Новини

Архівні документи — власність громади

Архів — місце, де зберігається напрацьована інформація. Які документи приймають на зберігання, як вони потрапляють в архів та яке майбутнє в архівних закладів — наша розмова з в.о. начальника архівного відділу Хмельницької міської ради Оленою КРУЧ.

— Олено Олександрівно, розкажіть, будь ласка, історію архіву Хмельницької міської ради.
— Архівний відділ міської ради розпочав свою діяльність у 1921 році. Тоді він мав назву Проскурівське архівне управління, на базі якого в 1935 році створено Проскурівський державний міський архів, у якому працювали восьмеро фахівців. Особливу цінність радянського періоду становили фонди Проскурівського революційного комітету, виконкому міської Ради робітничих, селянських і червоноармійських депутатів, відділів земельної праці, внутрішньої торгівлі, військового комісаріату, статистичного бюро, професійних шкіл, заводів, артілей, комбінату інвалідів тощо.
Напередодні Другої світової війни більшість документів міського державного історичного архіву було передано в Кам’янець-Подільський обласний архів, але вони, на жаль, майже повністю втрачені або знищені німецько-фашистськими окупантами. В 1944 році міський виконавчий комітет прийняв рішення “Про впорядкування і охорону документальних архівних матеріалів підприємств, установ і організацій міста”. Таким чином, архів відновив свою діяльність. Сюди передавалися документи постійного зберігання від усіх підприємств, установ, організацій міста, окремих облорганізацій та обласного виконавчого комітету. Рішенням виконкому Хмельницької міської ради від 15.03.1990 року №57 було затверджено Положення про державний міський архів.
Після відкриття приміщення Державного архіву Хмельницької області на вулиці Грушевського, 99 туди передали на постійне зберігання понад 25 тисяч документів (50 фондів): відділів міськвиконкому, лікарень, навчальних закладів, цукрового заводу, заводів “Катіон”, “Термопластавтомат”, кондитерської, трикотажної, взуттєвої фабрик та інших.
У 2003 році “Міський державний архів” змінив назву на архівний відділ Хмельницької міської ради. У 2011-ому він переїхав на вулицю Свободи, 9а в сучасне приміщення площею понад 396 квадратних метрів. А в грудні минулого року відкрите ще одне приміщення для зберігання архівних справ — на вулиці Кам’янецькій, 2. Тут є чотири сховища площею 380 квадратних метрів. Архівовані матеріали розміщені в архівних боксах на стелажах.

— Які документи зберігаєте?
— Нині в архівному відділі нараховується майже 12,5 тисячі справ, що належать до документів Національного архівного фонду, та справ з особового складу (ліквідованих установ). Зауважу, що всі архівні документи, що нагромадилися за час діяльності органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ та організацій, а також документи, передані архівному відділу міської ради іншими юридичними і фізичними особами без збереження за собою права власності, є власністю територіальної громади. У нас це — документи управлінської діяльності Хмельницької міської ради, утворені в період з 1986 до 2008 року. Є також документи особливого походження — це справи людей, удостоєних звання “Почесний громадянин міста”. Створено спеціальний фонд, у якому зберігаються фото-, відео-, а також аудіоматеріали про історію нашого міста, починаючи з 1985 року (за попередні роки передані в Державний архів Хмельницької області).

— Відомо, що в міському архівному відділі є також документи з кадрових питань.
— Так, маємо на зберіганні документи особового складу 710 ліквідованих підприємств та організацій міста. Найбільші — швейна фабрика (1945-2009 рр.), м’ясокомбінат (1945-1999 рр.), Хмельницьке об’єднання “Промтовари” (1944-1996 рр.), об’єднання “Продтовари”(1946-1992 рр.), обласне управління місцевої промисловості (1947-1996 рр.), фабрика “Індодяг” (1962-2012 рр.), Хмельницька база “Укроптгалантерея” (1965-2002 рр.), Хмельницький молокозавод (1960-2004 рр.), Хмельницький хлібокомбінат (1944-2016 рр.) та інші, всього 16500 одиниць зберігання.
З кожним роком до нашого архівного відділу звертається все більше людей, яким безкоштовно надаються архівні довідки про підтвердження трудового стажу й заробітної плати, що потрібні при оформленні пенсії або її перерахунку. З повним переліком ліквідованих підприємств, установ та організацій, документи з особового складу яких зберігаються в архівному відділі, можна ознайомитися на сайті архівного відділу Хмельницької міської ради (додаток №7).

— Яке, на вашу думку, майбутнє архіву?
— Звичайно, майбутнє архіву — за електронними документами. Всі оригінали документів мають бути якісно оцифровані, аби їх копії легко знайти на сайті через пошуковик. Це спростить роботу як нашим працівникам, так і шукачам інформації. Сучасний архів, на мою думку, має бути мобільним та доступним. Для збереження відцифрованих матеріалів потрібне відповідне обладнання, з допомогою якого процес пошуку потрібних документів буде оптимізовано.
Розмовляла Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *