Актуальне інтерв'ю

Оксана Бочкарьова

 

 

“Ми створили систему  максимально доброзичливого, психологічно комфортного  ставлення до наших пацієнтів”

З кожним роком Велика Вітчизняна війна все далі йде в історію. І людей, які знають про неї не з книжок та кіно, на жаль, стає менше. Про них здебільшого прийдешне покоління згадує у визначні дати, але є серед нас ті, хто щодня виконує почесну місію: лікує і ставить у стрій солдатів Другої світової, учасників бойових дій. Мова — про Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни, де працюють віддані своїй професії люди. Наша розмова з головним лікарем медзакладу Оксаною Бочкарьовою.

— Оксано Валеріївно, у 2015 році рішенням Хмельницької облради госпіталь для ветеранів Великої Вітчизняної війни перейменували в Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни. Кого нині обслуговує довірена вам установа охорони здоров’я?
— Обласний госпіталь для ветеранів війни розташований у селі Ружичанка Хмельницького району. Дійсно, в квітні 2015 року рішенням сесії обласної ради заклад перейменували і нині він є спеціалізованим лікувально-профілактичним комунальним закладом Хмельницької обласної ради, який діє на підставі Статуту і надає допомогу тим категоріям населення, які визначені Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Відтак у закладі мають право на лікування інваліди Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій, учасники Великої Вітчизняної війни, особи, прирівняні за пільгами (вдови загиблих інвалідів війни, матері загиблих учасників бойових дій, партизани), реабілітовані (жертви політичних репресій, воїни УПА), діти війни з групою інвалідності.
Крім цієї категорії, надаємо медичну допомогу демобілізованим учасникам АТО (ООС), а також ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС І-ІV категорій та евакуйованим із зони відчуження.

— А з якими захворюваннями найчастіше потрапляють сюди?
— В основному, це люди, які мають по кілька хронічних захворювань. В них можуть бути одночасно проблеми і з серцево-судинною системою, і з органами дихання, і з нервовою системою тощо. І в цьому вся складність. Ми ж маємо визначити оптимальне лікування, щоб і вилікувати хворий орган, і не нашкодити іншим.

— Як на мене, то це складно. А чи вкомплектований госпіталь різнопрофільними відділеннями і на скільки місць розрахований?
— Наш заклад розрахований на 300 ліжок. Одразу скажу, що порожніми вони ніколи не бувають. Окрім терапевтичного, кардіологічного, неврологічного та урологічного відділень, маємо хірургічне відділення, операційну, де висококваліфіковані хірурги виконують різної складності операції. Є в нас стоматологічне, фізіотерапевтичне відділення, а також сучасна клініко-діагностична лабораторія, ендоскопічний та ренгенкабінети, відділення функціональної діагностики, консультативно-діагностичне відділення та реанімація. Торік ми відкрили ще й реабілітаційне відділення. У відділенні 10 палат, розрахованих на 25 ліжок. У кожній палаті є санвузол, також у відділенні є ванна кімната з підіймачем для хворих, які цього потребують. Крім цього, для пацієнтів у відділенні функціонує кабінет фізичної реабілітації та ерготерапії, у якому є необхідне сучасне обладнання для реабілітації.

— Як правило, лікування і реабілітація вимагають доволі тривалого перебування пацієнтів у стаціонарі. Що робите для того, щоб створити максимально комфортні умови в палатах, як організовуєте харчування, дозвілля тощо?
— Насамперед, наш основний контингент — ветерани Великої Вітчизняної війни, хоча з кожним роком їх стає менше, діти війни, які мають інвалідність. Звичайно, це люди похилого віку, яким уже за 80 і навіть за 90 років. Зрозуміло, що такі хворі потребують особливих умов надання медпослуг та дбайливого і чуйного ставлення. Тому ми створили систему максимально доброзичливого, психологічно комфортного ставлення до пацієнтів. Медперсонал, лікарі з особливою увагою ставляться до кожного хворого, завжди готові вислухати їх та зрозуміти.Окрім цього, в закладі створені комфортні побутові умови, дво-, чотиримісні палати обладнані санвузлами й душовими. Харчування — п’ятиразове (на одного хворого витрачається понад 61 гривня в день), на медикаменти — майже 70 гривень у день. Маємо свою бібліотеку, в якій книги на будь-який смак: патріотичні й ліричні твори, історичні романи й детективи, лірика й драматургія… До нас часто з концертами приїжджають мистецькі колективи, які дарують і хворим, і медикам гарний настрій. Задля цього маємо достатньо велику актову залу.
За останні чотири роки значно покращилася матеріально-технічна база закладу. Завдяки підтримці Хмельницької обласної ради за цей період було виділено майже 40 мільйонів гривень на покращення матеріально-технічного стану закладу. За цей час проведено капітальні ремонти даху, фасаду з утепленням, замінені вікна й двері, покращені водопостачання та водовідведення та багато іншого.
В нас з’явилось сучасне обладнання, зокрема закуплена велика кількість обладнання для реабілітації, прилади магнітотерапії, ударно-хвильової терапії, медичні ліжка з ортопедичними матрацами, холодильні шафи та сучасне кухонне обладнання, обладнання для лабораторії та багато іншого.

— А як стати пацієнтом вашого закладу? Думаю, не помилюсь, що саме це питання цікавить хворих.
— Одним із напрямків роботи нашого закладу є організація та проведення профілактичних комплексних оглядів в області. Рішенням колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації від 23 квітня 2014 року відповідальність за організацію та проведення комплексних профілактичних медичних оглядів ветеранів війни покладено на заступників головних лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги, а на рівні центральних районних лікарень — на завідувачів поліклініками. Саме ці установи та посадові особи дають направлення хворим на лікування в нашому госпіталі.
А ми, використовуючи всі можливості нашого закладу, професійні якості, душевні сили, надаємо медичну допомогу на високоспеціалізованому рівні.

— Дякую, Оксано Валеріївно, за змістовну розмову.
— А я в свою чергу, користуючись нагодою, хочу привітати ветеранів — і тих, хто нині перебуває в госпіталі, і тих, хто не тут, але ми про них пам’ятаємо, оскільки вони наші потенційні пацієнти, з 75-ю річницею визволення Хмельниччини від німецько-фашистських загарбників. Бажаю їм найголовнішого — міцного здоров’я.
Розмовляла Лариса
СВІТЛОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *