Місто і влада

“Детектор брехні” від компанії YouControl, або Чого навчали хмельницьких чиновників

YouControl — аналітична система, що з 50 джерел формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах та візуалізує зв’язки між афілійованими особами, тобто тими, хто здатний здійснювати вплив на діяльність фізичних та юридичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю.

Унікальна технологія дозволяє за хвилину отримати актуальну (на час запиту) інформацію про компанію або ФОП. Функція моніторингу щоденно повідомляє про зміни відповідно до даних з офіційних джерел. Днями представники компанії YouControl провели навчання для працівників структурних підрозділів Хмельницької міської ради. Тема, на якій зосередили увагу, стосувалася сучасних підходів до роботи з відкритими даними про бізнес. Чиновники дізнавалися про те, які дані потрібні для перевірки компаній та як уникнути корупційних схем, обираючи виконавців держзамовлень. Окрім цього, представники YouControl проінформували учасників заходу про те, як перевірити компанії на предмет підсанкційності, як запобігти фінансовим збиткам, несвоєчасному або неякісному освоєнню бюджетних коштів, як виявляти шахраїв та не стати учасником незаконної діяльності, як не завдати шкоди діловій репутації та пришвидшити перевірку учасників закупівель.
Тренінг провела досвідчений аудитор у національній торговельній мережі, GR-менеджер компанії YouControl Наталя Чорногуб.
“Ці навчання відбуваються за ініціативи міського голови Олександра Симчишина та представників компанії YouControl, — зазначив заступник міського голови Андрій Бондаренко (на фото). — Я особисто нею користуюсь. Дуже багато цікавих даних можна звідси почерпнути щодо суб’єктів господарювання. Знаю, що система постійно оновлюється. Коли ще не користувалися нею, ми навіть мали прикрі випадки, коли на закупівлі у нашому місті заходили організації, про які ми взагалі нічого не чули і потім мали з ними проблеми і розірвані договори. Питання боротьби з корупцією і прозорості стоять на першому місці в міського голови, це кредо нашої команди. Тому для того, щоб кожен міг ефективно виконувати свої обов’язки, завжди володіти об’єктивною інформацією для всіх наших партнерів, з якими працюємо, власне, й організували такий семінар-навчання”.
У свою чергу Наталя Чорногуб повідомила, що компанія YouControl щоденно працює над тим, аби перевірка контрагентів була не складною і тривалою, а комфортною та зрозумілою. Тому недавно почали проводити тренінги для співробітників мерії.
“Моя мета сьогодні — дати працівникам структурних підрозділів міської ради більше інформації, ніж є у відкритих джерелах. Щоб вони мали у себе інструмент на зразок “детектору брехні”, щоб довіряли не словам, а фактам”, — підсумувала експерт.
За словами Наталі Чорногуб, в Україні налічується дев’ять тисяч наборів відкритих даних. До 2020 року відповідно до постанови Кабінету міністрів України їх кількість має зрости до 20 тисяч.

Ольга СЄРГЄЄВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *