Місто і влада

Юлія Сабій: “Перемога інтелекту над капіталом на виборчих округах забезпечить швидкі зміни в країні”

З нашого досьє: Сабій Юлія Сергіївна. Юрист за освітою. Закінчила Львівський національний університет ім. І.Франка за фахом правознавство (кваліфікація — юрист). До 2015 року працювала на посаді головного спеціаліста Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.
З грудня 2015 року — керуючий справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради. З 2017-ого навчається в аспірантурі Східноєвропейського університету в місті Луцьку. Член Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Заміжня. Виховує двох дочок і сина.

— Пані Юліє, один із найважливіших обов’язків керуючого справами міськвиконкому — організація роботи самого виконавчого комітету, тобто підготовка всіх необхідних рішень. Окрім цього, відповідаєте за управління організаційно-інформаційної роботи та контролю, за відділ роботи зі зверненнями громадян, господарський та архівний відділи, за реєстраційні та адміністративні послуги, очолюєте оргкомітет загальноміських заходів, які відбуваються у Хмельницькому, і завідуєте мобілізаційною роботою. Наскільки важко все це охопити, адже ви ще й багатодітна мама?
— Мій батько — військово-службовець, мати — економіст. Батьки з самого дитинства привчили мене до порядку, дисципліни, бути наполегливою, вимогливою до себе і відповідальною. Це допомагало і в школі, і в університеті, і зараз допомагає. Мій графік роботи завжди чітко спланований, а весь день розписаний похвилинно і, якби не було моєї сім’ї, не було б і мене такої. Нині ж я разом із чоловіком привчаємо дітей до дисципліни і самостійності. А ще виховуємо любов до України і повагу до спадщини, залишеної нам пращурами. Напевно, саме заради майбутнього наших дітей я можу настільки віддаватися роботі.

— Лідер і керівник — це не обов’язково одна і та ж людина. І той, хто вміє “запалювати”, не завше добре керуватиме. Ви — і лідер, і потужний керівник. Як це вдається?
— Насамперед необхідно зрозуміти, з якою командою ти працюєш, бо, як кажуть, один у полі не воїн. Велику роль має налагоджена комунікація, яка є невід’ємною складовою стосунків керівника і підлеглого.
А ще дуже допомагає мій фах юриста, адже доводиться працювати з великою кількістю документів, приймати рішення і втілювати їх у життя.
І головне, бажання позитивних змін у нашому місті і в Україні, створювати Україну для українців.
— Оскільки ви згадали про командну роботу, скажіть, наскільки злагоджено сьогодні працює Хмельницька міська рада?
— Завдяки міському голові Олександру Симчишину міська рада реалізує проекти, за які досі ніхто з керівників міста не брався. Раніше не працювали в таких масштабах, як зараз, ані з депутатами, ані з громадами. Тому проблемних питань, які ми не могли б вирішити виконкомом, у нас немає. Міськрада плідно співпрацює з громадою і хмельничани активно звертаються до влади, бо є взаєморозуміння і результат. Усі фінансові потоки з бюджету йдуть саме на ті галузі, які досі не були задіяні. Команда доволі молода, але кожен чітко знає, що він повинен робити для того, щоб громада була задоволеною. Тому Хмельницький змінюється і містяни це бачать!

— Саме тому ви вирішили відкрити міську раду перед дітьми, юнацтвом, студентством?Розтлумачуєте їм, що таке міська рада, як готують і ухвалюють рішення, хто такі посадові особи місцевого самоврядування, депутати міської ради, зрештою, як можна працювати в міській раді, впливати на долю міста і держави?
— Саме так. У 2016 році на День прапора ми розпочали екскурсії міською радою для п’ятикласників. Розповідали про історію міста, етапи формування громади, показали нашу “зелену” і сесійну зали. Саме тоді я зрозуміла, що наші школярі дуже мало знають про органи місцевого самоврядування, які функції виконує міський голова, хто його обирає, чим займаються депутати, які рішення приймають. Отож вирішила запровадити повноцінну екскурсійно-навчальну програму для дітей саме такого віку. Я віддаюсь цій роботі сповна тому, що вважаю це вкрай необхідною справою не лише для міста Хмельницького, а й для держави.

— Але, як на мене, то це достатньо складні поняття для дітей такого віку. Їм узагалі це цікаво?
— Практика показала, що з 18 років уже пізно починати екскурсійну програму. Потрібно раніше давати дітям базові знання, щоб до 18 років виховати свідому молодь, яка б прагнула позитивних змін у країні.
А щоб дітям було цікаво, ми розробили екскурсійну програму у формі гри. Даємо їм можливість відчути себе депутатами, разом обираємо міського голову, його заступників, “новообраний” голова зачитує присягу, звітує… Тобто в ігровому процесі достатньо простими тезами я розповідаю дітям про складні поняття, викладені у законодавстві. І дітям це цікаво. Саме на це я й розраховую: щоб були враження не лише від фотографування в міськраді, а й від нових знань. Після екскурсії влаштовуємо жеребкування і “новообраний” міський голова та його заступники обирають школу, п’яті класи якої наступного разу прийдуть до нас на екскурсію. А щоб діти краще засвоювали інформацію, запровадили ще й інтелектуальну гру — брейн-ринг “Моя позиція”. Це своєрідний іспит на знання законодавства про місцеве самоврядування, який проходить у формі гри. Чотири школи до нас приходять на екскурсію, формуються чотири команди, які грають між собою. В нас є два півфінали і фінал, де діти продовжують змагатись.

— Знаю, що ця гра викликала жвавий інтерес серед учнів і всі, без винятку, школи виявили бажання долучитися до таких змагань та брейн-рингів. Сподівались на такий резонанс?
— Дійсно, брейн-ринг “Моя позиція” став досить популярним серед п’ятикласників і до цієї інтелектуальної гри виявили бажання приєднатись і старшокласники. Нас це тішить, адже це є свідченням того, що наш освітянський проект вдався і це ноу-хау має позитивні наслідки. Чому ноу-хау? Тому що екскурсії в стінах міськрад проводять майже в усіх містах і райцентрах, але ми єдині в Україні пішли далі: наші екскурсії переросли у своєрідну навчальну лабораторію, де діти здобувають ще й знання.
Саме тому вирішили започаткувати змагання на знання законодавства про місцеве самоврядування для дітей різних вікових категорій. Тобто почали залучати до законодавчого процесу дітей від 5 до 11 класу, переможцям вручаємо сертифікат учасника та головний приз від міського голови — поїздку до Верховної Ради України.

— Чому саме до Верховної Ради?
— Тому що ми показуємо шлях. Тобто ми говоримо, що з 18 років молоді люди можуть бути у складі молодіжної громадської організації, волонтерської організації, політичної сили, можуть потрапити до складу будь-якої ради через вибори, в тому числі і до парламенту, якщо закумулюють свої знання та зусилля. Дуже важлива складова, на яку я звертаю увагу і водночас це є метою цих проектів, — це перемога інтелекту над капіталом на виборчих округах. Це дуже важливо. Щоб молодь йшла в політику, щоб вона знала, що тільки інтелектуальні, свідомі люди мають змінювати країну. Вони не мають бути осторонь і казати, що від них нічого не залежить. Вони мають бути ось цим рушієм, але їх потрібно навчити, підштовхнути. Разом з тим ми показуємо, що один інтелектуал сам нічого не зробить. Діти мають знати, що депутати, яких вони згодом обиратимуть, відповідальні перед виборцями. Вони мають знати, що, якщо депутат голосує виключно в своїх інтересах, то вже на наступних виборах за нього голосувати не можна. Діти несуть ці знання додому і діляться ними з батьками.

— А як виникла ідея створити школу сучасного лідерства і як вона працює?
— Нам потрібна обізнана, ініціативна, активна, розумна молодь, яка вмітиме самостійно приймати рішення і розуміти, що командна робота, командна комунікація призведе до результату не тільки в межах певного населеного пункту, а й в Україні. Адже лише освічена молодь з прогресивним мисленням зможе добитися позитивних змін у країні. Отож прагнемо, щоб співпраця влади і молоді була на високому рівні. Хочемо мати якісний діалог, щоб донести до молодих людей свою думку і почути їхню.
В рамках соціально-просвітницького проекту громадянського виховання учнівської молоді з грудня 2018 року Хмельницька міськрада спільно з департаментом освіти і науки започаткували проект “Школа сучасних лідерів”. Вона орієнтована на старшокласників, студентів, учнів профтехосвіти та коледжів.
Мета проекту — дати молодій людині необхідний мінімум знань для успішного досягнення поставлених цілей. Ця програма вже працює. До прикладу, минулого тижня впродовж трьох днів в “Школі сучасного лідера” навчались студенти професійних училищ. Під час останнього навчального дня з ними працювали директор КУ “Молодіжний центр” Владислав Гребенюк, голова ГО “Молодь за краще майбутнє” Леся Романюк та куратор ради учнівського самоврядування “Нова генерація міста” Ольга Валькова. Студенти вчилися ставити запитання, доносити потрібну інформацію та розвивати стресостійкість. Водночас пройшли тренінги, які розвивають повагу до різних точок зору, вчать підтримувати діалог та обмінюватися досвідом у процесі спілкування.
Моя мета — зробити якісну молодіжну платформу на базі нашого Молодіжного центру, який уже досить потужно працює, залучити молодіжну громадську раду і вже цього року провести перший молодіжний форум. На цьому заході молоді люди зможуть пропонувати свої проекти, спілкуватися, знаходити однодумців та партнерів для втілення своїх ідей у життя.
— В лютому цього року до Хмельницького з’їхались представники Асоціації міст України, які впродовж трьох днів вивчали досвід роботи Хмельницької міськради саме щодо виховання національної свідомості учнівської та студентської молоді. Це серйозна заява на лідерство Хмельницького в формуванні нової молодіжної політики. Які кроки робитимете далі?
— Ми внесли пропозицію, щоб на державному рівні була прийнята урядова програма щодо запровадження нової молодіжної політики. Адже в Україні є досить серйозна проблема — відтік молоді за кордон і нам потрібно якнайшвидше зупинити цей процес, а це можливо лише за умови підтримки молодого покоління на всіх рівнях.

— Хмельницький сьогодні серйозно заявляє про лідерство не лише у вихованні свідомої молоді. Що змінилося в житті мешканців міста протягом останнього часу?
— Показова навіть кількість звернень від громадян до міського голови. Громада активно звертається до влади, бо розуміє, що її питання достатньо швидко вирішать. Кожен свободівець, який працює на своєму місці, чітко знає, що він повинен робити все для того, щоб громада була задоволена. Тому Хмельницький змінюється. Але позитивні зміни мають відбутись і в Україні.

— Майбутнє України — яким ви його уявляєте?
— Коли проводжу екскурсії міською радою, навчаю молодь, то розумію: одна людина самотужки не змінить Україну. Інша справа, коли є коло однодумців, спраглих до дій. А ще маємо змінити себе. Зрозуміти, що готові створювати кращу країну — українську для українців. Необхідно думати якісно, працювати над собою, ставити до себе великі вимоги, розуміти рівень відповідальності кожного з нас. Публічна політична діяльність має бути взірцевою. І далеко не кожен зможе за собою повести людей, стати рушієм змін.

— ВО “Свобода” та кандидат у Президенти України від націоналістичних сил Руслан Кошулинський є тим рушієм змін, про які Ви щойно сказали?
— Безумовно! Свободівці вже 28 років розбудовують країну. Так, нам доводиться долати багато перепон. Їх переважно створюють ті, хто не бажає змін та знищення корупційного кланово-олігархічного режиму. Проте ми не зупиняємося і пліч-о-пліч йдемо до мети — держави, де українцю буде найкраще жити.

— Є такий вислів “just do it” — просто робіть це. Я дякую вам за розмову і бажаю, щоб те, що Ви робите заради змін в Україні, приносило й надалі позитивний результат.
Розмовляла Лариса
СВІТЛОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *