Юридичний кабінет

Декрету бути!

Майбутні та новоспечені мами Хмельницького налякані чутками про скасування декретних відпусток та рішенням Конституційного суду про законність введення єдиної суми допомоги при народженні (без урахування кількості народжених дітей).

Насправді ж жінка, яка народила дитину, має право оформити відпустку по догляду, допоки дитині не виповниться три роки. Це передбачено нормами одразу двох чинних Законів України: “Про відпустки” (стаття 18) та “Про загальне обов’язкове державне страхування” (стаття 22). Крім того, відпустка по догляду за дитиною може надаватися не лише матері, але й батькові, бабусі і навіть дідусеві.
Щодо виплат, то відповідно до Закону “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” допомога при народженні дитини у 2019 році залишилася на минулорічному рівні і складає 41 280 гривень (стаття 12).
Виплата здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами. Це 860 гривень щомісяця.
Від початку 2019 року українським батькам почнуть відшкодовувати послугу з догляду за дитиною до трьох років — “муніципальна няня”. Це передбачено постановою Кабінету міністрів України від 30 травня 2018 року. Згідно з нею держава хоче стимулювати більш ранній вихід матерів на роботу. Тому з 1 січня 2019 року обіцяє компенсувати родинам витрати на оплату няні у розмірі одного прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років (нині це 1626 гривень).
Усі ці відшкодування мають здійснюватися на умовах співпраці з державного (25%), обласного (15%) та місцевого (60%) бюджетів. Тож інформація про те, що виплати на няню нібито замінять державну допомогу, неправдива. Іншими словами, державна допомога на дитину залишається, але якщо родина захоче скористатись “муніципальною нянею”, це її право.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *