Місто і влада

Студентів навчили бути сучасними лідерами

Наприкінці минулого тижня хмельницькі студенти мали унікальну можливість отримати корисні навички і поспілкуватися з представниками місцевої влади та громадськими активістами. В міській раді для активної молоді вже вдруге проводяться громадсько-політичні студії “Школа сучасних лідерів” (ШСЛ).

ШСЛ — це частина політичної освітньої програми для учнівської та студентської молоді, яка впроваджується місцевою владою з 2016 року. В рамках цієї програми для молодого покоління проводяться екскурсії міською радою, різноманітні тренінги, брейн-ринги і стажування. Наприклад, за цей час міську раду відвідали понад п’ять тисяч школярів.

“Ми організовуємо подібні заходи, щоб виховати активну й відповідальну молодь. Хочемо, щоб вона долучалася до розвитку міста й України. Молоде покоління має енергію та бажання щось робити, проте не завжди має необхідні знання й навички. Тому наше завдання допомогти їм. Надалі раді бачити випускників ШСЛ на стажуванні в міській раді. Якщо вони гарно себе зарекомендують, в них є шанс робити тут кар’єру”, — розповів міський голова Олександр Симчишин.

У грудні минулого року “Школу сучасних лідерів” проводили для старшокласників. Нині ж — для активних студентів. Організатори відібрали 40 учасників з понад ста заявок.

“Ми обирали найбільш вмотивованих студентів, які змогли найкраще пояснити, для чого їм потрібне навчання в “Школі сучасних лідерів”. Фактично наша мета — сформувати кадровий резерв студентської молоді, яка займатиме активну позицію в житті міста. Крім того, хочемо побороти політичну інертність нашого покоління”, — зазначила співорганізатор ШСЛ, голова Молодіжної ради Хмельницького Анастасія Козак.

Упродовж трьох днів з учасниками громадсько-політичних студій власним досвідом ділилися представники влади й громадськості. Так, у четвер студентів зарядив мотивацією міський голова Олександр Симчишин. Він розповів молодим хмельничанам про власний шлях у політику й важливість мати активну життєву позицію.

“Я завжди цікавився політикою, але саме після Помаранчевої революції став частіше задумуватися над власним вкладом у розвиток країни. У 2010-му, коли мені було 29 років, вперше став депутатом Хмельницької міської ради. Я зробив це не для того, щоб носити значок, а продукувати зміни. Тому й вас закликаю: якщо відчуваєте в собі сили й відповідальність, не сидіть, склавши руки, пробуйте ставати депутатами, громадськими активістами… Змінюйте місто й країну на краще”, — наголосив Олександр Симчишин.

Очільник міста поділився рецептом власного успіху: потрібно водночас вірити у власну справу й наполегливо працювати над досягненням поставленої мети.

“Якщо ви захочете балотуватися до міської ради, вам потрібно багато працювати, зустрічатися з людьми. Так ви зможете виграти у конкурентів, які лише викидають купу грошей. Наприклад, коли я балотувався у 2015 році на посаду міського голови, мав доволі просту передвиборчу кампанію: була лише одна газета перед першим туром, 12 білбордів на дев’ять днів і короткий ролик на місцевому телебаченні — все. Я не роздавав гречки, не ставив лавок, лише спілкувався з хмельничанами. І це забезпечило мені перемогу”, — поділився Олександр Симчишин.

Далі голова ГО “Хмельницька ініціатива” Олег Черненко розповів присутнім про важливість громадської активності, голова правління “Хмельницького енергетичного кластера” Степан Кушнір — про відповідальність молодого покоління за майбутнє України, а співзасновник ГО “Молодь за глобальний прогрес” Ольга Дупляк — про запобігання емоційному вигоранню. Кожен із них дав кілька корисних практичних порад, які в майбутньому знадобляться студентам.

“Нині у вас є одна перевага над нами — вільний час. Тому його потрібно використовувати з користю, вчитися новому. Наприклад, відточувати свої ораторські здібності, адже наразі не вистачає експертів і державних службовців, які можуть лаконічно і доступно щось розповісти на камери. Якщо ви працюватимете над собою, у вас буде перевага над ними. Рекомендую всім періодично відвідувати сайт “Гурт”, де знайдете інформацію про різноманітні тренінги, на яких зможете отримати нові знання”, — підкреслив Олег Черненко.

Наступного дня зі студентами працювали спеціалісти “Профі тренінг-студії” Роман Попелюшко, Тетяна Старук та Інна Козак. Вони обговорили з молоддю питання лідерства й відповідальності. Також провели для учасників ШСЛ гру “Громадські проекти”. Її правила схожі на проект міської ради, який залучає хмельничан вигадувати й реалізовувати корисні для обласного центру ідеї.

Останній день громадсько-політичних студій завершився грою-симуляцією “Узурпація” від Національної політичної академії та врученням дипломів.

“Граючи в “Узурпацію”, студенти можуть відчути, що означає керувати партією, міністерством чи цілою країною. Ми моделюємо поведінку суспільства, олігархату, бізнесу й засобів масової інформації. В результаті бачимо, як легко узурпувати владу, акумулювати ресурси, використовуючи демократичні форми управління. Учасники поводяться прогнозовано: діляться на різні групи впливу, взаємодіють між собою, шукають нестандартні зв’язки та методи вирішення певних завдань”, — розповів модератор гри “Узурпація” Руслан Микула.

Наприкінці триденного навчання керуючий справами міської ради Юлія Сабій вручила випускникам “Школи сучасних лідерів” дипломи.

“В нашого покоління політична обізнаність на низькому рівні. Молодь думає, що не може впливати на ситуацію в місті, країні, тому не завжди приходить на вибори. Таким чином вона шкодить сама собі. Такі проекти як “Школа сучасних лідерів” повинні частіше проводитися у місті, адже вони руйнують політичні стереотипи. Особисто за ці три дні отримала корисні знання, навички й нові знайомства”, — поділилася студентка Хмельницького політехнічного коледжу Яна Гула.

Наступний крок  громадсько-політичних студій — лідерська школа для учнів профтехосвіти. А в травні міська влада запланувала провести масштабний молодіжний форум.

Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *