Юридичний кабінет

Судова повістка смс-кою: міф чи реальність?

Судова гілка влади в епоху інформаційних технологій аж ніяк не пасе задніх, як і багато інших установ, переходить на електронний документообіг та впроваджує ряд новітніх послуг.

Нині ми намагаємось зробити спілкування суду та громадян більш зручним, мобільним та швидким, тож нагадаємо кілька функціональних можливостей, які допомагають заощадити громадянам час та кошти, та розповімо про кілька нововведень.

Наразі всі суди України активно впроваджують у свою роботу так званий проект “Електронний суд”, аби спростити доступ громадян до інформації щодо руху справи в суді, щодо обміну документами між учасниками справи та судом.

Отже, всі суди України та Хмельницький міськрайонний суд зокрема мають свої сторінки на порталі “Судова влада України” (https://court.gov.ua/). Перейшовши за посиланням та вибравши сторінку нашого суду, ви можете у будь-який час, у будь-якому місці, навіть за кордоном, у розділі “стан розгляду справ” дізнатись на яку дату призначена справа до судового розгляду, хто суддя по справі, які процесуальні документи уже винесені по справі. Крім того, можна дізнатись останні новини суду, розрахувати та сплатити судовий збір через портал, дізнатись контакти суду та схему проїзду, а також багато іншої корисної інформації, включно зі зразками найбільш типових заяв, які можна роздрукувати як бланки для заповнення.

Ще одна можливість для учасників процесу, яка вже тривалий час використовується в суді та отримала схвальні відгуки, — це можливість інформування про дату та час слухання справи смс-повідомленням. Порівняно з надсиланням судової повістки поштовим повідомленням смс-інформування виграє як за часом, так і за вартістю. Так, суд досить швидко отримує підтвердження про доставку повідомлення, а учасник процесу завчасно може запланувати судове засідання. Крім того, вартість смс-повідомлення дозволяє суттєво зекономити бюджетні кошти. Для того, аби отримувати повідомлення у такому форматі, слід подати заяву до суду про отримання судової повістки в електронній формі за допомогою смс-інформування, в якій вказати номер телефону для повідомлень. Одразу ж хочемо уточнити, що такі повідомлення будуть надходити лише по вашій справі.

Звертаємо також увагу на можливість отримання судових рішень в електронній формі. Така послуга доступна вже не один рік. Учасник процесу міг звернутись до суду з таким клопотанням та після реєстрації працівником суду електронної адреси всі судові рішення надсилались також на електронну адресу сторони по справі. Наразі суди в технологічному процесі пішли набагато далі. З 1 січня цього року в тестовому режимі, та вже з 1 березня повноцінно запрацює “Єдина інформаційно-телекомунікаційна система”.
Наразі доступна можливість надсилання до суду позовних заяв, заяв в електронному вигляді. Для користування сервісом “Електронний суд” спочатку необхідно зареєструватися, відкрити “Електронний кабінет” з обов’язковим використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Це надає можливість учаснику справи мати доступ до всіх матеріалів цієї справи, адже суд уже кілька місяців активно займається скануванням справ, що перебувають у провадженні, та переведенням їх в електронний вигляд. Пройшовши реєстрацію з допомогою ЕЦП, учасник справи в своєму “Електронному кабінеті” отримає доступ до всіх справ, у яких бере участь, а також зможе через нього надсилати клопотання, заяви, отримувати рішення.

Після успішного відправлення учасник судового процесу може відслідковувати рух та стан розгляду свого документа в суді. Інформація про доставку документа, його реєстрацію та інші відомості надсилаються до “Електронного кабінету” автора в автоматичному режимі.

Також учасник судового процесу за допомогою сервісу “Електронний суд” може сплатити судовий збір та інші платежі у режимі онлайн, сформувати та надати електронне доручення іншій особі, та додатково отримувати:

  • веб-посилання на тексти всіх сформованих судом процесуальних документів по справі: судові рішення, судові повістки, виклики тощо;
  • інформацію про отримані та зареєстровані вхідні документи по справі разом з документами в електронному форматі;
  • інформацію про отримані документи по справі від інших учасників разом з документами в електронному форматі;
  • електронні документи, що спричинили зміну стану розгляду справи, протоколи автоматизованого розподілу, тощо.

В “Електронному кабінеті” учасника судового процесу відображається також календар подій по судовій справі.

Якщо ви маєте пропозиції, які допоможуть нам покращити нашу роботу, раді вас вислухати. Адже суд та судді працюють для громадян, яка б думка не побутувала в суспільстві.

Алла ПЛІНСЬКА. прес-секретар Хмельницького міськрайонного суду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *