Кримінал

Вбивці не покарані досі

Екс-глава управління Служби безпеки України в Хмельницькій області Віктор Крайтор, який за часів Революції гідності віддав наказ стріляти в активістів місцевого Майдану, в жовтні 2017 року вийшов на пенсію, так і не зазнавши покарання.

19 лютого 2014 року біля приміщення СБУ в Хмельницькій області зібрались активісти. Їх ігнорували, а коли ситуація загострилась — пролунали постріли. По людях стріляли із приміщення із кулемета. Неподалік від входу лежала Людмила Шеремет, їй куля влучила прямо в голову. Пізніше вночі від куль загину 21-річний Дмитро Пагор. Ще одному чоловікові ампутували ногу.

Віктор Крайтор — голова обласного управління СБУ щонайменше двічі взяв на себе відповідальність за віддання наказу на застосування зброї.

“Так, я давав наказ на застосування зброї для проведення попереджувальних пострілів. У чому проблема? Підніміть статут ЗСУ, накази Служби безпеки України — там це чорним по білому написано”, — сказав Віктор Крайтор у коментарі журналістам.

Провадження спочатку розслідувала військова прокуратура Західного регіону. Крайтора одразу затримали, також йому повідомили про підозру в перевищенні службових повноважень і його взяли під варту, — зазначили у Департаменті спецрозслідувань Генпрокуратури. Однак уже в квітні 2015 року Віктор Крайтор опинився на волі. У 2017-ому розстріл активістів почав розслідувати департамент спеціальних розслідувань ГПУ. А в серпні 2018-го справу знову віддали до військової прокуратури.

Виявилося, що під час перебування справи у військовій прокуратурі були втрачені дві кулі. Це ті докази, які могли б стати прямими, щоб чітко зрозуміти, хто був причетний до вбивства активістів, — пояснили тоді в Генпрокуратурі.

За офіційними даними, сам Віктор Крайтор у жовтні 2017 року вийшов на пенсію. Остання його зарплата склала 13,5 тисячі гривень. Натомість у 2016 році він придбав престижний автомобіль Porsche Cayenne за 1,5 мільйона гривень. На батька екс-начальника СБУ в Хмельницькій області зареєстровано будинок у селі Крушинка під Києвом. Нині там мешкає колишня дружина полковника Катерина. У жовтні минулого року подружжя розлучилося.

При розгляді справи Крайтора 17 грудня 2018 року Подільським районним судом міста Києва прокурори зачитали клопотання, в якому вказали, що, за версією слідства, саме Крайтор віддавав наказ відкривати вогонь.

Серед ризиків, через які, на думку прокурорів, не можна обирати підозрюваному будь-який інший запобіжний захід, крім тримання під вартою, вони зазначили можливість впливу на свідків та продовження злочинної діяльності. Крім того, за словами прокурорів, Крайтор має достатньо коштів, аби уникати покарання, переховуючись від правосуддя.

Захист Віктора Крайтора наголошував на тому, що підозру їхньому підзахисному оголошують не вперше. За цей час він нібито шість разів був за кордоном і завжди вчасно повертався.

Щодо суті обвинувачень, то сторона захисту вважає, що Крайтор, будучи керівником управління СБУ, “захищав його від протестувальників”.

“Я на той момент ухвалив єдине правильне і законне рішення — захищати управління”, — сказав сам Крайтор.

Зрештою, 18 грудня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання та поклав на підозрюваного обов’язки не відлучатися з місця проживання та повідомляти слідчого про зміну місця перебування. У прокуратурі не виключають, що оскаржуватимуть рішення суду.

Лариса СВІТЛОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *