Соціум

Хмельницький — місто позитивних змін

Наприкінці минулого тижня у Хмельницький завітали представники 12 українських міст, аби перейняти досвід нашого обласного центру у впровадженні успішної молодіжної політики. Зокрема, побачити розвиток міста приїхали представники Київської, Дніпропетровської, Вінницької, Харківської, Тернопільської областей… Захід спільними зусиллями організували Асоціація міст України й Хмельницька міська рада.

Членами Асоціації міст України є 760 територіальних громад, які охоплюють понад 80% населення країни. Фактично ця організація захищає права місцевих муніципалітетів в органах державної влади. Наразі найгострішими проблемами, які намагається вирішити Асоціація, є фінансування професійно-технічних училищ, ремонт доріг та урядова заборона розміщувати містам власні кошти на депозитних рахунках. Також організація допомагає територіальним громадам обмінюватися позитивним досвідом розвитку місцевого самоврядування.

Для обміну досвідом у галузі молодіжної політики Хмельницький обрали невипадково. Експерт Асоціації міст України Назар Миколюк переконаний, що наше місто за короткий час змогло стати дружнім для молодих людей. Тому решті буде корисно отримати досвід швидких і кардинальних змін.

“Цього року статус Молодіжної столиці України отримав Кам’янець-Подільський. Там на загальну кількість населення припадає найбільше навчальних закладів, відтак і молоді. Проте Хмельницький, хоч і не здобув перемогу в конкурсі, надзвичайно вразив нас. Ваше місто показало, як за кілька років можна досягти успіху в молодіжній та спортивній сферах”, — наголосив Назар Миколюк.

Власне успішним досвідом Хмельницького поділився міський голова Олександр Симчишин. Упродовж трьох років у місті збудовано 16 багатофункціональних спортивних майданчиків — пришкільних і дворових. Там молодь може грати у міні-футбол, баскетбол, волейбол і теніс. Влада реконструювала два стадіони “Поділля” та “Локомотив”. На першому збудовано легкоатлетичний манеж, де діє одна з найкращих стрибкових баз в області. Завдяки цьому наші спортсмени влітку проводять збори й готуються до міжнародних чемпіонатів. Крім того, у січні в Хмельницькому запрацював перший міський комунальний басейн.

“Ми пішли шляхом створення якісної інфраструктури для професійного спорту й пропаганди здорового способу життя. Витрачені на спорт гроші відбиваються устократ: місто отримує гарні результати на міжнародних змаганнях, що позитивно впливає на його імідж. Донедавна Хмельницький не мав жодних суттєвих успіхів в ігрових видах спорту. Нині ж міські волейболісти вже змагаються за єврокубки. Такі досягнення мотивують молодь”, — наголосив Олександр Симчишин.

Цьогоріч Хмельницький розпочав будівництво багатофункціонального Палацу спорту. На його базі можна буде проводити не лише спортивні змагання різних рівнів, а й великі концерти, виставки, форуми… Фактично він стане найкращим в області закладом для проведення масштабних подій, адже у Палаці спорту передбачено понад дві тисяч посадкових місць з можливістю збільшення кількості до трьох тисяч. Після його спорудження у хмельницької влади є плани збудувати Льодовий палац і Зал боксу.

Паралельно у Хмельницькому дбають про виховання активної життєвої позиції у молодого покоління. Так, у березні-квітні запрацює Молодіжний центр — місце, де молоді хмельничани зможуть весело і з користю проводити час, навчатися і генерувати корисні для міста ідеї.

Просвітницьку місію також виконують екскурсії міською радою для школярів і студентів. Цей проект запущено у 2016 році. За цей час у стінах міської ради побували понад п’ять тисяч дітей. А хмельницькі школярі, які здобувають перемоги на різноманітних конкурсах і брейн-рингах, отримують змогу відвідати Верховну Раду України.

“Фактично це не просто екскурсії — це міні-стажування. Молодь може зрозуміти механізми роботи органів місцевого самоврядування, навіть відчути себе у кріслі міського голови. Ми мотивуємо молодих хмельничан залишитися жити у рідному місті, а у майбутньому — брати відповідальність за керування Хмельницьким і Україною”, — підкреслив Олександр Симчишин.

Під час дводенного візиту в Хмельницький представники різних регіонів побували на об’єктах спортивної інфраструктури міста й побачили в дії місцеві програми виховання молоді. Зокрема, гості відвідали багатофункціональні спортивні майданчики, комунальний басейн, стадіони… Також разом з п’ятикласниками колегіуму ім. В.Козубняка побували на екскурсії міською радою. Представники інших міст зацікавилися цим проектом і вирішили розглянути можливість його запуску в себе.

Про досвід розвитку молодіжної політики ділилися й представники інших міст, зокрема цьогорічна Молодіжна столиця України — Кам’янець-Подільський.

“Ми приїхали не лише розповісти про свій шлях до успіху, а й запозичити досвід Хмельницького. Створення комфортних умов для молоді робить місто сильнішим. Нині кожен житель Кам’янця-Подільського знає про статус, яке отримало місто. Це змушує людей пишатися й об’єднуватися навколо спільних цінностей”, — поділилася директор департаменту гуманітарної політики Кам’янця-Подільського Альона Кузема.

За її словами, минулого року з міського бюджету Кам’янця виділено 13 мільйонів гривень на виплату різноманітних стипендій, забезпечення культурних і спортивних потреб молоді. Також отримати статус Молодіжної столиці України місту допомогли розвиток освітньої сфери й організація різноманітних фестивалів.

Для учасників засідання Асоціації міст України консультант дитячого фонду Організації об’єднаних нації (ЮНІСЕФ) в Україні Річард Герц (на фото) презентував інноваційний інструмент — “U-Report”. Він дозволяє за допомогою опитувань у соціальних мережах і вживу дізнатися об’єктивну думку молоді на ситуацію в місті, на шлях вирішення нагальних проблем. У Хмельницькій області в “U-Report” вже є 1300 респондентів. Перевага цього інструменту на тлі традиційних соціологічних служб — надзвичайна оперативність збору відповідей та їх аналізу. Крім того, місцеве самоврядування може використовувати його безкоштовно. Головне — сформулювати чітке завдання і звернутися до представників “U-Report”.

Таким чином упродовж дох днів представники різних міст змогли обмінятися досвідом розвитку молодіжної політики.

“Обмін знаннями надзвичайно важливий, адже в усіх нас спільне завдання — забезпечення гарних умов для життя й розвитку молоді. Саме від цього залежить майбутнє наших міст і України”, — підсумував Олександр Симчишин.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *