Подробиці

Будівництво на кістках

На Хмельниччині в Полонському районі може з’явитись лікувальний заклад на могилі

Потрощені черепи та скелети, десятки кісток і навіть щелепи з зубами. На таку моторошну знахідку натрапили будівельники в селі Котелянка Полонського району. Вже знайдено 19 людських черепів, серед яких — чотири дитячі.

Наприкінці грудня на території старої сільської лікарні почали копати фундамент під будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Та вже першого дня разом із землею екскаватор почав висипати з ковша людські кістки. Натомість будівельні роботи ніхто не припинив. Людські рештки разом зі сміттям так і валялись поруч із будівельним майданчиком. Налякані люди забили на сполох. Лише після цього будівельні роботи в селі призупинили, а про ймовірне масове захоронення людей староста села повідомив місцеву поліцію та прокуратуру. Правоохоронці відібрали зразки фрагментів кісток та відправили на медико-криміналістичну експертизу в Хмельницьке обласне бюро судово-медичної експертизи. Тільки після висновків фахівців стане відомо, чи померли ці люди насильницькою смертю, будуть встановлені їхні вік і стать, а також давність захоронень.
Натомість спеціалісти з архівного пошуку припускають, що територія могильника значно більша і рештки людей викопані не всі. Саме тому продовжують розкопки власними силами.
В свою чергу охоронці пам’яток історії звинувачують органи місцевого самоврядування, які не повідомили про знахідку в відповідні органи державної влади, щоб пошукові роботи велись належним чином за узгодженим планом. Та попри все, будівельні роботи на кістках таки відновили. Селяни та настоятель місцевої церкви вважають це великим гріхом.
Місцеві жителі разом з краєзнавцями вже знайшли старожилів, сподіваючись, що вони зможуть щось підказати. Та ніхто з них навіть не чув про масове захоронення людей посеред села. В архівах знайшлася лише карта 1875 року, за якою на цьому місці стояв храм.
Версія про те, що тут могло бути старе кладовище, відпала, адже на місці поховання не знайдено жодної домовини. Одяг або хоч якийсь його фрагмент, за якими можна було б ідентифікувати поховання, також відсутні. А ще скелети людей були в неприродних для поховання позах. Тож історики та науковці припускають, що будівельники натрапили на поховання жертв Голодомору або Голокосту.
Про те, чи припинять будівництво сільської амбулаторії через моторошну знахідку, газета “Проскурів” звернулась за коментарем до керівництва ДП “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”, яке є розпорядником коштів, виділених з держбюджету на зведення цієї амбулаторії в селі Котелянка. За словами директора держпідприємства Андрія Колесника, до початку будівництва геологія не виявила нічого з того, на що натрапили під час земляних робіт. Відтак було прийнято рішення вибрати ґрунт та всі знайдені рештки на ділянці, що задіяна під будівництво. Після дослідження їх перепоховають. На двох ділянках на місці майбутнього приміщення, які ще не досліджені, будівельні роботи поки що не вестимуться. Обстеження мають зробити районні служби, які й нададуть дозвіл на продовження або ж заборону будівництва. А ось зведення стін будівлі продовжується, повідомив Андрій Колесник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *