Освіта

“Хатнє море” руками дітей

Минулими вихідними в Палаці творчості дітей та юнацтва відбувся дитячий конкурс з аквадизайну. За сприяння міського департаменту освіти та науки свої вміння правильно та красиво оформлювати акваріуми демонстрували учні 25 шкіл міста.

Цьогорічний конкурс присвячений засновнику Хмельницького клубу акваріумістів “TetraДон” та організатору численних конкурсів з аквадизайну в нашому місті Миколі Мужичуку. 50-літній ювілей відзначив би відомий акваріуміст та волонтер України 25 березня. Але 19 березня 2018 року він помер у зоні АТО, куди поїхав добровольцем.
Продовжити справу чоловіка взялася дружина Юлія Мужичук. Заручившись підтримкою президента асоціації акваріумістів України Олександра Бешлеги та активістів міського клубу акваріумістів, пані Юлія ініціювала цікавий і повчальний захід для любителів хатніх рибок.
Чимало присутніх спостерігали, як конкурсанти створюють затишок підводного царства. Інформацію про правильне оформлення акваріумів діти знаходили в книжках, Інтернеті, вчителів біології…
Для відвідувачів, котрі мають акваріуми чи тільки збираються їх придбати, майстер-класи проводили хмельницькі акваріумісти та спеціальна гостя заходу — біолог з Луцька Світлана Буднік. За найкращий, на її думку, оформлений акваріум пані Світлана подарувала власну книгу з акваріумістики та прилади для чистки акваріуму.
Поради початківцям давав і координатор клубу “TetraДон” Юрій Гончарук. За його словами, тим, хто вперше купує акваріум, краще почати з невеликого — на 10, максимум 50 літрів. Особливо, якщо за ним доглядатиме дитина. В ідеалі маленький акваріум потрібно чистити раз-два на тиждень. Помилка початківців — виливання всієї води і набирання чистої. Дехто ще й хімічними засобами акваріум миє, а потім знову запускає рибок. Все це категорично заборонено! Щоб почистити акваріум, потрібно позбирати з дна спеціальним пристроєм (сифоном) осад, який утворився в процесі життєдіяльності рибок. Далі обовʼязково слід промити фільтр, без якого акваріум довго не проіснує. Під час чистки рибок відсаджувати з акваріуму не потрібно. Вони не лякаються, якщо поруч обережно робити якісь процедури. Очищувати воду потрібно, замінивши більше половини на свіжу. Тут слід стежити, чи вода, яка потрапляє в акваріум, не містить хлору. Перш, ніж заселити рибок, приблизно тиждень акваріум має постояти без них із усією комплектацією, щоб утворилася спеціальна біосфера. Спочатку в акваріум потрібно поселити хоча б три рибки, поступово збільшуючи кількість. Хвору рибку в акваріумі дуже легко розпізнати за зовнішністю (на ній можуть зʼявитися новоутворення) та поведінкою (рибка стає вʼялою, не їсть). Корму рибі потрібно давати стільки, щоб вона зʼїла всю порцію за 5-10 хвилин.
Переможців міського конкурсу з аквадизайну визначатимуть на всеукраїнському фестивалі “В гостях у “TetraДона”, який у Палаці творчості дітей та юнацтва проходитиме 22-24 березня. Свою оцінку учасникам даватимуть провідні фахівці з аквадизайну України. До пʼятниці у Палаці триватиме виставка акваріумів. Кожен охочий може проголосувати за кращу роботу. Хто набере найбільшу кількість голосів, отримає приз глядацьких симпатій. А переможець конкурсу — укомплектований акваріум. Крім того, він братиме участь у фіналі дитячого конкурсу з акваріумного дизайну “AquaTerraShow”, який відбудеться 5-7 квітня в Києві. Усі витрати на поїздку організатори столичного конкурсу беруть на себе. У рамках фестивалю акваріумістики у нашому місті 23 березня відбудеться неформальний вечір памʼяті Миколи Мужичука, під час якого й оголосять переможців міського конкурсу.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *