На варті

Доторкнутись до війни

Відстріляні гільзи, шеврони, бронежилети стали нагадуванням для молодого покоління про жах російсько-української війни та подвиги патріотів. Поглянути на воєнні артефакти відтепер можна в Інституті соціальних технологій університету “Україна”. Цей навчальний заклад вирішив відкрити виставку-музей, присвячену власним студентам і випускникам — учасникам війни на Сході. Всі експонати безпосередньо принесли ті, хто свого часу став на захист Батьківщини.

Відкриття виставки присвятили Дню вшанування Героїв Небесної сотні. Зокрема, під час подій 2014 року важкі поранення отримав студент ХІСТу хмельничанин Олег Топольницький. Чимало студентів і випускників навчального закладу пройшло горнило російсько-української війни. А п’ятеро з них —Віталій Волкотруб, Ярослав Шимчук, Антон Москаленко, Максим Бендеров, Максим Гузун загинули на фронті.

На презентацію виставки завітав випускник цього навчального закладу, активний учасник Революції гідності та російсько-української війни Олег Бляхарський, який поділився своїми спогадами. Спочатку він був  на Майдані в лавах 4-ї козацької сотні. Першу смерть побачив 20 лютого 2014 року. Саме в цю мить, каже, для нього настала війна. У зону проведення АТО (нині ОСС) він пішов добровольцем у складі 8-го полку спецпризначення. Воював Олег Бляхарський майже два роки — з 2014 до 2015-го.

“Ці дні для мене надзвичайно важкі. Згадую побратимів з 4-ої козацької сотні, які загинули під час Революції гідності. Не менш важким для мене є 14 липня 2014 року, коли під суцільними артилерійськими обстрілами ми пробивали коридор до Луганського аеропорту. Тоді загинув мій побратим — 20-річний Сергій Муравський з Хмільника”, — поділився Олег Бляхарський.

Серед експонатів на виставці можна побачити бойову амуніцію українських воїнів, використані набої та зброю, малюнки, надіслані дітьми в АТО, маскувальні сітки… Усе побувало у зоні бойових дій. Є тут і кілька зразків РПГ-18 “Муха”. Це перша радянська ручна протитанкова граната, яка досі перебуває на озброєнні українських військ. “Муху” використовують проти танків, бронетранспортерів і ворогів у легкому укритті.

“Музею я подарував лише свій шеврон. Решту бойових трофеїв свого часу вже роздав іншим закладам міста. Наразі з представниками громадського формування “Плоскирівська сотня” і молодіжного клубу “Джура” працюємо над відкриттям подібної експозиції у Хмельницькій школі-інтернаті №2, що на вулиці Чорновола, 180. Там хочемо створити музей Слави героїв російсько-української війни”, — розповів учасник Революції гідності, ветеран російсько-української війни Андрій Дрозда.

Експонати  виставки-музею  доповнили фотографії Петра Радушинського. Він зробив їх під час численних волонтерських поїздок творчої сотні “Рух до перемоги” у зону проведення бойових дій на сході України.

Виставка, присвячена російсько-українській війні, буде постійною. У представників навчального закладу є плани розширювати її новими бойовими трофеями своїх студентів і випускників.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *