Про Хмельницький

Молодіжний парк стане окрасою Хмельницького

Історія створення Молодіжного парку триває ще з 2013 року. Тоді активні хмельничани стали на захист зеленої зони, на якій забудовники хотіли звести багатоповерхівку. Щоб убезпечити її від зазіхань ділків, представники громадської організації “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” запропонували створити там парк, а для популяризації цієї ідеї — організували щорічний фестиваль “Green Fest”. Саме на цьому заході влітку 2017 року представники громадської  ініціативи “Proprostir” презентували, як виглядатиме майбутній парк. Втім реалізувати цю ідею заважала бюрократична тяганина — палки в колеса ставили різні державні та обласні органи влади.

Лише восени минулого року міський голова Олександр Симчишин, який підтримав ідею активної молоді ще у 2013-му, розповів про кінець бюрократичної епопеї.

Документація на майже чотири гектари землі для створення парку нарешті затверджена. Тепер Хмельницький має реальний шанс перетворити звичайну зелену зону поблизу пляжу в сучасний простір для відпочинку хмельничан і гостей міста. Перед початком роботи над проектом будівництва, представники громадської ініціативи “Proprostir” провели минулої суботи громадські обговорення концепції Молодіжного парку.

За словами активіста ініціативи “Proprostir” Дмитра Райфшнайдера, наразі в концепцію парку можна все ще внести корективи. На її основі розроблятимуть проектно-кошторисну документацію, яка має пройти оцінку екологічних ризиків.

“Є сподівання, що цей тривалий процес завершимо до кінця року. Після цього міська влада зможе виділити кошти на розбудову парку. Важливо, щоб хмельничани висловили свої думки щодо майбутнього вигляду парку на нинішньому етапі, адже далі будь-які серйозні зміни концепції подовжать бюрократичну тяганину, — наголосив Райфшнайдер. — Наша концепція передбачає збереження унікального  ландшафту парку й  водночас створення сучасної інфраструктури для різнопланового відпочинку хмельничан”.

Парк матиме кілька функціональних зон: для занять спортом, проведення культурних подій, фестивалів і пікніків. На його території прокладуть велосипедні доріжки й створять умови для зручного пересування людей з обмеженими можливостями. Фактично парк стане простором для відпочинку  усіх хмельничан.

Під час обговорення виникло кілька дискусійних питань. Зокрема, що буде з вербами, більшість з яких вже  старі і навіть в аварійному стані. Адже всі  пам’ятають трагічний випадок з гілкою верби, яка впавши, вбила юнака біля Дитячого світу. Тож присутні запропонували поруч  зі старими вербами посадити дерева, які швидко ростуть, а з часом старі дерева зрізати.

Доволі гострим виявилося питання формату проведення фестивалів у Молодіжному парку. В декого є побоювання, що відвідувачі масових рок-фестивалів “Республіка” й “Rock&Buh” зіпсують благоустрій парку. Аби цього не сталося, активісти запропонували рок-концерти проводити в інших місцях, наприклад, на стадіонах з гарною акустикою.

“Якість і кількість хмельницьких фестивалів останніми роками лише зростають. Тому не потрібно заганяти Молодіжний парк у суто формальні заходи: на існування мають право  й рок-фестивалі, й фестивалі класичної музики”, — не погодився з цією думкою один з ініціаторів створення парку, громадський активіст Степан Кушнір.

На його переконання, потрібно врахувати вандалостійкість паркової інфраструктури, адже люди, в яких “сверблять руки”, є не лише на рок-концертах. Також, на думку Степана Кушніра, варто передбачити місця для наметового містечка для відвідувачів фестивалів з інших міст.

Більшої згоди учасники дискусії дійшли щодо майбутнього “Малібу” — закладу, який фактично збудований на території міського пляжу. Містяни вважають, що власники закладу не дотримуються зобов’язань щодо підтримки пляжу й прилеглої території у чистоті.

За словами начальника відділу благоустрою управління житлово-комунального господарства Тетяни Циб, термін оренди пляжу приватними підприємцями завершився й місто повернуло його у комунальну власність. Зрештою приміщення “Малібу” підлягає знесенню. На місці цього закладу будуть  встановлені елементи благоустрою, які запропонує ініціативна група.

Також на громадських слуханнях присутні обговорили чимало інших питань: входи й виходи з парку, місця для вигулу собак, розташування майданчику для пляжного волейболу…

Ймовірно, що вже наступного року після затвердження проектно-кошторисної документації в Молодіжному парку з’являться перші заплановані у концепції зони. Розбудовуватимуть паркову інфраструктуру поступово, адже це вимагатиме значних коштів.

Андрій ЯЩИШЕН

Візуалізація вигляду майбутнього Молодіжного парку взята з сторінки “Proprostir” у Facebook

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *