Юридичний кабінет

Як продати квартири, якщо власників кілька

Василь КРАВЧУК, адвокат

Якщо у квартири кілька власників, процес продажу займе багато часу та вимагатиме оформлення купи дозволів та довідок. Які саме доведеться збирати документи та довідки і чиї дозволи потрібні будуть у разі продажу такої квартири?

По-перше, якщо власників квартири два чи більше, то від усіх власників необхідний нотаріальний дозвіл на її продаж.
Якщо власниками є недієздатні особи, неповнолітні діти, люди з обмеженими можливостями, необхідно отримати постанову на дозвіл продажу нерухомості від органів опіки та піклування.
Перелік документів включає: дозвіл, завірений нотаріусом від усіх власників; за наявності неповнолітніх чи недієздатних власників — постанова органів опіки та піклування; повідомлення про не дозвіл інших власників на продаж, якщо такий є; виписка із кадастрового документа; договір купівлі-продажу; акт прийому-передачі; рішення суду, якщо частки в натуральному виді неможливо виділити.
Хто і на що має дозвіл під час продажу квартири з кількома власниками
Якщо інший власник не дає дозвіл на продаж квартири, то продати її можна після виділення вашої частки.
Якщо в натуральному вигляді один із власників одержав свою частку, то інший власник має перевагу на придбання цієї частки. Для цього необхідно надіслати нотаріальне повідомлення про вартість вашої частки. Якщо минув місяць, тоді можна продати свою частку сторонній особі.
Якщо немає змоги поділити частки квартири в натуральному вигляді, усі суперечки вирішуються в судовому порядку.
Якщо місце проживання і перебування іншого власника невідомі, він вважається зниклим безвісти чи перебуває в розшуку, можна продати квартиру без його дозволу. Але у разі, коли протягом року хтось із власників з’явиться і заявить свої права на частку власності, угоду купівлі-продажу буде визнано недійсною (доведеться повернути гроші покупцю й оплатити моральний та матеріальний збитки).
Якщо власником є неповнолітня або недієздатна особа, то органи опіки та піклування можуть затребувати надання аналогічного за умовами проживання житла для них.
За умови, коли неповнолітнім чи недієздатним було надане неналежне житло, то за заявою представників закону угоду купівлі-продажу можуть визнати недійсною.
Наступні етапи продажу не відрізняються від звичайної угоди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *