Культура

Новий отаман “Козаків Поділля”

Візитівка Хмельниччини — академічний ансамбль пісні і танцю “Козаки Поділля” майже рік працює з новим художнім керівником Степаном Дробітом. Митець розповів газеті “Проскурів”, як пройшов “бойове хрещення”.

 — Степане Зіновійовичу, очолювати легендарний ансамбль, котрий славить не лише край, а й країну, — почесна й нелегка місія. Розкажіть про свій шлях до цієї посади.

— У музику закоханий з дитинства. Тому не вагався, коли обирав професію музиканта. Закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка. Характер у мене лідерський ще зі школи. Паралельно з навчанням в університеті працював у кількох професійних та аматорських музичних колективах. Професійно зростав у галицькому камерному хорі “Євшан”, куди входила молодь з різних університетів та Львівської музичної академії, Львівському муніципальному камерному хорі “Гомін”. Після завершення навчання працював у Галицькому академічному камерному хорі, співав у хорі Львівської консерваторії.

Був у мене і цікавий досвід не лише очільництва, а й організації церковного хору в селі Конопниця на Львівщині, яким керував до 2014 року, тобто до переїзду в Хмельницький. З тих пір разом з дружиною, котра за фахом хоровий диригент, почали працювати в обласній філармонії у “Козаках Поділля”.

— Тут ви знову проявили лідерство — стали ініціатором створення музичного колективу “Мікст”, куди входили кілька молодих артистів з “Козаків Поділля”.

— Так, нині цьому колективу вже п’ять років. Коли знаходжу вільний час, ще виступаю з хлопцями. “Мікст” — своєрідна віддушина від основної роботи.

— З чого розпочали діяльність у “Козаках Поділля”?

— Оскільки наш ансамбль знають, шанують і люблять не лише в Україні, адже він є головним проповідником національних пісні і танцю, на посаді художнього керівника продовжив традиції клективу. Звісно, у виступи ансамблю привніс і своє бачення подачі сценічного матеріалу.

— Ваш попередник — народний артист України Микола Балема подарував колективу низку власних музичних композицій. Кажуть, після його виходу на заслужений відпочинок він не дав згоди на виконання своїх творів, які входили до репертуару “Козаків”. Чи це справді так?

— Це правда. Але, звісно, “Козаки Поділля” почали співпрацювати з іншими композиторами. Нині пісні для нас пишуть професор Львівської консерваторії Богдан Дерев’янко, відомий український композитор Вік-тор Камінський, хмельницькі митці Олександр Якубов та Юрій Олійник, котрий також працює в австрійському оркестрі, артист хору Микола Хлебак, артист оркестру Євген Бохонько.
Щодо хореографічних постановок “Козаків Поділля”, залишився весь репертуар, змінили лише музику до них.

— Поділіться творчими планами колективу на найближчий час.

— 16 лютого у філармонії відбудеться сольний концерт солістки “Козаків Поділля” Марини Клишнатої, де будуть задіяні дитяча студія “Козаків Поділля” і Старокостянтинівський муніципальний фольклорний ансамбль імені В.Ножки.

— Щодо дитячої студії ансамблю пісні і танцю “Козаки Поділля”, чи розглядаєте її вихованців як потенційних артистів для колективу в майбутньому?

— Ініціатором створення дитячої студії свого часу був балетмейстер Сергій Качуринець. Відкрилася вона для того, щоб поповнювати талановитими артистами наш ансамбль. За майже десять років існування студії її вихованці неодноразово брали участь у виступах “Козаків Поділля”. Нині студію очолює соліст та артист балету “Козаків Поділля” Олег Капелюшний. Студія вже має своїх випускників, які продовжили навчання у мистецьких вишах. Сподіваємося, що після навчання вони повернуться до нас.

— Які масштабні мистецькі проекти “Козаків Поділля” вже відбулися за вашого керівництва?

— До дня народження Тараса Шевченка підготували масштабний проект “Козацький міф Шевченка”, який мав великий успіх. Відтак нас запросили на професійний музичний фестиваль в Івано-Франківську “Прикарпатська весна”, який ми закривали. До Дня Конституції підготували програму народних пісень і танців різних регіонів “Ми тебе заквітчаємо, Україно”. Цією програмою й відкрили новий концертний сезон. А на минулорічний ювілей “Козаків Поділля”, яким виповнилося вже 80 років, співали “Пісні української звитяги”. Це був аншлаг і ми повторили концерт на біс.
Цікавим досвідом для нас був виступ на фестивалі “Республіка”, який проходив у нашому місті, разом з рок-гуртом “Мотор’ролла”. Український глядач побачив “Козаків Поділля” у новому осучасненому амплуа. Наш сумісний виступ — ідея фронтмену “Мотор’ролли” Сергія Присяжного. Разом з цим гуртом ми вже вже записали кілька пісень, які незабаром транслюватимуть на провідних національних каналах. У травні до Дня Європи та до 25-річчя гурту “Мотор’ролла” повторимо наш спільний концерт в Ізяславі, бо філармонія займається культурологічними туристичними проектами. Можливо, він відбудеться і в Хмельницькому.

— Щоб і надалі знайомити світ з українським мистецтвом, на гастролі за кордон збираєтеся?

— Торік були на міжнародних фестивалях у Франції, Польщі… Також октет з хору “Козаків Поділля” взяв участь у концерті до Дня дипломатичних відносин України з Австрією і до Дня Незалежності України у Відні.
Як і минулоріч, плануємо їхати на концерти до Польщі, а ще у Туреччину та Австрію.

— А чи берете участь у благодійних проектах?

— Охоче. Наші артисти хору Яна Гарманюк та Олена Мишляковська разом із заслуженою артисткою Майєю Онищук неодноразово піднімали бойовий дух нашим захисникам у зоні АТО (ООС). А ще у нас був благодійний концерт на підтримку хворої дівчинки Соломії Лозинської. На щастя, спільними зусиллями вдалося покращити стан здоров’я дитини.

— Наснаги і дякую за розмову.
Ірина САЛІЙ
Фото з архіву Степана ДРОБІТА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *