Новини

Споживачів із боргом понад тисячу гривень можуть відключити від газу

Усього на Хмельниччині сума боргу населення склала 618 мільйонів гривень. Таку інформацію на зустрічі з журналістами оприлюднив директор ТОВ “Хмельницькгаз збут” Андрій Левицький.

Керівник підприємства назвав причини, що вплинули на багатомільйонні борги. Зокрема, це підняття державою ціни на газ у листопаді минулого року та зменшення числа отримувачів субсидій. Якщо минулого року відшкодування держави за надані послуги з газопостачання отримували майже 260 тисяч подолян, то нині їхнє число зменшилося до 163 тисяч. Дуже важливим є також зменшення соціальних нормативів на газ на 14% при нарахуванні субсидій. Якщо борги населення продовжать накопичуватися, підприємство не зможе забезпечити споживачів газом, за який потрібно розрахуватися з постачальником.
“У нас немає мільярдних власних коштів, — пояснив Андрій Левицький. — 87% ціни за кубометр газу (7,5 гривні) одразу йдуть в НАК “Нафтогаз України”. “Хмельницькгаз збут” від вартості одного кубометра газу, а це 8,5 гривні, отримує лише 19 копійок”.
Про те, як стимулюватиме держава сумлінних споживачів, розповіла Людмила Войтенко, заступник начальника управління роздрібного бізнесу АТ “Державний Ощадний банк України”. з 1 січня цього року запроваджено механізм монетизації субсидій, тобто за економію люди отримуватимуть живі кошти. Однак лише ті, хто оформив державну допомогу вперше в цьому році. А згодом, коли опалювальний сезон завершиться, кошти субсидії, які громадяни зекономлять, будуть автоматично зараховані на поточний рахунок клієнта.
Представники “Хмельницькгаз збуту” закликали споживачів ліквідувати борги та не допускати їх накопичення, адже ситуація ставить під загрозу забезпечення газом і на подальші періоди.
Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *