Мовою здоров'я

Рак виліковний. Треба лише вчасно його діагностувати

Проголошений Міжнародним союзом боротьби з онкологічними захворюваннями (UICC) Всесвітній день боротьби проти раку має за мету підвищити обізнаність людей щодо раку як про одне з найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернути увагу до проблеми запобігання, виявлення та лікування цього захворювання.

Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на рак. Після серцево-судинних хвороб він посідає друге місце за смертністю. Ризик захворіти на онкологію має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка. Наразі в Україні на обліку з онкологією перебуває понад мільйон хворих. Особливої уваги заслуговує дитяча онкологія: щорічно в Україні реєструється до тисячі нових випадків онкозахворювань серед дітей. У віковій групі до 17 років перше місце займають лейкози, друге — злоякісні новоутворення головного мозку, третє — лімфоми. За прогнозами фахівців, рівень захворюваності на онкопатологію щороку збільшуватиметься на 200 тисяч осіб.
У Хмельницькому показник онкозахворювань також щороку зростає. Торік він склав 419,5 на 100 тисяч населення. Цей показник вищий, ніж по області. Наразі з цією хворобою на обліку перебувають 7303 особи, з них до 50 — діти.
За інформацією міського онколога Ігоря Кучера, хмельничани найчастіше хворіють на рак шкіри, грудної залози, легенів, прямої та ободової кишки, тіла і шийки матки, простати, шлунка. Як зауважує фахівець, у більшості онкохворих рак діагностований пізно. Тобто, 30% випадків захворювання, які реєструються при первинній діагностиці, запущені, мають 3-4 стадії. Якби ж хворі звернулися до лікаря вчасно, то мали б практично стовідсоткову гарантію повного одужання від раку. Раннє діагностування — більше шансів вилікуватися. Тому вкрай важливо кожній людині раз на рік проходити медогляд, щоб подбати про своєчасну діагностику організму та лікування, якщо в цьому виникне потреба. А ще медики просять уважно поставитися до так званих сигналів організму, які можуть вказувати на ознаки онкології. Це неприємні болісні відчуття або ж дискомфорт загалом у тілі чи певному органі, швидка втрата ваги, постійна слабкість, підвищена температура, погіршення стану шкіри, волосся, нігтів. Медики наголошують, що 43% раку можна також запобігти, якщо дотримуватися здорового способу життя: не палити, бути фізично активними, дбати про правильне харчування, вакцинуватися від вірусів за порадами лікарів та обмежити перебування під дією сонячних променів.

Онкохворі міста можуть отримати допомогу на ліки
Міська влада вперше в цьому році заклала в бюджеті один мільйон гривень на гормонотерапію для онкохворих хмельничан. Адресно відшкодовуються кошти пацієнтам комунальних медичних закладів. У Хмельницькому запрацювала ще одна унікальна медична ініціатива. Один мільйон гривень з казни міста в 2019 році виділили на фінансову підтримку тих, хто бореться з раком.
“Суму, яку отримає онкохворий, визначає спеціальна комісія, — розповідає міський голова Олександр Симчишин. — З початку року маємо вже чотири такі звернення. Хмельничани отримали від 8 тисяч гривень. Не багато, але, коли блок хіміотерапії вартує майже 30 тисяч гривень, то, якщо ми фінансуємо третину, — це відчутно”.
Процедура отримання коштів проста: потрібно подати заяву та необхідні копії документів в управління охорони здоров’я міської ради за адресою: вул. Грушевського, 64.
Одночасно з такою фінансовою підтримкою онкохворий може звернутися за матеріальною допомогою в управління праці та соціального захисту населення.
Нагадаємо: з 2016 року в медичній галузі міста запрацювало кілька нових програм. Найпопулярніша серед них — “Ліки на тумбочку”, завдяки якій кожен хворий у стаціонарі отримує найнеобхідніші медикаменти. Також у хмельницьких міських лікувальних закладах безкоштовні травмпункт і три дні реанімації, породіллі перинатального центру забезпечені необхідними медикаментами (від 260 до 1300 гривень на кожну). В 2019 році два мільйони гривень з казни міста спрямували і на допомогу дітям, хворим на цукровий діабет. Таких у Хмельницькому 70.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *