Освіта

Згуртувалися новатори освіти

Минулих п’ятниці та суботи у гімназії №1 ім. В.Красицького за підтримки міського голови Олександра Симчишина  відбувся освітній фестиваль “Khmelnytskyi EdFest – 2019. Start”.

До нашого міста приїхали до 20 українських педагогів, котрі минулоріч стали переможцями освітянської премії “Global Teacher Prise Ukraine”. Мета приїзду — продемонструвати на практиці ефективні педагогічні методики. Протягом двох днів педагоги проводили відкриті уроки та майстер-класи з різних предметів та педагогічних методик для вчителів міста. Провідні фахівці у сфері педагогіки також зустрілися зі студентами та педагогами Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Такий фестиваль відбувається вперше в Україні. Відрадно, що проходить він саме у нас. Причина цьому не лише те, що місто раде співпраці з новаторами. Серед педагогів, котрі отримали премію, — хмельницька вчителька Оксана Ратушняк. За її ініціативи та підтримки міського департаменту освіти та науки маємо можливість бути на одній освітянській хвилі з країною та світом.

“Ні для кого не секрет, що сучасні діти не дуже хочуть читати, значно жвавіші і допитливіші, ніж раніше. Ми називаємо їх  “Покоління Z”, яке користується різноманітними сучасними технологіями для отримання інформації. Тож, зокрема, маємо докласти зусиль, щоб спрямувати допитливість дітей у корисне русло. Саме для цього проводилися майстер-класи “Технології майбутнього”, “Технологічний мікс для тих, хто хоче бути в тренді” тощо. Подібні майстер-класи присвячувалися й іншим темам та дисциплінам. Наприклад, школярів міста вчили “Навіщо і як вчити історію”, — зазначає директор гімназії №1 Святослав Ратушняк.

Участь у фестивалі взяли й представники громадської організації, яка турбується про освітній розвиток у країні, “Нові”. Крім майстер-класів, представники організації — фахові педагоги розповіли про свій погляд на дієвість впровадженої цьогоріч освітньої реформи “Нова українська школа”.

“Зі свого досвіду скажу, щодо матеріального забезпечення необхідним для великих проблем немає. На жаль, часто вчителі не готові до новацій, особливо якщо йдеться про використання у навчанні новітніх комп’ютерних технологій. Тому нині дуже потрібно підвищувати рівень кваліфікації педагогів. Велику роль відіграє і самоосвіта вчителя, його бажання розвиватися й самовдосконалюватися.

Якщо проаналізувати період, за який впроваджено освітні новації “Нової української школи”, вважаю, діти стали жвавішими, у них виникла більша цікавість до уроку. Першокласники почали розуміти практичне застосування отриманих знань із різних предметів. Значно зріс рівень партнерства у класі.

У рамках фестивалю у Хмельницькому встиг поспілкуватися зі старшокласниками гімназії. Для них проводив тренінг “Якби все було так, як хочеш ти?!!!”. Йшлося про важливість розуміння співпрацювати в команді. Задавав запитання гімназистам чи можливо одному реалізувати свої ідеї. Підлітки зрозуміли, що якісної діяльності без команди однодумців створити не можливо…”, — зазначає голова ГО “Нові”, директор Благовіщенської НВК№2 Олександр Чучаєв.

Якіснішу сучасну освіту, вважають вчителі, мають отримувати діти з особливими потребами. Як виявили учасники фестивалю, багато дітей вперше чують про навчання за книгами зі шрифтом Брайля, рельєфне малювання та інші методи і способи отримання знань для особливих дітей. Таким дітям потрібна більша увага.

Учасники форуму озвучили й проблему якісного вивчення іноземної мови. За словами фахівців, у сучасному світі з проєвропейськими орієнтирами англійська мова — всюди. Але часто діти, котрі успішно навчаються, не мають змоги, наприклад, стати студентами провідних світових вузів саме через низький рівень знань з англійської мови, “дехто навіть читати іноземною не вміє”. Сприятиме кращому навчанню іноземної мови розподіл дітей під час уроку на більшу кількість підгруп. Так вчитель зможе більше уваги приділити дитині.

До проведення “Khmelnytskyi EdFest — 2019. Start” долучився й обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Працівники інституту, які взяли участь у фестивалі, отримають спеціальні сертифікати.

Фестиваль особливо сподобався учням, на благо яких організовувався.

“До нас приїхала вчителька зі Львова. Вона навчала нас уроку доброти. Гуртом визначали, на скільки відсотків у житті потрібна доброта. Дивилися фільм і намагалися передбачити вчинки головного героя, порівнюючи його з собою. Було дуже цікаво. Хотілося б, щоб таких уроків було більше!” — ділиться враженнями першокласниця Римма Слободян.

“А ще ми обводили фарбами свої долоньки і писали під ними чому саме з нами потрібно дружити. Робили компліменти одне одному”, — додає однокласниця Римми Ліза Степанчук.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *