Освіта

ЗНО і цьогорічні нововведення

Днями завершилася реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання в 2019 році. Додаткового періоду для реєстрації учасників зовнішнього незалежного оцінювання не передбачено, тому змінювати реєстраційні дані можна було лише до 25 березня. За попередніми даними, участь у цьогорічному ЗНО братимуть приблизно 12,5 тисячі випускників Хмельницької області, з них 1180 — з обласного центру.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання відбуватиметься з 21 травня до 13 червня за затвердженим графіком. Крім того, для окремих категорій, а також тих, хто не зміг з поважних причин узяти участь у основній сесії ЗНО, з 26 червня до 12 липня буде проведена додаткова сесія.
Цьогоріч державну підсумкову атестацію у формі ЗНО складатимуть не лише учні 11-х класів, а й студенти закладів вищої (коледжі та технікуми) та професійної освіти, які цього року завершуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти. Учні 9-х класів складатимуть шкільні іспити у письмовій формі на базі своїх закладів освіти, але не у формі ЗНО. Запуск ЗНО для учнів 9-х класів планується не раніше 2026/2027 навчального року.
Випускникам 11-х класів буде необхідно скласти ДПА у формі ЗНО з трьох навчальних предметів: обов’язково — українська мова; на вибір — математика або історія України (період XX — початок XXI століття); один із навчальних предметів, зазначених у переліку ЗНО (за вибором учня). Студенти закладів вищої та професійної освіти складатимуть ДПА у формі ЗНО тільки з двох предметів: української мови та на вибір математики або історії України. Загалом ЗНО відбуватиметься з 11 навчальних дисциплін.
Пробне тестування з української мови і літератури відбулося 16 березня, з англійської, німецької, іспанської та французької мов, біології, географії, історії України, математики, фізики, хімії — 23 березня. Загалом на пробне ЗНО на Хмельниччині зареєструвалися 6442 особи. Явка на пробне ЗНО з української мови склала 97,4%.
Реєстрація участі у додатковій сесії ЗНО окремих категорій осіб, які не мали можливості зареєструватися в основний період, триватиме з 3 до 20 травня 2019 року. Графік проведення додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання оприлюднено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) та Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти.
До 30 квітня всі зареєстровані учасники отримають запрошення-перепустки, де будуть вказані час і місце проведення тестувань. Запрошення будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників ЗНО на сайті.
Основна сесія ЗНО розпочнеться 21 травня тестуванням з математики і завершиться 13 червня тестуванням з хімії. Тестування з української мови та літератури відбудеться 23 травня, з іспанської, німецької, французької мов — 27 травня, з англійської мови — 28 травня, з фізики — 30 травня, з історії України — 4 червня, з біології — 6 червня, а з географії — 11 червня. Інформацію про результати основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з усіх навчальних предметів буде розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування до 25 червня 2019 року. Результати ЗНО з математики, української мови і літератури та фізики буде оголошено до 14 червня, з іноземних мов та біології — до 20 червня, з історії України, географії, хімії — до 25 червня. Учасники додаткової сесії отримають результати зовнішнього незалежного оцінювання до 18 липня.
Як показує попередня статистика, крім обов’язкового предмета з української мови, найбільше випускників обрали до складання історію та математику (приблизно однакова кількість), трохи менше — географію та іноземну мову.
Зауважу, що цьогорічне ЗНО має деякі відмінності порівняно з попередніми роками. Зокрема, зміни відбулися в процедурі реєстрації учасників і порядку визначення результатів ЗНО. Так, для участі у додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання: в основний період реєстрації зможуть подавати документи особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, або розташованих на лінії зіткнення, або переселилися з них; у додатковий період реєстрації зможуть подавати документи особи, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та не встигли зареєструватися для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні в основний період реєстрації. Окрім цього, особи з вадами зору зможуть пройти ЗНО з української мови та літератури, математики, історії України та біології: завдання будуть надруковані рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. До того ж буде випробувано технологію проведення зовнішнього незалежного оцінювання для осіб з глибокими порушеннями зору, яка передбачає використання комп’ютерної техніки та спеціальних програмних засобів для сліпих і слабозрячих.
Як і в минулі роки, за запитом учасників завдання сертифікаційних робіт з історії України, математики, біології, географії, фізики та хімії буде перекладено кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами.
Ще раз нагадаю майбутнім учасникам ЗНО, що для успішного проходження процедури тестування щоразу на пункті тестування при собі обов’язково потрібно мати посвідчення особи (паспорт), сертифікат, запрошення-перепустку та ручку (з чорною пастою).
Категорично забороняється мати при собі за робочим місцем електронні прилади зчитування інформації, а саме: флешки, мобільні телефони навіть у вимкненому стані, навушники. Будьте уважними, гарної роботи та гарних результатів.
Ірина КОВАЛЬЧУК, представник
Вінницького регіонального центру
оцінювання якості освіти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *