Культура

Креативні дизайнери-початківці за безпеку на дорогах

Активний розвиток легкої промисловості у нашому місті змушує виробників одягу слідкувати за сучасними модними тенденціями. Хмельницький упевненими кроками стає модним осередком країни. Доказом цього стало проведення у нашому місті фіналу четвертого всеукраїнського конкурсу “Прорив легкої промисловості України”. Це спільний проект Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України “Fashion Globus Ukraine” та Асоціації працівників професійно-технічних навчальних закладів швейного профілю та сфери послуг України.
Участь у конкурсі взяли представники 50 профтехучилищ з різних куточків України: Запоріжжя, Харківщини, Львова, Луцька, Києва… Гідно представили свої роботи й хмельницькі модельєри. Вражаючих 46 колекцій фіналісти конкурсу продемонстрували на фінальному показі, який відбувся 23 березня у колишньому ТЦ “Європа”, а нині — підприємства з виготовлення побутової хімії “2К” за підтримки Хмельницької міської ради. Тема цьогорічного конкурсу — безпека на дорогах. Головним критерієм до кожної колекції стало декорування одягу світлодіодною стрічкою.
За словами начальника відділу комунікації Національної поліції в Хмельницькій області Інни Глеги, щодня у дорожньо-транспортних пригодах гинуть люди, особливо жахає відсоток дитячих смертей. “Це проблема всього світу, а не тільки нашої країни”, — наголосила офіцер поліції, і з нею потрібно боротися на всіх державних рівнях, навіть залучивши легку промисловість. Все це врахували модельєри-конкурсанти і на сцені показу зʼявилися цікаві і яскраві колекції. Чого тільки не навигадували креативні дизайнери-початківці! Дехто навіть українські національні мотиви додумався доповнити світлодіодною тканиною, як-от у колекції “Мамина хустка”. Дівочі сукні прикрашав орнамент, взятий зі старовинних українських тернових хусток. Навіть вечірні сукні дизайнери оздобили квітковим орнаментом зі світлодіодної стрічки — виглядало дуже ефектно. Була на показі й колекція для обрядових національних свят “Фолк Фреш” (свята-гуляння в місті часто відбуваються на вулицях, скупчення пішоходів перешкоджають руху транспорту). Сукні за національними мотивами теж вдало доповнювалися обовʼязковим елементом показу.
Вразила відвідувачів й вибухова енергія колекції “Джинсовий бум”. Веселі костюми зі стрічкою, яка відбиває світло, — модний і водночас класичний варіант для юних пішоходів та дітвори.
Чи не найпрактичнішою — одягнув би кожен і пішов безпечно гуляти вздовж доріг, була колекція харківʼян “Ритми міста”. Короткі курточки-піджаки зелених відтінків, схожі на прошиту ковдру, та спідниці і штани дуже сподобалися публіці.


Цікавою була колекція “На прогулянку з дружком”, в якій молоді дизайнери запропонували яскравий безпечний одяг не лише для людей, а й для домашніх улюбленців.
Словом, на конкурсі було, на що подивитися і чим захопитися.
Визначити кращих модельєрів суддям було важко. Але, як запевнила голова журі та ідейна натхненниця фестивалю Голда Виноградова, переможці були помітні одразу. Їхні колекції вразили всіх, а не лише водіїв та членів журі.
Кращих визначали в номінаціях “Спортивний одяг”, “Шкільна колекція” та “Краща колекція для дорослих”.
Найзручнішим одягом для занять спортом, особливо для любителів ранкових пробіжок уздовж доріг, стала колекція Луцького професійно-технічного училища. Володарі першого місця в номінації “Спортивний одяг” представили костюми зручних форм та яскравих кольорів. Спину та перед верхньої частини костюма прикрашав стильний абстрактний візерунок світлодіодної стрічки.
Приємно, що серед лідерів цьогорічного модного конкурсу і хмельничани. Так, кращою колекцією шкільного одягу стала “Ультрамалинки” Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг. Для дівчаток 10-12 років креативні майстри вигадали колекцію яскраво-рожевих суконь, спідничок та дощовиків, обрамлених світлодіодною стрічкою. Від цієї колекції глядачі отримали масу позитивних емоцій. Надихнула молодих майстрів на створення колекції майстер навчального закладу Тетяна Герасимчук.
Справжнім феєрверком дизайнерських ідей стала колекція Березівського вищого професійного училища Одеського національного політехнічного університету “Яскраві флікери маленького міста”. Як стверджує представниця одеської команди Олександра Шведова, головний девіз їхньої колекції: не бути оленем на дорогах! Тобто, потрібно не просто помітно одягатись, аби пішохода помітив водій, а й добре знати правила дорожнього руху.
“Для цього наші колекції доповнили світлодіодними стрічками та флікерами з написами, на кшталт: “Будьте безпечними на дорогах!” тощо. Ці флікери можна навіть наліпити на мобільний телефон чи на ошийник домашнього улюбленця. А ще доповнили стрій сумками у формі дорожніх знаків. “Наш одяг яскравий, різнокольоровий, трішечки кумедний, проте зручний і приємний на дотик”, — каже одесит Артем Сокіл.
Переможці за підрахунками балів, які озвучило компетентне журі, відірвалися від інших конкурсантів майже на 50%. Їхні колекції відповідають умовам конкурсу, вони вражають, крім того, цілком придатні для запуску у виробництво. Наприклад, колекцією хмельничан уже зацікавилися, як і дитячою колекцією з Тернополя.
“У нас постійно є результати роботи конкурсу. Після попереднього показу в Івано-Франківську почала одягати Буковель. Тобто, наш конкурс існує не заради шоу, наша мета — гарно і якісно одягнути українців в актуальний одяг національних виробників. Наш конкурс — це й піднесення престижності професії, налагодження професійних звʼязків. Втішно, що цьогоріч він відбувається саме у Хмельницькому, який вже стає другою модною меккою країни після столиці”, — зазначає Голда Виноградова.
Переможці конкурсу отримали сертифікати на сучасну швейну машинку для навчальних закладів та кубки, а решта — призи від спонсорів та сертифікати учасників конкурсу.
“Хмельницька міська рада зробила все, щоб у нашому місті конкурс пройшов на найвищому рівні. Покази учасників доповнювало шоу байкерів. Також у рамках заходу фахівці демонстрували, як правильно надавати домедичну допомогу постраждалому в ДТП. Гості показу насолоджувалися й виступами сучасних хмельницьких музикантів… Свято моди, гадаю, вдалося на славу”, — стверджує Володимир Гончарук, заступник міського голови, один із ініціаторів проведення конкурсу в нашому місті.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *