Юридичний кабінет

Як не стати жертвою шахраїв та не втратити гроші

У зв’язку зі зростанням кількості шахрайств із застосуванням соціальної інженерії, число незаконних дій з платіжними картками, за якими банки понесли збитки, за минулий рік підвищилась до 105,5 тисячі випадків, що майже вдвічі більше, ніж у 2017-ому. Найбільша кількість шахрайських операцій відбувається у великих містах та в мережі Інтернет — 55,1 тисячі випадків (52,2% загальної кількості).

Шахраї вводять в оману пересічних громадян будь-якими способами, лише б вони розголосили власні персональні дані, реквізити платіжних карток, коди/паролі чи здійснили переказ коштів під психологічним тиском на користь шахраїв.
У багатьох випадках злочинці намагаються видати себе за співробітників банку (чи служби безпеки банку) та активно починають випитувати особисту інформацію й інші дані. Таким чином, Нацбанк рекомендує не розголошувати нікому таку інформацію: реквізити платіжних карток (термін її дії, код CVС2/CVV2, ПІН-код до картки), персональні дані, логін/пароль для входу у веб-банкінг, одноразові паролі для проведення додаткової автентифікації тощо.
Також з метою запобігання та протидії шахрайству Національний банк рекомендує: не відповідати на підозрілі телефонні дзвінки, звертатись до банку-емітента платіжної картки та перевіряти стан своїх рахунків, застосовувати ліміти на проведення операцій з використанням платіжних карток, насамперед у мережі Інтернет, користуватись послугами смс-інформування про здійснені операції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *