Соціум

Майбутнім мамам: виплати у 2019 році

Право на виплату
Відповідно до статті 7 Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” в 2019 році право на виплату має кожна вагітна жінка (в тому числі неповнолітня), але розмір допомоги та порядок її отримання безпосередньо залежить від статусу одержувача. Мова йде про те, чи працює жінка, чи вчиться, є приватним підприємцем, військовослужбовцем чи безробітною.
Грошові виплати призначаються за весь період декрету за умови, що звернення за допомогою відбулося не пізніше шести місяців від закінчення відпустки. Загальна тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами становить 126 днів (70 календарних днів до пологів і 56 — після). У разі виникнення ускладнень під час народження дитини або багатоплідної вагітності тривалість післяпологової відпустки збільшується до 70 днів. Таким чином, декретні виплати будуть нараховані за 140 календарних днів. Жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть розраховувати на оплату 180 днів декретної відпустки.

Декретні виплати для працюючих і їхній розрахунок
Призначення грошової допомоги відбувається на підставі листка непрацездатності, виданого відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 року №455. Виплата допомоги здійснюється за місцем роботи (служби) в розмірі 100% середньої заробітної плати (грошового забезпечення) і надається одразу за весь період декретної відпустки. Розмір допомоги по вагітності та пологах розраховується сумарно і надається в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів. Це обумовлено тим, що допомога надається працівниці як матеріальне забезпечення, яке компенсує втрату доходу (заробітної плати) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Розрахунок декретних проводиться бухгалтером підприємства відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим Постановою КМУ №1266. Сума декретних виплат залежить від двох показників: середньоденної зарплати і кількості календарних днів декретної відпустки. При цьому розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців (з 1 до 1 числа) перебування в трудових відносинах, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Терміни виплати допомоги з пологів
Згідно з Законом України “Про загаль-нообов’язкове державне соціальне страхування” документи для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядаються не пізніше 10 днів з дня їхньої подачі, після чого виноситься рішення про призначення грошей або відмову в їх наданні. Повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причин та порядку оскарження видається або надсилається заявникові не пізніше п’яти днів після винесення рішення.
Фінансова допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується одразу за весь період декретної відпустки в найближчий після дня призначення допомоги термін, установлений на підприємстві для виплати зарплати. У разі порушення цього терміну працівник може розраховувати на компенсацію (п. 3 Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їхньої виплати).

Документи для декретних виплат
Процедура оформлення допомоги по вагітності та пологах проводиться на підставі заяви матері, довідки медзакладу, копій трудової книжки, ідентифікаційного коду, паспорта (1, 2 та 11 сторінки), довідки ліквідаційної комісії (для непрацюючих), довідки з центру зайнятості (для безробітних), довідки з Пенсійного фонду (для підприємців), довідки з місця служби (для військовослужбовців), довідки з місця навчання та про відсутність стипендії на період декретної відпустки.
Юрій ЦИМБАЛЮК,
юрист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *