Культура

Весна іде — красу несе

У неділю хмельничани попрощалися з холодами й зустріли весну. У парку ім. М.Чекмана міське управління культури та туризму підготувало справжнє свято, сповнене фольклорними мотивами, народними танцями та музикою.

Свято зустрічі весни є традиційним для нашого міста. Проте цьогоріч його вирішили зробити масштабнішим і поєднати зі святкуванням Масляної, яка припала на початок березня.

Велелюдно  у  парку було  ще задовго до офіційного початку святкової програми. На центральній алеї розгорнувся ярмарок виробів декоративно-прикладного мистецтва. Там відвідувачі могли придбати різноманітні ляльки-мотанки, ікони, вирізьблені на дереві, оригінальні прикраси… Неподалік головної сцені працювала зона фудкорту зі смачними наїдками.

А розпочалося свято   на вході у парк. Там місцеві творчі колективи, співаючи веснянки, закликали швидший прихід тепла. А коли залунали мелодія та слова “Кривого танцю”, присутні почали братися за руки й об’єднуватися в ланцюжок. Першими йшли творчі колективи, за ними всі охочі долучалися до флешмобу. Найактивніше приєднувались до танку діти та молодь. Найдовшим у місті танцем кілька сотень хмельничан пройшли алеєю парку до сцени.

“Кривий танець” — певно, одна з найвідоміших українських веснянок. Він символізує сонце й прихід весни. Цього року вирішили організувати найдовший “Кривий танець”, який виконується ланцюжком і тому фактично не має кінця. Цим інтерактивним дійством хочемо продемонструвати, що народні традиції досі актуальні і цікаві навіть молоді”, — розповіла заступник начальника міського управління культури і туризму Світлана Шевченко.

Після завершення танку неподалік сцени спалили опудало зими. Адже яскраве полум’я символізує не лише перемогу сонця над холодом, а й очищення душі від усього негативного. Коли опудало догорало, до людей на верхи на коні поважно і з почестями  прибула Весна, яка привітала хмельничан зі святом. Вона вийшла на сцену, де разом з дітьми почепила на гілля паперових птахів.

“На сцені танцюю більше п’яти років, але цього разу вперше мала таку відповідальну роль. Було цікаво. Думаю, що Весна повинна бути яскравою і водночас ніжною та трішки меланхолійною, вона має приносити людям позитивні емоції і мир. Тому бажаю хмельничанам, щоб весна ніколи не згасала у серці”, — поділилася учасниця зразкового ансамблю народного танцю “Калина” Іванка Олійник, яка виконала роль Весни.

Свято зустрічі весни продовжилося виступами народних колективів. Концерт завершився першою весняною дискотекою від DJ Zoin.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *