Освіта

Відкривай Україну — відкривай себе!

Як ви думаєте, що цікавить сьогоднішнього підлітка? Гаджети, соціальні мережі, онлайн-спілкування… Але чи завжди це погано? Ні! Учні Хмельницького ліцею №17 вирішили довести, що це не так.

Тому і взяли участь у все-українському проекті “Відкривай Україну”, який демонструє суспільству, що молодь є рушійною силою, яка може і хоче змінити на краще нашу країну.
Мета освітнього проекту — створити середовище для розвитку підлітків в Україні, у якому вони набудуть необхідних вмінь та отримають можливість реалізувати командою власну ідею у школі, а згодом у місті. Навчальний процес проходить на онлайн-платформі vidkruvai.com.ua., яка містить інтерактивні інструкції, навчальні матеріали, історії успіху, що надихають, та багато іншого!
В особисті кабінети учасників направляються завдання, виконання яких дозволяє переходити від одного етапу проекту до іншого. Програма супроводжується відеоматеріалами.
Формує команду капітан, тільки він може надіслати через онлайн-платформу запрошення до інших учасників долучитися до його команди. Після того, як команда сформована й отримала назву “Команда, що врятує світ”, її учасники обирають ментора.
У Хмельницькому ліцеї №17 ментором було затверджено заступника директора з виховної роботи Аллу Шпилюк. Учасниками команди стали Артем Цендер, Настя Голяк, Ілона Максимова, Марія Талалай, Іван Погребняк, Аня Крищук, Євген Вараниця, Лілія Вельбой, Ліза Усова, Максим Яснюк.
На цьому етапі команда аналізує проблематику школи, обирає найбільш актуальну проблему та вирішує її на рівні школи. Зокрема, ліцеїсти вирішили вдосконалити та прикрасити спортивний майданчик, побудований минулоріч на кошти ще одного проекту — Бюджету участі міської ради.
Другий етап — розробка презентаційного проекту за одним із двох напрямів: культурний чи соціальний. Команди, які пройшли до другого етапу (а ліцей №17 пройшов), досліджують проблематику громади, села, міста, регіону. Реалізація проекту відбувається за підказками проектного алгоритму.
І тут фантазії “Рятувальників світу” не було меж. Після тривалих дебатів вирішили зупинитися на проблемі низького рівня освіченості містян у сфері енергозбереження та малу туристичну привабливість Хмельницького, що надихнуло на створення на відомому острові річки Південний Буг туристично-енергетичного острівця. Ця ідея включає в себе побудову альпінг-парку та музею із закликом збереження природи. Туристи зможуть тут відвідати інтерактивний музей енергозбереження та на власні очі побачити, як працюють вітряки, сонячні батареї та найновіші прилади енергозбереження.
На щастя, команда вже обговорила цей проект з управлінцями з міської ради, міським головою та отримала їхню підтримку у реалізації ідеї. Ліцеїсти розуміють, що до повної реалізації — шлях довгий і тернистий. Проте перші кроки “Команда, що врятує світ” уже робить. Міський голова Олександр Симчишин пообіцяв учасникам проекту допомогти з переправою на острів з метою обстежити територію, прибрати сміття. А також пообіцяв допомогти з вивозом сміття, якщо молоді активісти його знайдуть.
Переможці проекту “Відкривай Україну” отримають можливість відвідати країни Європи з метою розширення та поглиблення досвіду в соціальному та культурному проектному менеджменті.
Але команда ліцеїстів має й іншу мету: привернути увагу громади до коштовного скарбу Хмельницького — острівця посеред Південного Бугу, зацікавити містян зробити з нього родзинку, цікаву і його мешканцям, і туристам.
Конкурсів і проектів у житті цих активних молодих людей буде ще багато, а рідне місто й улюблені куточки в ньому — єдине і неповторне. Радує, що ліцеїсти хочуть змінювати простір навколо себе, працювати, радіти своїм успіхам. А гаджети і соцмережі лише допомагають їм у цьому.
Алла Шпилюк, заступник
директора ліцею №17

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *