Мовою здоров'я

Як лікувати патологію молочної залози

З нагоди Всесвітнього дня здоров’я, який відзначають 7 квітня, в обласному онкодиспансері відбулася акція “Твоє здоров’я в твоїх руках”. У рамках заходу хмельничанки могли пройти обстеження в спеціаліста на виявлення патологій молочної залози. Ініціатором акції стала голова Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Мар’яна Любецька.

“На жаль, кількість виявлених хворих з онкологічними патологіями щороку збільшується. У місті й області — в середньому на 1-1,5% в рік. Зазвичай за цей термін медики виявляють злоякісні новоутворення молочної залози у понад 150 жінок”, — стверджує головний лікар онкологічного диспансеру Вʼячеслав Мороз. На його погляд, збільшення хворих на рак грудей відбувається насамперед через зміни темпу життя, погіршення умов проживання, клімату та екології. Все це негативно впливає на організм і приводить до мутації генів, відтак і настає онкологічна патологія.
Обстежитися в онкодиспансері тепер можна лише за направленням сімейних лікарів чи онкологів у поліклініках. Адже спеціалізований медзаклад надає медичну допомогу третього рівня. Це означає, що у його функції входить не обстеження, а проведення диференціальної діагностики, постановка остаточного діагнозу і проведення комплексного лікування онкопатологій.
“У нас — дороговартісне обладнання, усі видаткові матеріали, вироби медичного призначення… Тому обстеження тих, хто прийшов в онкодиспансер за власним бажанням, а не за направленням медфахівця, — зайві витрати для нас, що пішли б на лікування онкохворих”, — додає В’ячеслав Мороз.
Часто жінки, у молочних залозах яких виявили навоутворення, починають панікувати, особливо, коли почують, що вони злоякісні. Але лікування онкології не завжди призводить до ампутації молочних залоз. За словами В’ячеслава Мороза, все дуже індивідуально. Нині існують новітні методи лікування, проводяться курси спеціальної терапії, націлені на зменшення пухлини з усуненням метастазів з регіональних лімфатичних вузлів, що дає можливість органо-зберігаючої операції. Але якщо йдеться про збереження життя, то ампутація грудей порівняно з цим — дуже мала втрата. Крім того, сучасна хірургія робить дива з корекції й відновлення форми грудей. Сучасне суспільство почало більше акцентувати на цьому увагу. Яскравим прикладом є голівудська акторка Анжеліна Джолі, яка зробила ампутацію грудних залоз на підставі генетичного ризику (її мама померла від раку), яке виявили шляхом молекулярного профілювання. Це спеціальні аналізи, які можуть передбачити ймовірність виникнення онкологічних захворювань. Пацієнтам потрібно розуміти, що лікування онкології грудей — недешеве. Нині найдороговартісніші складові лікування онкології молочної залози — препарати хіміо-, гормоно-, імунотерапії і таргетної терапії. Що ж це таке? Таргетна терапія блокує ріст ракових клітин за допомогою втручання в механізм дії цільових (таргетних) молекул, а не просто перешкоджає їх росту, як-от хіміотерапія. Для таргетної та імунотерапій потрібні дуже дорогі препарати.
“Отримуємо їх централізовано поставками від Міністерства охорони здоровʼя України. За останні три роки поставка таргетних препаратів, принаймні в наш онкологічний диспансер, збільшується, але не покриває стовідсоткову потребу. Переважно всі препарати — іноземного виробництва. Що стосується хіміо- і гормонопрепаратів, то наш онкодиспансер забезпечений ними повністю. Протягом року всі пацієнти, які лікуються в онкологічному диспансері, отримують хіміотерапію безкоштовно. Можливо, виникає питання щодо гормонотерапії для амбулаторного лікування. Ним повинні займатися лікарі первинної ланки, органи місцевого самоврядування, де проживають пацієнти. А що стосується медустанов стаціонарного лікування, то вони належно забезпечені такими препаратами”, — розповідає лікар-онколог.
Хворому завжди важливо потрапити до лікаря — першокласного фахівця. Що ж до професійного рівня фахівців онкодиспансеру, вони постійно вдосконалюють свої вміння і практичні навички. Кожен лікар, який прагне мати належний сучасний рівень професійності, кращі результати продовження життя пацієнтів, систематично самовдосконалюється. Це відбувається шляхом відвідування різноманітних симпозіумів, конференцій, проходження курсів тематичного удосконалення та передатестаційних циклів. Сама професія лікаря передбачає самовдосконалення і постійне навчання. Онкологічний диспансер — це та установа, де працюють спеціалісти, які займаються виключно цією патологією і краще за них ніхто не може діагностувати і лікувати такі хвороби.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *