Культура

За Україну піснею повстали!

Минулого четверга у міському Будинку культури відбувся всеукраїнський фестиваль патріотичної пісні “Ми — українці!”, присвячений Героям Небесної сотні. Його проведенню у нашому місті сприяли міський голова Олександр Симчишин та міське управління культури і туризму. Ініціатором фестивалю став подільський бард, котрий не раз підтримував дух протестувальників на Майдані та наших захисників у зоні проведення АТО, Ігор Білий.

Передувало виступам учасників фестивалю вступне слово заступника міського голови Галини Мельник. Вона нагадала про головні віхи боротьби за національні ідеї.

Першим патріотичного гарту піснею додав тернополянин — лауреат премії ім. В.Стуса Олександр Смик. У супроводі гітари він виконав кілька щирих авторських композицій, котрі беруть за душу. Одна з них — “Наша мама пахне татом”, де йдеться про жінку, яка пять років чекала чоловіка з війни. Попри все, що відбувається навколо, Олександр Смик співає: “Не заплачу, не зневірюсь, не розкаюсь…”. Каже, дійшов висновку, що події в Україні постійно повторюються, наприклад, історія бою під Крутами та події під Дебальцевим. Про це його пісня “Реконструкція Крут”.

Диск з авторськими піснями про своє бачення війни Олександр Смик подарував народному артисту України, директору монотеатру “Кут” Володимиру Смотрителю. Каже, для чергового концерту української пісні.

Ліричною бардівською піснею наситила зал киянка Неля Франчук у супроводі мелодій акомпаніатора Григорія Лукʼяненка. У їх виконанні звучали пісні на слова Василя Стуса, Ліни Костенко, Оксани Пахльовської та інших вітчизняних авторів.

Заспівав і наш Ігор Білий. Стверджує, що Революція гідності ще триває, зокрема тому, що досі не здолали корупцію, досі при владі злочинці, “на щастя, це не стосується нашої місцевої влади”.

Навчала мене мати у дитинстві, що бути злодієм — то на весь світ ганьба!” — заспівав бард. Звучала його пісня і про події на сході України: “Навіщо нас лякають криміналом і штрафи видають за постріл на війні? Мабуть, нас хочуть знищити всіх разом, мабуть, бояться, що повернемось живі…”.

Найочікуванішими гостями фестивалю, особливо для молоді, став київський етно-рок-гурт “TaRuta. Це — колектив професійних музикантів, який вносить сучасні віяння в автентичний український фольклор, свого часу двічі став лауреатом національного фестивалю “Червона рута”. Фронтмени гурту — Олена та Євген Романенко (вокал) є ще й дослідниками фольклору, а також Ярина Товкайло (народні духові інструменти) за девять років експериментів дали нове життя не одному десятку стародавніх пісень, перетворюючи їх на справжні хіти.

Музиканти вразили своєрідним переспівом творів Шевченка та народних пісень. Виконали вони й власну пісню про Донеччину “Дике поле”, так називали цю землю козаки. А завершили концерт піднесеною композицією “Батьківщина”, якою прославляють Україну за кордоном.

Учасники колективу не раз відвідували буремний Донбас, розповіли зі сцени свої історії про побачене, закликали хмельничан до єдності у боротьбі за цілісність України.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *