Культура

Артем Ромасюков: “Працюємо, щоб Хмельницький був найкращим”

Попри непростий час, культурна сфера обласного центру розвивається. За останні роки реалізовано чимало масштабних проектів, які не просто пожвавлюють життя хмельничан, а й приваблюють гостей з інших міст, навіть іноземців. Усе це заслуга згуртованого колективу міського управління культури і туризму, яке очолює Артем РОМАСЮКОВ. Про звершені справи та плани на майбутнє наша з ним розмова.

 

Артеме Євгеновичу, одним із ваших пріоритетних завдань було зробити Хмельницький привабливим для туристів. Наскільки це вдалося?

— У 2016 році нами розроблена та затверджена програма розвитку культури міста до 2020 року “50 кроків, що змінять місто”, на реалізацію якої управління та заклади культури працюють останні три роки. Одним із важливих кроків є створення сектора охорони культурної спадщини міста. Запроваджено проект “Говорять старовинні будівлі”. Так, на 111 міських памʼятках архітектури встановлено QR-коди, завдяки яким можна дізнатися про історію будівель. Гадаю, це цікаво не тільки туристам, а й хмельничанам, котрі, наприклад, щодня проходять повз будинок, але не знають його багатої історії…

Минулого року до відкриття туристичного сезону створили відеоролик про місцеві музеї, розробили інформативну карту визначних місць “Хмельницький цікавий”.

У місті відбувся перший фестиваль іміджевого промовідео “PROMISTO”. Минулоріч уперше презентували Хмельницький на 19-ій міжнародній виставці-ярмарку “ТурЕКСПО” у Львові, де налагодили корисні звʼязки. Маркуємо місто, встановлюючи меморіальні дошки Михайлу Грушевському, Євгену Коновальцю, Роману Шухевичу, Симону Петлюрі. Зроблені вагомі кроки щодо перетворення Хмельницького на місто подієвого туризму. Для цього започаткували нові фестивалі, вдосконалили фестивальну традицію минулих років.

 

Меморіальна дошка Роману Шухевичу на фасаді кінотеатру ім. Т.Шевченка.

 

Чи вдалося, на вашу думку, зробити Хмельницький фестивальною столицею Поділля, перейнявши цей титул у Кам’янця-Подільського?

— І раніше в місті відбувалося чимало фестивалів місцевого, всеукраїнського, навіть міжнародного рівнів. Але нам вдалося зробити їх популярнішими. З 2016 року запроваджені спеціальні фестивальні мапи та щоквартальні мистецькі календарі на різні пори року.

Щодо того, чи вдається нам конкурувати з Камʼянцем-Подільським, вважаю, наші міста абсолютно різні і по-своєму привабливі для туристів, але ми доводимо, що Хмельницький — це місто яскравих подій та місто фестивалів. Почали говорити про конкуренцію наших міст після переїзду до Хмельницького фестивалю “Respublica”. Насправді, це був вибір організатора фестивалю. Міська рада сприяє таким ініціативам і всебічно їх підтримує. Тому з бюджету міста було передбачено 160 тисяч гривень на його проведення, завдяки чому перший день фестивалю у нашому місті вдалося зробити безкоштовним (зібралося понад 15 тисяч людей, серед яких чимало туристів).

 

Останніми роками пожвавилася робота кінотеатру ім. Т.Г.Шевченка. До нас у місто почали приїжджати відомі режисери та актори на допрем’єрні покази українських фільмів…

— Активній діяльності кінотеатру передувала ліквідація кредиторської заборгованості. Тільки після цього культурний заклад почав нормально функціонувати. Аби привабити кіноглядача, намагаємося зробити кінотеатр місцем яскравих подій. Нині країна — на хвилі відродження вітчизняного кіно. Хмельницький входить у пʼятірку українських міст, де активно відбуваються допремʼєрні перегляди нових вітчизняних кінострічок. Раніше прокату хмельничани бачили “Таємний щоденник Симона Петлюри”, “Дике поле”, “Чорний козак” та інші фільми. Продовжуватимемо цю традицію й далі.

У кінотеатрі проводяться фестивалі “Чілдрен кінофест” та “Відкрита ніч кіно “Дубль-21”. Проводилося чимало інших заходів. Серед найяскравіших — кінотеатральна вистава до ювілею Василя Стуса. Тобто, намагаємося виходити за рамки простого показу фільмів.

 

Як міське управління культури і туризму підтримує талановитих учнів культурно-освітніх закладів міста?

— Минулого року участь у різних фестивалях та конкурсах взяли 175 учнів мистецьких шкіл. На це з міського бюджету виділено понад 133 тисячі гривень. Тішить, що за минулий рік вихованці закладів культури на різноманітних конкурсах здобули 610 перемог. Талановитих дітей нагороджуємо стипендією міської ради, її також отримують провідні митці міста і викладачі мистецьких шкіл. Торік на преміювання 34 стипендіатів з бюджету міста виділили 231 тисячу гривень (викладачі і митці) та 91 тисячу гривень (для талановитих дітей).

 

Виступ місцевого гурту “Free Jam” в рамках “Джаз Фест Поділля”.

 

Одним із пунктів програми 50 кроків, що змінять місто є художня реставрація скульптур Миколи Мазура.

— Так, адже це — родзинка нашого міста. Минулого року відреставрований космодром у парку ім. М.Чекмана. Цього року управління ЖКГ заклало кошти на реставрацію двох скульптур у сквері ім. Т.Шевченка: “Бабка” і “Риба-кит”. Коли лише починали опрацьовувати це питання, виявилося, що ці скульптури не перебувають на балансі жодного підприємства. Відповідно першим кроком було їх підпорядкування комунальникам.

 

Як дбаєте про розширення у нашому місті арт-простору для обдарованих дітей та митців?

— Для художників простором для експозицій картин та проведення різноманітних заходів стала нова виставкова зала школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

У місті активно функціонує “Мистецький двір” дитячої музичної школи №1 ім. М.Мозгового. Там відбулися зустріч з Юрієм Андруховичем, стартова вечірка джазового фестивалю та чимало інших заходів. Нині триває облаштування арт-простору під відкритим небом — “Мистецького саду” школи мистецтв “Райдуга” зі сценою та амфітеатром. Його плануємо відкрити до Дня міста. Далі перейдемо до “Дворика художника” у школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Подібні дворики з’являться біля дитячої музичної школи №3 на Озерній, бібліотеки-філії №8 у Гречанах…

 

Виступ українсько-німецького поетичного гурту “Landschaft” у Мистецькому дворику дитячої музичної школи №1.

 

Щодо музичних шкіл міста, вдалося належно оновити їх інструментарій?

— Аби на сто відсотків забезпечити новими інструментами вихованців музичних шкіл міста, потрібно чимало коштів. Тому поки оновлюємо інструменти частково, регулярно передбачаючи на це посильну для міського бюджету суму. Хоча міська рада за останні роки фінансує сферу культури значно краще, ніж раніше.

 

Які плани щодо покращення культурної інфраструктури міста?

— Є низка об’єктів, які цього року плануємо завершити. Фінішує ремонт клубу “Книжківці”, здійснений практично на 85 відсотків. Нині перебувають на експертизі документи щодо капремонту Центру національного виховання учнівської молоді. Планується реконструкція існуючої системи опалення дитячої музичної школи №3. Потрібно подбати, щоб цей навчальний заклад обігрівався одночасно з іншими соціальними закладами міста. Розроблено документацію на реставрацію дитячої музичної школи №1 ім. М.Мозгового: будівлі у центрі міста понад 100 років.

 

Чи успішно триває будівництво нового Музею історії міста?

— Цей музей — пріоритетне завдання міськради. На його зведення з міського бюджету виділено майже три мільйони гривень. Проведено наради з генпідрядниками, проектним інститутом, дизайнерами для уточнення робіт, потрібних для здійснення задуманого плану будівництва. Основні роботи розпочнуться уже з настанням тепла.

Крім будівельних робіт, маємо вирішити питання з експонатами музею, необхідних для наповнення експозицій.

Покращується робота і нинішнього музею історії міста. Нещодавно встановили там аудіогід англійською та німецькою мовами, зʼявився він і в музеї-студії фотомистецтва. Це, вважаю, успішний крок до становлення Хмельницького як туристичного міста.

 

  Як активізуєте роботу клубних закладів міста і монотеатру “Кут”?

— Минулоріч у наших клубах відбулося 562 культурно-просвітницьких заходи для всіх вікових категорій населення, наразі функціонують 40 клубних формувань, з них 22 — художні колективи. Торік у місті проведено на 81 культурний захід більше, ніж раніше, і поруч з іншими закладами культури міста клубні взяли участь у левовій частині їхньої організації. А щодо монотеатру, тут започаткували два нові проекти “Молода еліта міста” та “Ветеран” (відтепер ветерани різних війн та військові АТО зможуть безкоштовно відвідувати вистави, зустрічатися для спілкування).

 

Міське управління культури і туризму дбає і про сучасну книжку. Вже два роки діє книговидавнича програма міської ради “Читай українською”.

— В час панування Інтернету намагаємось повернути читача до книжки. Завдяки програмі “Читай українською” популяризуємо творчість подільських поетів, письменників, публіцистів. У рамках програми минулоріч видано вісім випусків альманахів “Південний Буг”, “Літературна громада”, “Медобори”, “Слово єднає”, а також збірки окремих авторів. Книги, які видаються за програмою, погоджує координаційна рада при управлінні, до якої входять члени літературних спілок.

 

Книги видані в рамках програми міської ради “Читай українською”.

 

Завдяки цій програмі місто відкрило вас як поета. Ваші вірші надруковані у альманахах “Слово єднає” та “Південний Буг”.

— Правду кажучи, не вважаю себе поетом. Надрукуватися в альманахах мене вмовили друзі та колеги. У “Слові єднає” та “Південному Бузі” — мої перші спроби пера. Нині, на жаль, муза приходить до мене рідше, багато часу забирає робота, яка проте мені подобається.

 

Важко творчій людині на посаді чиновника?

— Не скажу, що легко, але мене загартувала попередня робота директором музичної школи, крім того, робота в управлінні багато в чому творча. Нині я відчуваю велику відповідальність, що допомагає мені завжди бути в тонусі.

 

Як відпочиваєте від роботи?

— Люблю футбол. Коли є нагода, охоче ганяю м’яча з друзями. А ще дуже люблю поратися в саду біля будинку, де мешкаю. Саджаючи та доглядаючи за деревами, відпочиваю душею, це мене заспокоює. Подобаються походи з сім’єю в ліс та на водоймище.

 

Виступ гурту “Jinjer” на минулорічному фестивалі “Rock&Buh”. Цього разу хмельничани й гості міста зможуть відвідати рок фестиваль 24-26 травня.

 

  Для хмельничан весна розпочалася яскраво — у парку ім. М.Чекмана у неділю відбулося Свято зустрічі весни. Чого ще цікавого чекати хмельничанам у пору пробудження?

— Бачачи зацікавленість хмельничан у Різдвяному ярмарку, цьогоріч уперше вирішили провести й Великодній. Розпочнеться він за тиждень до католицької Пасхи — 13 квітня і триватиме до 12 травня. Звісно, цікаві заходи до Великодня відбудуться в усіх культурно-мистецьких закладах міста.

На весну запланували три фестивалі. Так, 10-11 травня вперше у Хмельницькому відбудеться фестиваль духових оркестрів та мажореток “Мажор парад”. Нині працюємо над його програмою, зокрема ведемо перемовини з різними українськими та закордонними оркестрами. Відбуватиметься “Мажор парад” біля кінотеатру ім. Т.Шевченка.

24-26 травня відбудеться третій міжнародний фестиваль “Rock&Buh”. До нас приїдуть до 40 колективів, два з яких — іноземні. З хедлайнерів рок-фестивалю перемовини ведемо з гуртами “СКАЙ”, “Танок на майдані Конґо” та “Оторвальд”.

Цьогоріч уперше діятимуть не дві, як раніше, а три фестивальні сцени. Третя — маленька, де виступатимуть діджеї. Саме тут відбуватимуться зустрічі хмельничан з фронтменами гуртів-учасників фесту. Фестиваль уже рекламується у місті на білбордах, незабаром з᾿явиться реклама з гуртами-учасниками.

А вже в червні на нас чекає “HlushenkovFolkFest”, який подарує зустріч з різноманіттям світової хореографічної культури.

Розмовляла Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *