Юридичний кабінет

Адвокатська монополія на представництво в судах

З 1 січня 2019 року адвокати отримали монополію на представництво в судах

Ще 2 червня 2016 року Верховна Рада прийняла Закон України “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)”, яким визначила, що “представництво в судах здійснюється виключно прокурорами або адвокатами у Верховному суді та судах касаційної інстанції з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції — з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції — з 1 січня 2019 року” (пп. 11 п. 16-1 Розділу ХV Перехідні положення Основного закону).
Так, раніше будь-яка зі сторін могла надати доручення щодо представництва своїх інтересів у судовому засіданні фахівцем у галузі права або будь-якою іншою особою, які в судовому засіданні наділялись тими ж правами, що і їх довіритель, залежно від процесуального статусу в справі. З 1 січня 2019 року представником по справі може бути лише прокурор або адвокат. При цьому представництво  в судах органів державної влади та органів місцевого самоврядування здійснюватиметься лише прокурорами або адвокатами  з 1 січня 2020 року.
Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності вищезазначеного Закону, здійснюється за старими правилами — до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню. Тобто, якщо провадження по справі було розпочате до 1 січня 2019 року та представником по справі виступає не адвокат, положення Закону щодо представництва виключно адвокатами чи прокурорами на такі випадки не розповсюджуються.
Водночас законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх, неповнолітніх осіб і таких, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Алла Плінська,
прес-секретар Хмельницького міськрайонного суду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *