Мовою здоров'я

Варто поквапитись з вибором сімейного лікаря

Першопрохідцем реформ у системі охорони здоров’я, які впроваджує МОЗ України, стала первинна ланка медицини. Змінилися правила фінансування медзакладів, алгоритм отримання медичної допомоги. Нині реформи тривають. Однак програма медичних гарантій працюватиме в повному обсязі лише тоді, коли все населення укладе договори на медичне обслуговування. Про те, як відбувається цей процес у Хмельницькому, розповідає керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Людмила ГОЛОВКО.

Центр ПМСД №2, який очолюю, створений у грудні 2017-ого року, а в травні минулого року перетворений у комунальний заклад. Ми обслуговуємо 154,5 тисячі населення міста. Наразі 124,5 тисячі осіб уже визначилися з вибором лікаря, з них 35 тисяч дітей. Тож усі ці пацієнти фінансуються Національною службою охорони здоров’я України за так званим “зеленим списком”. Нагадаю, що до “зеленого списку” зараховують пацієнтів, які вже підписали декларацію з лікарем. На їхнє обслуговування закладений тариф у 370 гривень. Проте залежно від віку пацієнта до цієї суми нараховують коефіцієнти. Скажімо, на підлітка виділяється 814 гривень, на людину похилого віку — 740 гривень, а на дитину до п’яти років — 1480 гривень.
До “червоного списку” внесені пацієнти, які не підписали декларації з лікарями. Держава фінансує їхнє лікування через медичну субвенцію. На кожного такого пацієнта нараховуватиметься старий тариф — 240 гривень. Звертаю увагу хмельничан, які досі не уклали угод на медобслуговування: будьте відповідальними й зробіть це негайно, оскільки всі фінансові витрати за неукладені угоди ляжуть тягарем на міський бюджет. Тим паче з 1 квітня буде впроваджено електронний рецепт і отримати його зможуть лише ті, хто має угоду з лікарем. Також з 1 липня розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги. Скористатися програмою “Безкоштовна діагностика” й отримати безоплатно 54 медичні послуги також зможуть лише пацієнти за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Хочу також зауважити, що ближчим часом можуть статися зміни у фінансуванні за “червоним списком” аж до ліквідації цього списку. Саме про це йдеться у проекті постанови Кабінету міністрів України, оприлюдненій на сайті МОЗ 7 березня цього року. Уникнути неприємностей можна лише одним шляхом: якнайшвидше обрати сімейного лікаря, терапевта, педіатра й укласти з ними договір на отримання медичних послуг на первинному рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *