцінкою “5” за вивчення або за складання випускного іспиту з української мови та/або української мови та літератури;
t видані після 2000 року, з балом не менше 10 за вивчення або підсумкову державну атестацію з української мови.
Таким чином, отримати посвідчення без проходження атестації можна, якщо підтверджуючий документ містить відмінну оцінку не тільки за іспит з української мови, а й за її вивчення.
Разом з тим посвідчення щодо вільного володіння державною мовою видаватиметься за плату, незважаючи на наявність підтверджуючих документів про його вивчення.
Виключено норму про можливість звернутися до уповноваженого навчального закладу про видачу посвідчення на безоплатній основі за наявності підтверджуючих документів.
Нагадаємо, відповідно до Закону держслужбовці мають підтвердити вільне володіння державною мовою.

***

В Україні з 2 травня набрали чинності норми законодавства щодо штрафів за незаконне використання символіки Національної поліції.
Ознаками належності до поліції є символіка поліції, однострій поліцейських, спецзвання, відомчі відзнаки, спецжетон та службове посвідчення поліцейського.
Використання найменування поліції або похідних від нього, у тому числі викладених іноземною мовою, ознак належності до поліції здійснюється виключно поліцією, в інших випадках — за рішенням керівника поліції.
Незаконне використання фізичною особою ознак належності до Національної поліції України за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України, або незаконне використання фізичною особою на транспортному засобі найменування Національної поліції України чи похідних від нього, у тому числі викладених іноземною мовою, тягнуть за собою накладення штрафу від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, — йдеться в документі.
Якщо такі порушення були допущені повторно впродовж року, то буде накладено штраф: на фізичних осіб — від трьох до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб-підприємців, посадових осіб — від чотирьох до п’яти тисяч не-оподатковуваних мінімумів доходів громадян, — наголошується у тексті закону.

***

З 1 травня в Україні набрав чинності Закон “Про житлово-комунальні послуги”, який передбачає нарахування пені за несвоєчасну сплату послуг у розмірі 0,01% суми боргу за кожен день прострочення, а також низку інших важливих змін.
Зокрема в тексті документа зазначається, що в разі несвоєчасної оплати комуналки споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги.
Окрім нарахування пені за несвоєчасно сплачені послуги, цей закон також передбачає:
t впровадження типових видів договорів, які дозволять співвласникам будинків або окремим споживачам самостійно обирати модель постачання комунальних послуг у їхніх будинках;
t домовлятися з компанією-управителем, яка надаватиме послуги, щодо вартості послуг;
t делегувати управителю частину функцій з управління спільним майном будинку;
t монетизацію субсидій на надання житлово-комунальних послуг;
t унормовує порядок надання послуги з управління будинком, який раніше юридично не був визначений.

***

З 2021 року суттєво зміниться система складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) для випускників шкіл. Зокрема, стане більше обов’язкових предметів, а тестування з української мови та математики матимуть два рівні складності.
Дворівневий іспит з української мови: базовий рівень — українська мова як державна; поглиблене вивчення — українська мова і література. Також з 2021-го планують запровадити обов’язкову ДПА з математики у формі ЗНО. Атестація буде також дворівневою, тобто легший і складніший рівні, — залежно від потреб вступника. Третім обов’язковим предметом буде історія України або англійська мова на вибір. Таким чином, 2021 року випускники шкіл обов’язково складатимуть ДПА в формі ЗНО з:
1. Української мови — перший рівень або з української мови і літератури — другий рівень.
2. Математики — перший або другий рівень на вибір.
3. Історії України або англійської на вибір.
Також вони зможуть складати ЗНО з додаткових предметів за власним вибором.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *