Місто і влада

У місті порахують безпритульних собак і збудують для них новий притулок

В Україні не існує статистики щодо кількості безпритульних тварин. Підрахунок вели лише зоозахисники, та й то не в усіх містах. Поки питання тварин на вулицях міст залишаються невирішеними, з’являються й жорсткі методи розправи над ними. І Хмельницький, на жаль, — не виняток.

Утім є й інші не менш важливі проблеми, адже безпритульні тварини переносять різні інфекційні хвороби, зокрема сказ, окремі зграї собак нападають на перехожих, лякають дітей. Звичайно, й тварин шкода, вони не мають господаря і вимушені самостійно здобувати собі їжу, випрошуючи її біля кафе чи шукаючи біля сміттєвих контейнерів. І в цьому вина тих, хто, набавившись маленьким цуценям, викидає дорослого собаку на вулицю, і навіть тих, хто підгодовує тварин і тим самим сприяє збільшенню їхньої кількості.
Як показує практика, притулки глобально не вирішують проблему, адже нереально всіх тварин з вулиць зібрати і зачинити в одному місці. Очевидно, має бути не лише закон, який врегульовуватиме це питання, а й чіткий механізми його впровадження.
Доки їх немає, хмельницькі волонтери намагаються якось вирішувати ці проблеми. Вдалися навіть до експерименту, суть якого полягає в підрахунку всіх безпритульних тварин у місті, аби провести масштабну стерилізацію, а наступного року знову їх порахувати. Це дасть змогу перевірити ефективність цього методу. З відповідною петицією волонтери звернулися до міськради. Ще одна петиція стосується жорстокого поводження з тваринами. Обидві міська влада підтримала. Цього року планують втричі збільшити процедуру стерилізації тварин, а відтак на ці операції місто виділило 300 тисяч гривень, а це 300 гривень на одного собаку. Досі за рік стерилізували всього дві з половиною сотні собак.
“Для нас важлива співпраця з волонтерами, аби вирішити питання безпритульних тварин, — зазначив міський голова Олександр Симчишин. — Далі — будівництво нового притулку. Ми чекаємо на переможця тендера, який будуватиме притулок на вулиці Заводській”.
Щодо жорстокого поводження з тваринами працівників “Спецкомунтрансу”, яке мало місце не так давно, міський голова однозначно називає це поза межами людяності та поза межами закону. Люди, які підозрюються в отруєнні собак, звільнені з роботи, поліція розслідує це кримінальне провадження.
Уже 13 квітня оголосять результати тендера. На будівництво притулку для бездомних тварин з бюджету міста спрямують понад 16 мільйонів гривень.
Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *